reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej dziewczyny jak się trzymacie? Ja w sobotę byłam na urodzinach u chrześniaczki i oczywiście zgrzeszyłam. Za to wczoraj byłam już wzorcem, dużo spacerowałam, zrobiłam prawie 5 km(na raty oczywiście), wszystko mnie już bolało, chodzi mi o nogi i kręgosłup. Muszę jednak przyznać, że to naprawdę pomaga! Po baaaaaardzo sutym obiedzie miałam 116 cukru! rewelacja, żeby tylko człowiek miał wciąż chęci na takie długie łażenie, no i czas oczywiście, pogoda też nie zawsze dopisuje. Feme nie martw się, cc nie takie straszne,moja kuzynka jeden poród zaliczyła naturalny, a drugi już miała cc i powiedziała, że takie cc to nic w porównaniu z tym naturalnym. Oby tylko z malutką było ok! Wydaje m i się, że nie jest ona, aż tak bardzo dużą, przecież różne dzieciaczki się rodzą nawet u osób bez cukrzycy! Moja gin opowiadała ostatnio,że miała pacjentkę, która urodziła dziecko 5,5 kg. Będzie dobrze, trzeba w to wierzyć. U mnie to już 34 tydz! Czytałam ostatnio, że po 36 tyg macica się obniża i trzustka zaczyna lepiej pracować, oby!

reklama
Niczka :szok: trzeba by było na studia związane ze zdrowym odżywianiem się zapisać żeby to wszystko pojąc
famme - trzymam kciuki za zdrówko Córci - ja dziś pewnie się dowiem ile moja waży

Hej słodkie mamuśki.
Famme głowa do góry matka da się nawet na żywca pociąć żeby tylko z dzieckiem wszystko było dobrze a na pewno będzie ok wierzę w to bardzo.Ja chciałam mieć cc pierwszy poród był sn nie powiem boję się teraz rodzić normalnie . Mój mały w 32 tyg ważył 2140 ale lekarz powiedział żeby się nie martwić bo dzidzia wcale nie musi urosnąć do gigantycznych rozmiarów. Trzymam kciuki za was.
Moje cukry zauważyłam też chyba zaczynają inaczej się zachowywać są chyba niższe przeważnie rano co mnie bardzo cieszy.

Kobitki, pomóżcie, coś jestem tępa dzisiaj i nie mogę się w necie doczytać :baffled:

Test obciążenia glukozą 75g

na czczo 89 ( tu wiem, że ok )
po 1h 162
po 2h 124 mg/dl

Dostałam skierowanie, do poradni diabetologicznej :baffled:
Powiedzcie mi jak to wygląda:confused: Robią jakies dodatkowe badania??

Ostatnia edycja:
Dostałam skierowanie, do poradni diabetologicznej :baffled:
Powiedzcie mi jak to wygląda:confused: Robią jakies dodatkowe badania??

tak, dostaniesz skierowanie na badanie krwi sprawdzające przekroczenia glukozy w organiźmie w ostanim miesiącu.
Po za tym na pewno dostaniesz diete i glukometr i bedziesz musiała przez tydzien mierzyc sobie cukry, apotem z wynikami do lekarza i wtedy lekarz zadecyduje czy trzeba insuline czy wystarczy sama dieta.

dzieki dziewczyny za słowa wsparcia, za dwa tygodnie bedzie wszystko wiadomo.
z jednej strony nie moge sie doczekać malenkiej a z drugiej wiadomo im dłużej w brzuszku tym lepiej dla niej.

Hej dziewczyny jak się trzymacie? Ja w sobotę byłam na urodzinach u chrześniaczki i oczywiście zgrzeszyłam. Za to wczoraj byłam już wzorcem, dużo spacerowałam, zrobiłam prawie 5 km(na raty oczywiście), wszystko mnie już bolało, chodzi mi o nogi i kręgosłup. Muszę jednak przyznać, że to naprawdę pomaga! Po baaaaaardzo sutym obiedzie miałam 116 cukru! rewelacja, żeby tylko człowiek miał wciąż chęci na takie długie łażenie, no i czas oczywiście, pogoda też nie zawsze dopisuje. Feme nie martw się, cc nie takie straszne,moja kuzynka jeden poród zaliczyła naturalny, a drugi już miała cc i powiedziała, że takie cc to nic w porównaniu z tym naturalnym. Oby tylko z malutką było ok! Wydaje m i się, że nie jest ona, aż tak bardzo dużą, przecież różne dzieciaczki się rodzą nawet u osób bez cukrzycy! Moja gin opowiadała ostatnio,że miała pacjentkę, która urodziła dziecko 5,5 kg. Będzie dobrze, trzeba w to wierzyć. U mnie to już 34 tydz! Czytałam ostatnio, że po 36 tyg macica się obniża i trzustka zaczyna lepiej pracować, oby!

paczek to na kiedy ty masz termin? bo ja tez jestem juz w 34.

Hej! Witram wszystkie słodkie mamusie ja już od 12 dni jestem mamusią ślicznej dziewczynki, która się urodziła o wadze 4200, na świat przyszła przez cc. Jestem tu dziś aby powiedzięć wszystkim zdenerwowanym, słodkim mamą,żeby się nie martwiły kiedy dowoedzą się o cukrzycy, gdyż kompletnie nie ma ona takiego wpływu jak się pisze o tym w internecie, o zmianach w mózgu i takie tam durnoty, ja o cukrzycy dowiedziałam si ę w 35 tygodniu ciąży, a moja córeczka urodziła się zdrowa. Dziewczynki każeej z Was ciąża zakończy się sukcesem. Pozdrawiam i głowa do góry będzie dobrze!!!!

reklama
Dzieki anesto za słowa otuchy. W zasadzie komu mamy wierzyc jak nie doświadczonym mamom
Ja dzis po wizycie u gin. Zosia nie zważona bo zepsute USG :crazy:
a do poradni diabetologicznej skierowanie na środe o ile mnie przyjmą.
Ogólnie lekarz powiedział ze mam sie nie martwic bo to pewnie tylko nietolerancja glukozy (cokolwiek to jest) a nie cukrzyca ciążowa (nie wiem jaka różnica)

Do góry