reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej ja dziś cukier rano 71 odjąć te 11% przy glkometrze accu-chek to jakieś 60 i powiem wam że drżały mi ręce więc musiałam zjeś chlebek z miodem i czekolady kawałek i miałam po 1h 120 :-)
Mam dość insuliny najlepiej to bym zmniejszyła chyba dziś sobie dam mniej . Diabetolog dawał mi kilka dni i co i jutro minie tydzień od wizyty a ja nadal zapakowana , mój gin powiedział że od dziś mogę rodzić i mały chyba go posłuchał ale już mógł by wyjść miłego dnia życzę i niskich cukrów.

reklama
witam.Ja jestem na diecie od 10 lutego,to jest od 20 tygodnia ciąży.Cukier na czczo mam zazwyczaj 99 i mało razy zdazyło mi się mieć niższy.Dzwoniłam nawet do szpitala na Karową i poinformowano mnie,że może być do 105 i mój wynik jest ok. Czy któraś z was ma podobnie i kontaktowała się z tym samym szpitalem?Martwi mnie to poniewaz na kartce z normami widnieje+poziom cukru na czczo do 95.Jesli chodzi o sniadania to cukry skakaly mi do 200.Metoda prob i bledow doszlam do wniosku+jeden chlebek CHABER ,plaster wedliny,jajko i jest ok.Po reszcie posilkow bylo i jest ok.Uzywam accu check i tez sie zastanawiam czy musze odjac 10% od wyniku.Czy ktorys z diabetologow z Karowej kazal wam tak robic?

co do AccuCheka: zobaczcie czy macie na opakowaniu pasków taką żółtą kropkę jak na obrazku : Accu-Chek Polska
jeśli tak, to nie musicie nic przeliczać; zresztą litości...
Cała różnica i cuda-wianki z przeliczaniem wyników brały się stąd, że część pasków np. accucheki stare tj. bez tej żółtej kropki na opakowaniu, były skalibrowane do krwi pełnej i wynik który pokazywały należało jeszcze przemnożyć przez 1,11 żeby uzyskać wynik poziomu cukru w przeliczeniu na osocze. W przeliczeniu na osocze wyniki podają laboratoria, zaleca tak Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i teraz pokazuje tak już właściwie większosć glukometrów. Jeśli mierzycie za pomocą Optium Xido, One touch Horizon, Eusure to problem Was nie dotyczy, nic nie przeliczacie, bo one pokazują wynik w przeliczeniu na osocze.
Jeśli macie wyniki cukrów tak do 120-130 mg/dl to przeliczanie wyniku przez 1,11 i tak nie ma zbyt duzego sensu, bo różnica niewielka. Jeśli się źle czujecie, macie odczucia hipoglikemii to trzeba zbadać, a jak jest nisko to coś słodkiego szybkowchłanialnego zjeść, i już.
Monika1977, jedynym lekarzem z Karowej który ma sensowne pojecie w ogóle o cukrzycy jest prof Czajkowski i dr Malinowska-Polubiec. Reszta moim zdaniem ma wiedzę z książek, ale w praktyce się mocno gubi... Jak Ci raz wyskoczyło 105 to nie ma się czym martwić, krzywdy dziecku nie zrobiłaś, tylko musisz zanalizować czemu taki był cukier u Ciebie, i postarać się jednak na czczo mieć niżej. Ale tragedii naprawdę nie ma.

dzięki, uspokoiłaś mnie. na czczo mam zazwyczaj 96-99 więc przestaje się stresować.:-) .Co do wiedzy lekarzy to masz rację- pani doktor (Z KAROWEJ)nie była za bardzo przygotowana do udzielenia odpowiednich informacji na temat cukrzycy.Ja nie byłam zaznajomiona z tematem więc tylko słuchałam. Na wizycie była dziewczyna,kóra przygotowała sobie liste pytań- no i szok bo pani doktor nie umiała odpowiedziec. Myśle sobie,że to był ginekolog z podstawowymi informacjami bo na diabetologa to raczej nie wyglądała.:baffled:

ROSEA czy jest szansa na wizyte u któregoś z tych dwóch lekarzy?Teraz jest ok, ale jakby coś się zmieniło to taka wiedza zawsze się przyda. A może masz namiar na prywatna praktykę tych lekarzy?

Witam i co słychać u was cukrowe mamuśki . Ja zmniejszyłam na noc insulinkę na 24 jed i rano był 79 rewelacja , a jak u was cukier w normie mam nadzieję że tak pozdrawiam.

reklama
No ja dziś chyba pierwszy raz po śniadaniu miała 104 . Fakt zjeść wiele nie zjadłam bo tylko podwójną kanapke z pieczywa chrupkiego z polędwicą + sałatke z sałaty lodowej , pomidora,papryki i troszeczke joguru 0% .Ale liczy sie wynik. Teraz na II śniadanko zjadłam dwie małe kromeczki grachamka z polędwicą i malutką ćwiatreczke grejfruta. Zobaczymy co bedzie.
Przepraszam Kochane ze Was tak nudzę tymi moimi dietkami. Ale ja już sama niewiem co mam robić

pozdrawiam
ania***

Do góry