reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
...i po tym II sniadanku miałam 140. ledwo sie zmieściłam .Ale chyba jest coś lepiej ,bo normalnie po 2 kromkach to miałam ze 160.

buziaczki

hej słodkie mamy, no ja na razie przeszłam na dietkę "na oko" bo czekam na glukometr, wczoraj wysłany więc jutro powinien już być, tylko trochę mało pasków będzie bo tylko 10dodają, a na receptę będę musiała poczekać do przyszłego piątku i wizyty u gin. No ale na dobry początek wyeliminowałam prawie całkowicie pieczywo, jeśli już to jedna kromeczka wieczorkiem.
Słuchajcie, powiedzcie mi jak to jest z takimi produktami jak:
kukurydza konserwowa i groszek? tuńczyk w sosie własnym? (mam ochotę na sałatkę, ale wyeliminuje majonez, choc z majonezem to smakuje najlepiej)Macie jakieś doświadczenie?
No i dodatki typu: ketchup, mocno zawyża cukier??
Jak widzę większość z Was tu jest na insulinie..ja mam nadzieję że uda mi się jej uniknąć, choć pewnie u mnie to będzie się zmieniać bo dopiero 15tydzień u mnie, a w większośći to wychodzi dopiero po 20tg

kasia_2005 właśnie dziś zaplanowałam na kolację taka sałatkę i dopiero po pomiarze wieczornym powiem Ci jaki wynik u mnie.
Do tuńczyka w sosie własnym dodam pokrojonego ogórka konserwowego, cebulkę może jajko na twardo i dam 2 łyżki kukurydzy konserwowej + 1 łyżke oliwy z oliwek - chyba nie powinno by źle zastanawiam się tylko czy nie wymieszac tego na przykład z małą ilością kaszy gryczanej?

Ja wczoraj po wizycie u diabetologa jestem zadowolona :-) Pani doktor mnie pochwaliła bo myślała, że będziemy wprowadzac insuline ale się mile zaskoczyła - oby tak dalej.
Problem śniadaniowy musze tylko rozwiązac czyli rezygnacja całkiem z pieczywa.
Muszę tylko zrobic cos dobrego z wołowiny lub wątróki zeby nie zepsuły się wyniki krwi - znalazłam stronę z przepisami dla diabetyków musze ją tylko przejżec czy jest ok
KasiulkaW oby tak dalej od razu pewnie poranek milszy

co do AccuCheka: zobaczcie czy macie na opakowaniu pasków taką żółtą kropkę jak na obrazku : Accu-Chek Polska
jeśli tak, to nie musicie nic przeliczać; zresztą litości...
Cała różnica i cuda-wianki z przeliczaniem wyników brały się stąd, że część pasków np. accucheki stare tj. bez tej żółtej kropki na opakowaniu, były skalibrowane do krwi pełnej i wynik który pokazywały należało jeszcze przemnożyć przez 1,11 żeby uzyskać wynik poziomu cukru w przeliczeniu na osocze.
Jeśli macie wyniki cukrów tak do 120-130 mg/dl to przeliczanie wyniku przez 1,11 i tak nie ma zbyt duzego sensu, bo różnica niewielka. Jeśli się źle czujecie, macie odczucia hipoglikemii to trzeba zbadać, a jak jest nisko to coś słodkiego szybkowchłanialnego zjeść, i już.

Czy zatem normy do 95 na czczo czy 140 na godzinę po posiłku są pzeliczone na osocze???
Czy, normy dla krwi pełnej ( paski bez kropki) sa nizsze????
KasiulkaW co mowił na ten temat Twoj diabetlog??

kasia_2005 mi dietetyczka zabroniła eliminacji chleba wręcz kazała mi jeść go więcej bo nie tyłam, ale mi w miarę ok cukru nie podnosi orkiszowy albo wieloziarnisty tylko patrzę czy w składzie nie ma cukru, słodu lub karmelu i jem nawet 6 kromek dziennie a zalecone mam 8 ale tyle to nie mieszczę...

*AgA*możesz zdradzić jaka ta stronka z przepisami?
u mnie cukry dzisiaj normalnie super jak na mnie, już się nastawiłam na insulinkę na dzien ale może nie będzie trzeba zobaczymy.
Na czczo - 92 :)
po śniadanku ( galaretka z kurczaka + dwie kanapki)
105
po II śniadaniu - jogurt kawowy 150g ( grzeszek:( + kanapka z wędliną
117
po obiadku o dziwo skusiłam się na normalnego schabowego + surówka + 1/2 szklanki soku bez cukru
123
po przekąsce
50 g pistacji, jogurt
120
normalnie nie wiem co jest grane?

Ostatnia edycja:
Do uzywajacych accu-check

Jak macie ustalone normy na czczo i 1 godzine po posilku? Czy przeliczałyście wynik przez 1,11 jeśli miałyście paski bez zoltego koleczka????

Kompletnie sie zagubilam.......

nikuś bardzo ładne te wyniki :-) ja dzis wszystko w przedziale 120-130
moja diabetolog kazała mi przejść na wase ale ja bardziej najadam się tym ryżowym sonko czy coś w tym stylu.

to link do strony ale jeszcze nie zdążyłam przejrzeć przepisów więc nie wiem czy dobre dla nas "słodkich mam"

Wielkie Żarcie - Przepisy - dla diabetyków

Dzięki *AgA* poczytam sobie:)

A ja od mojej dietetyczki polecam galaretkę z kurczaka z jajeczkiem i warzywkiem...bardzo mi polecałam więc się zajadam:)

reklama
Do uzywajacych accu-check

Jak macie ustalone normy na czczo i 1 godzine po posilku? Czy przeliczałyście wynik przez 1,11 jeśli miałyście paski bez zoltego koleczka????

Kompletnie sie zagubilam.......

ja mam normę
100 na czczo
140 po godzinie
i jeszcze co 3 dni muszę sprawdzac po 2 h - 120

nikuś , że ja na to nie wpadłam - uwielbiam galaretkę drobiową
a co prócz mięska jajeczka i marchewki jeszcze tam wrzucasz?

Do góry