reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

AgA a czy ryż był brązowy . Mi lekarz kazał gotować zupę osobno ryż a nie że gotuje się w zupie bo potem napęcznieje i jest nie dobrze więc trzeba gotować pomidorówkę na ważywach i osobno ryż.

reklama
Dziewczyny, ratunku, wyszły mi ciała ketonowe w moczu, czy one mogą mieć zły wpływ na Maluszka? A ponad to urobilinogen i bilirubina, co to takiego? A i dość liczne szczawiany wapnia. Wizytę u gina mam dopiero w czwartek, a już się martwię. To już 35 tydz, oby do końca jakoś przetrwać, sama się zastanawiam co mnie jeszcze spotka w przeciągu tych kilku tygodni. A i muszę Wam powiedzieć, że byłam wściekle głodna w tym laboratorium, czekałam przeszło godzinę na pobranie i cukier miałam na pewno poniżej normy!:crazy:

Ja co rano mierzyłam ciała ketonowe paskami i nie wyszły mi ani razu teraz już nie muszę tego robić , ale z tego co pamiętam to lekarz kazał przed samym snem zjeść zawsze jakąś kanapeczkę żeby starczyło do rana żeby właśnie te ciał nie wyszły nie umiem tego wyjaśnić bynajmniej nie można iść spać głodnym może właśnie dlatego że byłaśgłodna to ci wyszło .Jak raz ci wyjdzie to nic się nie stanie niuni na pewno też nic .:rofl2::tak:

Hej dziewczyny, no to stało się i dołączam do Was, chętnie poczytam i zasięgnę porad co jeść :)
To moja druga ciąża, w pierwszej pojawiła się nietolerancja glukozy w 21tygodniu, ale świetnie udało sie utrzymać równowagę dietą. Właściwie mogłam jesć wszystko, ale kilka tygodni trwało zanim ustaliłam co i o której godzinie (np. żadnego pieczywwa rano, wieczorem mogłam) coś słodkiego w godz.12-14)
No a teraz lekarka poradziła już w 14tygodniu zrobić badania cukru, przy obciążeniu 75g, no i po 2godzinach wyszło mi 180, czyli ponad normę sporo a na czczo 99 (przy normie do 100 wiec na styku)
Do lekarki mam dopiero na 20marca, już teraz kupię glukometr (choć musze czekać na paski, bo bez refundacji to masakra cenowa)
No ale dietkę chcę zastosować od dziś. Będę wdzięczna za porady.
Muszę jakoś gotować dla synka i męża, a nie chce mi sie 3obiadów, najgorsze jest to że jestem potwornie głodna, w tej ciąży już przytyłam 5kg i jak teraz to ograniczyć, bo jak jestem głodna to mnie muli i robi się słabo.Ech, niełatwe zadanie

A jakimi paskami mierzyłaś? Ja nigdy tego nie robiłam, nikt mi nie zalecił. A od kiedy już tego nie robisz? 35 tygodni za mną, chciałabym jeszcze ze 2 tyg wytrzymać, a potem niech się dzieje wola Nieba..

Nie wiem, z tego co czytam to są pochlebne opinie na jego temat, ja mam Optium i raczej nie polecam, czasem skrajnie różne pomiary wychodzą

Nie wiem, z tego co czytam to są pochlebne opinie na jego temat, ja mam Optium i raczej nie polecam, czasem skrajnie różne pomiary wychodzą

Dzięki pączku, miałam optium wypożyczone w pierwszej ciaży i faktycznie czasem robiłam dwa razy pomiar i dziwne bywały pomiary

Hej, ja też mam optium -taki kupiłam no trudno staram się wierzyć w to co pokazuje.
Nie mam kasy żeby teraz zmienić.Na wizycie u diabetologa powiem, że pokazuje dużo różne wyniki w odstępach 5 min.
Chyba zrezygnuje całkiem z chleba i na śniadanie będę jadła kasze:) bo dziś wynik prawie 180
Najważniejsze ze byłam dziś na USG i Zosia jest idealna :-) Nawet według aparatury o tydzień młodsza.To dobrze bo bałam się jakiś efektów ubocznych wysokiego poziomu cukru.
Dziś mam jakiś słabszy dzień bo strasznie głodna jestem. Poczekam na pomiar poobiedni i jak będzie ok to się czymś zapcham

reklama
paczek to sa specjalne paski do pomiaru ciał ketonowych na pierwszej wizycie dostałam od lekarza recepte na nie kosztowały 1 gr za 50 szt .Na ten paseczek trzeba nasiusiać lub zanurzyc go w pudełeczku z moczem i sprawdzić wynik po 15 sek na skali ktory jest namalowany na pudełeczku , pomiar robi sie rano z pierwszegu siusiu przed posiłkiem . Paski nazywaja sie Keto-Diastix. i nie kazał mi już mierzyć na ostatniej wizycie czyli w 36 tyg :-)

Do góry