reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam Was,

Jestem w 22 tyg ciąży.Mam problem z cukrem w moczu,pierwszy raz wyszedł mi on w moczu w 10 tygodniu ciąży.Zostały mi przeprowadzone badania m.in. HBA1C i krzywa cukrowa przy obciążeniu 75 g glukozy,wyniki wyszły mi prawidłowe,lekarka wykluczyła cukrzyce ciążową,więc sama nie wiem dlaczego w moczu przy kolejnych badaniach moczu czasami pojawia mi się cukier w ilości różnej 1,34 g/l 0,65 g/l, 1,05 g/l, 0.99 g/l,1,34 g/l :( Moja ginekolog poleciła mi przejść na dietę,czyli nie jeść żadnych owoców zawierających cukry proste,czyli odpadają podobno pomarańcza,jabłka,mandarynki,winogron,banany itd.Nie mogę jeść ziemniaków, białego pieczywa,słodyczy w jakiejkolwiek postaci,używać cukru białego.Za to dużo pić.Ciągle chodzę głodna przy takiej diecie :(W sumie mało co jem :(Boje się,że to może zaszkodzić dziecku.Dodam,że w ostatnim czasie leczyłam się na infekcje układu moczowego,przed ciążą też miałam z tym problem,bo nabawiłam sie bakterii e.coli i brałam ogromną ilość i różnego rodzaju antybiotyki.Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji?Martwie się okropnie i sama nie wiem co mam zrobić :( Czy mam się zgłosić do jakiegoś urologa,nefrologa czy może diabetyka jeżeli ten cukier pojawia mi się w moczu?:-(

reklama
Kasiulka W i paczek - mądrale tak niewiele wam zostało ...a przede ,mną jeszcze 5 miesięcy, jak pomyślę sobie że za sobą mam 2,5 miesiąca czyli czeka mnie 2 razy taki czas to płakać się chce...:( dziś na obiad zjadłam kopę fasolki szparagowej ale do tego trochę bułki tartej i 3 pierogi z mięsem:(
Ale cukier w normie ...
Od jutra wprowadzam znów ostry rygor ...naczytałam się znów o tych powikłaniach to i się zmobilizuje mam nadzieję.

witam slodkie mamuski, czy mnie pamietacie?
dzis zostalam zaopatrzona w glukometr, od jutra bede sie mierzyc grrrr
mimo, iz 2 badanie OGTT wykazalo dobre wyniki i brak cukrzycy to lekarze uznali, ze dieta mi napewno nie zaszkodzi - beszczelni ;-)
dzis bylam na mini szkoleniu cukrzycowym
zakupy zrobione... ciekawa jestem jak bedzie
za jakies 15 min ide sie ukuc testowo - godzina po posilku.

Nikus witaj, wiem ze jest ciezko. Trzymaj sie. Jak cukry sa dobre to chyba nie trzeba dodatkowo zaostrzac diety:confused:

No niby nie, ale ja mam świadomość , ze nie jem tak jak powinnam i to się w organizmie kumuluje i nic tylko patrzec jak mi cukry skoczą :( a na czczo to i tak mam średniawe...więc trzeba będzie wyrucić grzechy i jeść wg porządnej cukrzycowej dietki:(

Athame nie wiem co ci odpowiedzieć skoro test glukozą wyszedł ok to czemu w moczu masz ten cukier ja się nie znam na tym . Może powinnwś udać się do diabetologa taka wizyta na pewno cię uspokoi i lekarz na pewnolepiej ci wszystko wytłumaczy niż ginekolog.
Dziewczyny wciągnęłam dziś taki obiad że mój żoładek ledwo to przetrawia a cukier 114 normalnie rewela ,nawet na czczo mam niski 78 było dziś ale insulinka 30 jednostek a może mój organizm zaczyna coś kombinować i się przygotowuje do rozładunku no nie wie jeszcze dwa tygodnie mam wytrzymać więc lepiej żeby nie świrował.
Napiszcie ile ważą wasze maluszki jak wiecie bo mój w 32tyg 2140 to trochę dużo ale niestety cukrzyca nie wybiera.

1 klucie za soba. Godzina po jedzeniu (2 kanapki z salata, serkiem bialym chudym, maslo/margaryna, herbata, pol wafla ryzowego)- 71. To dobrze czy zle?

Nikus rozumiem. Wyrzucic cukry proste, jesc regularne posilki.
Kasiulku moje szkraby w 29 tygodniu wazyly 1510 i 1530g

zaszalalam -wypilam kawke z sukrem i zjadlam 2 michalki

Athame ja znazlazlam cos takiego:
Cukier w moczu jest obecny w cukrzycy oraz niezwykle rzadkim zaburzeniu wydalania węglowodanów.

czy tylko raz ci wyszedl cukier w moczu czy przy kazdym badaniu? bo jak raz to moze to jest "epizod" jak to ktoras z forumowiczek okreslila
sama nie wiem do jakiego lekarza bym poszla. Chyba do urologa.

po sałatce z fetą i połowie pomarańczy ...155 buuu już nie rozumiem o co tu chodzi, przez 45 minut sprzątałam kuchnię i zmierzyłam ponownie 145 nie lubię swojego glukometra

reklama
nikuś jaki masz glukometr mi po sprzątaniu cukier szybciutko spada . Kiedyś wyszedł mi wysoki cukier i lekarz powiedział że musiałam mieć coś na palcach czasami tak jest . Ja właśnie wypiłam sok własnej roboty z marchewki jabłek i pomarańczy i mały wywija koziołki aż boli mam nadzieje że nie dałam mupopalić z cukrem .

Do góry