reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam Was,

Jestem w 22 tyg ciąży.Mam problem z cukrem w moczu,pierwszy raz wyszedł mi on w moczu w 10 tygodniu ciąży.Zostały mi przeprowadzone badania m.in. HBA1C i krzywa cukrowa przy obciążeniu 75 g glukozy,wyniki wyszły mi prawidłowe,lekarka wykluczyła cukrzyce ciążową,więc sama nie wiem dlaczego w moczu przy kolejnych badaniach moczu czasami pojawia mi się cukier w ilości różnej 1,34 g/l 0,65 g/l, 1,05 g/l, 0.99 g/l,1,34 g/l :( Moja ginekolog poleciła mi przejść na dietę,czyli nie jeść żadnych owoców zawierających cukry proste,czyli odpadają podobno pomarańcza,jabłka,mandarynki,winogron,banany itd.Nie mogę jeść ziemniaków, białego pieczywa,słodyczy w jakiejkolwiek postaci,używać cukru białego.Za to dużo pić.Ciągle chodzę głodna przy takiej diecie :(W sumie mało co jem :(Boje się,że to może zaszkodzić dziecku.Dodam,że w ostatnim czasie leczyłam się na infekcje układu moczowego,przed ciążą też miałam z tym problem,bo nabawiłam sie bakterii e.coli i brałam ogromną ilość i różnego rodzaju antybiotyki.Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji?Martwie się okropnie i sama nie wiem co mam zrobić :( Czy mam się zgłosić do jakiegoś urologa,nefrologa czy może diabetyka jeżeli ten cukier pojawia mi się w moczu?:-(

reklama
Kasiulka W i paczek - mądrale tak niewiele wam zostało ...a przede ,mną jeszcze 5 miesięcy, jak pomyślę sobie że za sobą mam 2,5 miesiąca czyli czeka mnie 2 razy taki czas to płakać się chce...:( dziś na obiad zjadłam kopę fasolki szparagowej ale do tego trochę bułki tartej i 3 pierogi z mięsem:(
Ale cukier w normie ...
Od jutra wprowadzam znów ostry rygor ...naczytałam się znów o tych powikłaniach to i się zmobilizuje mam nadzieję.

witam slodkie mamuski, czy mnie pamietacie?
dzis zostalam zaopatrzona w glukometr, od jutra bede sie mierzyc grrrr
mimo, iz 2 badanie OGTT wykazalo dobre wyniki i brak cukrzycy to lekarze uznali, ze dieta mi napewno nie zaszkodzi - beszczelni ;-)
dzis bylam na mini szkoleniu cukrzycowym
zakupy zrobione... ciekawa jestem jak bedzie
za jakies 15 min ide sie ukuc testowo - godzina po posilku.

Nikus witaj, wiem ze jest ciezko. Trzymaj sie. Jak cukry sa dobre to chyba nie trzeba dodatkowo zaostrzac diety:confused:

No niby nie, ale ja mam świadomość , ze nie jem tak jak powinnam i to się w organizmie kumuluje i nic tylko patrzec jak mi cukry skoczą :( a na czczo to i tak mam średniawe...więc trzeba będzie wyrucić grzechy i jeść wg porządnej cukrzycowej dietki:(

Athame nie wiem co ci odpowiedzieć skoro test glukozą wyszedł ok to czemu w moczu masz ten cukier ja się nie znam na tym . Może powinnwś udać się do diabetologa taka wizyta na pewno cię uspokoi i lekarz na pewnolepiej ci wszystko wytłumaczy niż ginekolog.
Dziewczyny wciągnęłam dziś taki obiad że mój żoładek ledwo to przetrawia a cukier 114 normalnie rewela ,nawet na czczo mam niski 78 było dziś ale insulinka 30 jednostek a może mój organizm zaczyna coś kombinować i się przygotowuje do rozładunku no nie wie jeszcze dwa tygodnie mam wytrzymać więc lepiej żeby nie świrował.
Napiszcie ile ważą wasze maluszki jak wiecie bo mój w 32tyg 2140 to trochę dużo ale niestety cukrzyca nie wybiera.

1 klucie za soba. Godzina po jedzeniu (2 kanapki z salata, serkiem bialym chudym, maslo/margaryna, herbata, pol wafla ryzowego)- 71. To dobrze czy zle?

Nikus rozumiem. Wyrzucic cukry proste, jesc regularne posilki.
Kasiulku moje szkraby w 29 tygodniu wazyly 1510 i 1530g

zaszalalam -wypilam kawke z sukrem i zjadlam 2 michalki

Athame ja znazlazlam cos takiego:
Cukier w moczu jest obecny w cukrzycy oraz niezwykle rzadkim zaburzeniu wydalania węglowodanów.

czy tylko raz ci wyszedl cukier w moczu czy przy kazdym badaniu? bo jak raz to moze to jest "epizod" jak to ktoras z forumowiczek okreslila
sama nie wiem do jakiego lekarza bym poszla. Chyba do urologa.

po sałatce z fetą i połowie pomarańczy ...155 buuu już nie rozumiem o co tu chodzi, przez 45 minut sprzątałam kuchnię i zmierzyłam ponownie 145 nie lubię swojego glukometra

reklama
nikuś jaki masz glukometr mi po sprzątaniu cukier szybciutko spada . Kiedyś wyszedł mi wysoki cukier i lekarz powiedział że musiałam mieć coś na palcach czasami tak jest . Ja właśnie wypiłam sok własnej roboty z marchewki jabłek i pomarańczy i mały wywija koziołki aż boli mam nadzieje że nie dałam mupopalić z cukrem .

Do góry