reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

mdmd- mi się śniło że urodziłam córkę a nie syna, i tak coraz częściej się zastanawiam czy to przypadkiem nie pomyłka, w końcu dopiero dwa razy miałam robione USG i stwierdzone że to chłopiec.
IzaBK - właśnie tak, jak twoja diabetolog mówi, mówi mi mój mąż - że tu nie ma reguły tylko trzustka robi co chce i trzeba brać insuline.
A ja się urodziłam 25 grudnia i też bardzo zadowolona jestem z tej daty :-)
A coś czuję, że zacznę rodzić 24 grudnia :) jakoś tak to przewiduję.
Gabrielka dzięki za omlet - w sumie to jak jajecznica :) a ja uwielbiam jajka :)
A dlaczego będziesz miała cc? mnie dziwi że mój lekarz mnie nie kieruje na cc bo jestem po operacji kregosłupa i mam dwa dyski wypadnięte, cukrzycę, niedoczynność tarczycy i wadę wzroku :) ale może to za malo na cc. Podobno 1-2 dni przed porodem stwierdzą czy mogę rodzić naturalnie :) ciekawa jestem co zrobią jak zacznę wcześniej rodzić.

reklama
Normalny omlet to z mąką i mlekiem :), ale dla nas to jajko bądź dwa,

a może dodać mąki orkiszowej? albo żytnio-razowej? Mi po chlebie pieczonym na tych mąkach nie rósł cukier. Niestety ten chleb był bardzo plackowaty (twardy i nie wyrastał), więc mąż mi go nie piekł..
a teraz nie mogę sprawdzić omleta z taką mąką, bo nie mam cukrzycy :sorry: ale może któras z Was się odważy :-)

Ostatnia edycja:
Ja jakoś nigdy nie widziałam takich mąk. Co prawda dopiero od czasu ciąży gotuję i piekę, ale zakupy robię w 99% w carrefourze i nie widuję innych mąk niż ta szymanowska (albo nie zwracam uwagi). Poszukam może tej orkiszowej i wypróbuję:-)

Ja jakoś nigdy nie widziałam takich mąk. Co prawda dopiero od czasu ciąży gotuję i piekę, ale zakupy robię w 99% w carrefourze i nie widuję innych mąk niż ta szymanowska (albo nie zwracam uwagi). Poszukam może tej orkiszowej i wypróbuję:-)

one są zwykle w mniejszych torbach (po 0,9 kg pakowane) i stoją albo w mąkach, albo w gotowych mieszankach do wypieku chleba, albo częściej w żywności ekologicznej (sushi, soja..)

Witam słodkie mamusie w niedzielny poranek:-)
U mnie cukry z rana 103, najwyższe normy:wściekła/y:

Rybka ja jadę do szpitala, żeby umówić się na cesarkę, ale diabetolog powiedziała, że mogą mnie tam zostawić ze względu na cukry i jak by im coś nie pasowało. Oni tak mają w Opolu, że mierzą kilka dni cukry - ale mam nadzieję, że pojadę się tylko umówić. Z dzieckiem jest wszytko w porządku, ale lekarze dmuchają na zimne i mówią, że lepiej opole bo to typowy szpital położniczy jakby coś się działo po porodzie to mają sprzęt. Zobaczymy jutro, mam wizytę u gin.

Maria byłaś u okulisty robić badania i z zapytaniem czy możesz rodzić naturalnie?
To Twoja pierwsza ciąża? Mój gin kazał mi iść i powinna każda kobieta nosząca okulary bądź jeżeli ma jakąkolwiek wadę wzroku. Mnie przebadała na maksa, łącznie z tym , że zawołała jeszcze inną, żebyć pewną i dostałam zaświadczenie " ze wskazaniem do cesarskiego cięcia" - zauważyłam, że lekarze nie chcą wypisywać, żę musi być cesarka. Ja raz w roku jeżdże do wrocławia robić hrt, badanie dna oka dla pewności czy coś się nie zmienia. kiedyś mając 2 latka miałam zeza, wyleczony on jest tylko, że to okazało się , że pozostaje i też na wzgląd tego mam zalecone.
Maria ja też uwielbiam jajka, a teraz;-) jem bo się dopycham ale jak nie będę musiała to tego nie ruszę;-);-)

Miłej niedzieli życzę

Witam Was wszystkie w niedzielny juz moze nie poranek :) zapowiada sie ladny dzien a ja co glowa mnie boli gardlo boli jakies chorobsko sie chyba przyczepilo, musze sie szybko wyleczyc. Maz zrobil mi herbatke z miodkiem i cytrynka podal do lozeczka i pojechal ogladac mecz. Siedze sama w domu. Pozniej mamy zamiar pojechac do kina ale zobaczymy jak sie bede czula jak narazie nic mi sie nie chce. Zaczelyscie pisac o omletach i ochota mnie naszla bo dawno nie jadlam hmmm moze sie skusze a jeszcze piszecie ze nie podwyzsza cukrow lece do kuchni upichcic placuszka. Jakbym juz dzisiaj tu nie zagladnela to zycze milej niedzieli

Dziewczyny polecam przepis którejś z dziewczyn na placki z otręb żytnich. Rewelacja, tylko 2 placki i najl;epiej dodać jakiś owoc do środka lub łyżeczkę dżemu. Ja to zjadłam z żurawiną swojską, troszkę przegiełam.

hej

u mnie cukry ok. dziewczyny czy Wy tez jestescie takie padniete w te pogode? ja ledwo laze. nie wiem co sie dzieje:szok:zero energii:crazy: jestem w 26 tc. moze to przez to ze wchodze w ostatni trymestr? zaczynam czuc sie tak jak w I trym - czyli okropnie - slaba itd

co myslicie?

Gabrielka właśnie wybieram się do okulisty to sprawdzić, bo pomimo tego że noszę okulary to mój gin nic nie mówi żebym się przebadała. Ale zamierzam w tym lub następnym tygodniu to zrobić.
A dzisiaj cukry mam ok, nawet po obiedzie w Ikei- klopsiki z frytkami !!!! i 113! A na śniadanie zjadłam jajecznicę z pomidorem i było 103.

A w nocy miałam skurcze i to nawet bolesne! dziwne ale po kilku minęło - zastanawiam się co to miało znaczyć miesiąc za wcześnie. hmmmm

reklama
Witam po weekendzie. Jakoś przetrwałam sobotnią impreze ale było ciężko. O 17 zjadłam sałatkę grecka i zawijanego z wołowiny a póżniej indyka w galarecie i to dwa spore kawałki. I było super. Rano w niedziele 81. :cool2: Wczoraj też cukry ok a dzisiaj rano 108:szok::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::szok: Nie mam już siły na to wszystko. Tak bardzo chciałabym już być po wszystkim. Boję sie strasznie o moją kruszynkę. Wiem, że w dzien jak z czymś przecholuje to idę na spacer i cukry ok a w nocy nic nie mogę zrobić. Może to 5j to za mało. Muszę zadzwonić do mojej diabetolog i powiedzieć jaka jest sytuacja, ale najpierw muszę się uspokoić bo jak tylko spojrzę na glukometr to ryczeć mi się chce.

Ciekawe jak poszło Basi? Wiecie coś?

Do góry