reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej ja dziś cukier rano 71 odjąć te 11% przy glkometrze accu-chek to jakieś 60 i powiem wam że drżały mi ręce więc musiałam zjeś chlebek z miodem i czekolady kawałek i miałam po 1h 120 :-)
Mam dość insuliny najlepiej to bym zmniejszyła chyba dziś sobie dam mniej . Diabetolog dawał mi kilka dni i co i jutro minie tydzień od wizyty a ja nadal zapakowana , mój gin powiedział że od dziś mogę rodzić i mały chyba go posłuchał ale już mógł by wyjść miłego dnia życzę i niskich cukrów.

reklama
witam.Ja jestem na diecie od 10 lutego,to jest od 20 tygodnia ciąży.Cukier na czczo mam zazwyczaj 99 i mało razy zdazyło mi się mieć niższy.Dzwoniłam nawet do szpitala na Karową i poinformowano mnie,że może być do 105 i mój wynik jest ok. Czy któraś z was ma podobnie i kontaktowała się z tym samym szpitalem?Martwi mnie to poniewaz na kartce z normami widnieje+poziom cukru na czczo do 95.Jesli chodzi o sniadania to cukry skakaly mi do 200.Metoda prob i bledow doszlam do wniosku+jeden chlebek CHABER ,plaster wedliny,jajko i jest ok.Po reszcie posilkow bylo i jest ok.Uzywam accu check i tez sie zastanawiam czy musze odjac 10% od wyniku.Czy ktorys z diabetologow z Karowej kazal wam tak robic?

co do AccuCheka: zobaczcie czy macie na opakowaniu pasków taką żółtą kropkę jak na obrazku : Accu-Chek Polska
jeśli tak, to nie musicie nic przeliczać; zresztą litości...
Cała różnica i cuda-wianki z przeliczaniem wyników brały się stąd, że część pasków np. accucheki stare tj. bez tej żółtej kropki na opakowaniu, były skalibrowane do krwi pełnej i wynik który pokazywały należało jeszcze przemnożyć przez 1,11 żeby uzyskać wynik poziomu cukru w przeliczeniu na osocze. W przeliczeniu na osocze wyniki podają laboratoria, zaleca tak Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i teraz pokazuje tak już właściwie większosć glukometrów. Jeśli mierzycie za pomocą Optium Xido, One touch Horizon, Eusure to problem Was nie dotyczy, nic nie przeliczacie, bo one pokazują wynik w przeliczeniu na osocze.
Jeśli macie wyniki cukrów tak do 120-130 mg/dl to przeliczanie wyniku przez 1,11 i tak nie ma zbyt duzego sensu, bo różnica niewielka. Jeśli się źle czujecie, macie odczucia hipoglikemii to trzeba zbadać, a jak jest nisko to coś słodkiego szybkowchłanialnego zjeść, i już.
Monika1977, jedynym lekarzem z Karowej który ma sensowne pojecie w ogóle o cukrzycy jest prof Czajkowski i dr Malinowska-Polubiec. Reszta moim zdaniem ma wiedzę z książek, ale w praktyce się mocno gubi... Jak Ci raz wyskoczyło 105 to nie ma się czym martwić, krzywdy dziecku nie zrobiłaś, tylko musisz zanalizować czemu taki był cukier u Ciebie, i postarać się jednak na czczo mieć niżej. Ale tragedii naprawdę nie ma.

dzięki, uspokoiłaś mnie. na czczo mam zazwyczaj 96-99 więc przestaje się stresować.:-) .Co do wiedzy lekarzy to masz rację- pani doktor (Z KAROWEJ)nie była za bardzo przygotowana do udzielenia odpowiednich informacji na temat cukrzycy.Ja nie byłam zaznajomiona z tematem więc tylko słuchałam. Na wizycie była dziewczyna,kóra przygotowała sobie liste pytań- no i szok bo pani doktor nie umiała odpowiedziec. Myśle sobie,że to był ginekolog z podstawowymi informacjami bo na diabetologa to raczej nie wyglądała.:baffled:

ROSEA czy jest szansa na wizyte u któregoś z tych dwóch lekarzy?Teraz jest ok, ale jakby coś się zmieniło to taka wiedza zawsze się przyda. A może masz namiar na prywatna praktykę tych lekarzy?

Witam i co słychać u was cukrowe mamuśki . Ja zmniejszyłam na noc insulinkę na 24 jed i rano był 79 rewelacja , a jak u was cukier w normie mam nadzieję że tak pozdrawiam.

reklama
No ja dziś chyba pierwszy raz po śniadaniu miała 104 . Fakt zjeść wiele nie zjadłam bo tylko podwójną kanapke z pieczywa chrupkiego z polędwicą + sałatke z sałaty lodowej , pomidora,papryki i troszeczke joguru 0% .Ale liczy sie wynik. Teraz na II śniadanko zjadłam dwie małe kromeczki grachamka z polędwicą i malutką ćwiatreczke grejfruta. Zobaczymy co bedzie.
Przepraszam Kochane ze Was tak nudzę tymi moimi dietkami. Ale ja już sama niewiem co mam robić

pozdrawiam
ania***

Do góry