reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam,

Ja nadal w dwupaku. Widać mojemu małemu dobrze u mamy w brzuszku. :-) A tak na marginesie to akurat dzisiaj i jutro nie mogę jeszcze rodzić, bo córka mi się rozchorowała, a mąż ma jakiś kurs. Więc kazałam małemu poczekać do czwartku, skoro nie zdecydował się wyjść w październiku. Zobaczymy, czy posłucha. ;-)

Co do imion to mój synek będzie miał na imię Bartosz.

Ktg mam robione od 39 tygodnia 2 razy w tygodniu. Zalecenia rzeczywiście są tu różne - ale to też może zależy, czy byłyśmy na insulinie, czy tylko na diecie. Ja insuliny nie miałam.

AgMich - to u ciebie niewiele ponad miesiąc zostało.:tak:

Hidi - jak tam cukry po drożdżówce. :tak: Ja akurat drożdżówek nie mogę, bo cukier mam podwyższony, ale mogę pączka takiego posypanego cukrem pudrem, a nie lukrem. Pozwalam sobie od czasu do czasu i cukier po nim zawsze mam niski.

U mnie za to ostatnio kiepsko z cukrami po pierwszym śniadaniu. Na czczo mam ok, ale po pierwszym śniadaniu, zawsze w gónej granicy normy lub powyżej (moja norma 140 po 1h). Próbowałam jeść różne rzeczy na to pierwsze śniadanie, zjadać mniejsze posiłki, ale jakoś to nic nie daje. Potem w ciągu dnia już jest ok.

reklama
u mnie zero skurczy, zero jakichkolwiek objawów zblizajacego sie porodu, rany, ale sie tam rozkokosiła i teraz nie chce wyjsc. Rozumiem ze zimno sie zrobiło, ale mam dla niej ciepły spiworek!!:-) A ta udaje ze nie słyszy ;-)

To tak jak u mnie. W pażdzierniku przez 3 tygodnie miałam skurcze, często brzuch bolał mnie jak na @, 4 razy myślałam, że rozkreci się jakaś akcja, tak silne skurcze miałam, a teraz od tygodnia cisza. Teraz w ogóle nie czuję się, jakbym miała za chwilę rodzić.

Basia_, to czekamy na Bartka :-) Może chce być punktualny, bo widzę, ze do terminu pozostały 3 dni.
Hidi, narobilaś mi smaku na te drożdżówkę, ale chyba się nie odważę, bo po małym kawałku ciasta drożdżowego (bez kruszonki) miałam kiedyś po godzinie 158, a po 2 h 130 :-(
AgMich, co do zakupów popieram. Miej wpływ na jak najwięcej, bo po co macie się potem oboje stresować :-)

ja nie muszę mierzyć cukrów w nocy co to ma na celu??? coś robicei jak jest za niski lub za wysoki???

Musze mierzyć cukry w nocy żeby zobaczyć jak one wyglądaja po insulinie. Mam zalecenia mierzyć w nocy od momentu gdy mam za wysokie cukry na czczo. Moja diabetolog chce w ten sposób zobaczyć jak te nocne cukry sie kształtują i na ich podstawie ustala mi ilość insuliny. Mówiła mi, że na cukry nocne nie mamy zbyt dużego wpływu, możemy jedynie regulować j ostatnim posiłkiem a u mnie to nie działało i moja trzustka potrzebowała pomocy w postaci 4j insuliny.

Basia nie chcę Ci źle wróżyć ale jak nie bedziesz chciała zeby wyszedł to on wtedy wyskoczy.;-)

Co do ktg to ja mam zalecenia od 32tyg raz w tygodniu a po 36 dwa razy w tygodniu. Ze względu na problemy ze skurczami jakie sie u mnie pojawiły jeżdżę na ktg raz w tygodniu już teraz. Ale jak to zwykle bywa co kraj to obyczaj hi hi

Ostatnia edycja:
_Basia Ja byłam przerazona tą insuliną ale pani doktor mnie uspokoiła że insulina działa tylko na posiłki które jadłam ale w podświadomości był lęk każde kolejne usg to obawa była czy oby wszystko w pożądku. To nasz instynkt. Ale co swoje wyleżałam w szpitalu.

Mieli mi wywoływać poród ze względu na cukrzyce w 37 tyg. i jak trafiłam na oddziała 17 kwietnia tak wyszłam dopiero 13 maja z Nadią. już nie chcieli mnie wypisać do domu. A moja córcia sie wcale nie spieszyła na ten świat dopiero 2 oxytocyna wywołała bóle parte rodziłam szybko i prawie bez boleśnie nie pękłam Położna powiedziała do mojego męża że oddaje żone w stanie nie naruszonym...

Wam też życzę lekkich porodów

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musze mierzyć cukry w nocy żeby zobaczyć jak one wyglądaja po insulinie. Mam zalecenia mierzyć w nocy od momentu gdy mam za wysokie cukry na czczo. Moja diabetolog chce w ten sposób zobaczyć jak te nocne cukry sie kształtują i na ich podstawie ustala mi ilość insuliny. Mówiła mi, że na cukry nocne nie mamy zbyt dużego wpływu, możemy jedynie regulować j ostatnim posiłkiem a u mnie to nie działało i moja trzustka potrzebowała pomocy w postaci 4j insulliny

no proszę ja na noc biore już 10j Humolinu N bo miała cukry powyżej 90 max 95 a u nas norma do 90

po śniadanku dziś miałm 111 ale koło 10.30 po drugim sniadanku wymiotowałm i własnie mi cuker spadł do 55 więc ratował się sokiem i pomarańczem zobaczymy za pół godzinki jak bedzie

Dziękuję Winoroślinka za radę w sprawie ketonów- chyba dziś je kupię. Ale dziś miałam cukier na czczo 78!!!!!!! wow ale wynik!!!!! ale na noc wzięłam 4j.
A byłam dziś kupić te igły do insuliny i w szoku jestem jakie to drogie!!!!!! 10 zł 10 igieł! czy wy zmieniacie te igły tak jak każą za każdym razem nową? Może są jakieś tańsze odpowiedniki?

gosia8211 - ale ci zazdroszczę tego pierwszego porodu !!!!!!!!!!! :-) ja najbardziej się boję tego nacięcia i pęknięcia- nie wyobrażam sobie tego, mówią że niby się tego nie czuje, ale to zależy od położnej! moja siostra czuła i mówiła że tragedia!

Na Ktg jeszcze nie chodzę, ale od karowej mam zalecenie od 34 chodzić- zobaczymy co jutro gin powie

A ty Basia pewnie dziś w nocy zaczniesz, bo też słyszałam że jak się nie chce, nie ma czasu :) itd. to wtedy właśnie jest odpowiedni czas dla maleństwa! jak na złość.
Ja mam termin 20 grudnia i pewnie 24 zacznę rodzić. Zresztą sama się urodziłam 25 grudnia :) po obfitym posiłku mojej mamy :)

co do KTG po 34 tyg. to zalecenia z poradni na Karowej :-) Drukuja wszystkim to samo. Bez insuliny też. Ale moja ginka nie zakwestionowała tego, więc za miesiąc zacznę chodzić.
Mój cukier dzisiaj rano -tragedia- 107. Sprawdziłam kiedy miałam rano niski (84) i wychodzi, że jak jadłam najpozniej o 21... sprawdzimy... ale tym razem z paskami na ketony. A jak nie to trzeba będzie jednak poszukac dobrego diabetologa :-)
Poza tym w ciągu dnia wyniki bardzo ładne, więc się ewentualnie skończy na nocnej insulinie.
Ja to sie nawet ruszac za duzo nie moge, bo łożysko jest nisko i trzeba na nie uważać :cool2:. Fajnie tym, co nie maja żadnych problemów zdrowotnych w ciąży...:sorry2:. Ale o czym by tu wtedy pisac....:confused:

reklama
Witam serdecznie, wkońcu postanowiłam dołączyć do Was słodkie mamusie:-) czytam już od dawna to forum i widzę,że naprawdę dużo lepiej się znosi trudy cukrzycowej ciąży, gdy nie jest sie samej:tak: U mnie cukrzycę wykryli w 26tc, od razu dietka, z którą nie byłoby tak żle gdyby nie wysokie cukry na czczo, powyżej 90:-(dodam, że u nas tzn. w Szczecinie normy to do 90 na czczo, do 130 1h po posiłku. Ja juz jestem na insulinie nocnej, zaczęło się od 4j, teraz 8j, a po jutrzejszej wizycie u mojego diabetologa pewnie znów bedzie wiecej, ale ogólnie nie jest tak żle, też sobie czesto pozwalam na małe grzeszki:sorry2:, zresztą jak wiele z Was, uff trochę się rozpisałam
mam nadzieję,że przyjmiecie mnie do swego grona dziewuszki;-)
dodam, że będziemy mieli córcię, termin mam na 2.01, ale będe miała cc w 38tc
Pozdrawima serdecznie

Do góry