reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
aasica nie wiem czy masz to w planach czy nie, ale radziłabym zaopatrzyć sie w glukometr bo możesz sie lekko zszokować. Ja np. ziemniaki toleruje świetnie, ale za to kaszy gryczanej absolutnie nie, cukry po niej mi bardzo idą w górę. Ciasteczka owsiane - też nie wiadomo jak to na Ciebie zadziała. Ja np. moge jesc makaron, ziemniaki (oczywiscie nie porcje jak dla chłopa), słodycze w umiarkowanych ilosciach, ale wiele rzeczy ktore normalnie to dziewczyny wcinaja mi szkodzą. A sprawdziłam to tylko za pomocą glukometru. Druga sprawa to ze wlaczylam ziemniaki i normalny makaron z powodu ketonów - okazało sie ze jem zbyt mało węglowodanów i musiałam wlaczyc to normalne jedzenie - to bylo zalecenie lekarza. Wiec polecam glukometr i paski Ketodiastix - jesli przegladalas to forum to na pewno o nich slyszalas?

czesc dziewczyny, jakis czas nie zagladalam, jestem po wizycie u diabeteloga no i oczywiście znowu schudłam i opr., Pani doktor powiedziała że następnym razem nie chce widziec takiej sytuacji, ja chcę Wam powiedziec że mnie bardzo odpowiada chlebek z Biedronki Złocisty chleb wielozbożowy Oskrobek, spróbujcie mnie bardzo smakuje no i nie podnosi cukru:)))
Chciałam Was zapytac o mierzenie cukru, kupiłam nowe paski do glukometru i pierwszy raz dokładnie przeczytałam ulotkie i ..... jestem w szoku na tej ulotce napisane jest że te paski zawyżają wyniki badania o 11%, czy któraś z Was się z tym spotkała, na następną wizytę zabiorę ulotkie ze sobą zobaczę co Pani doktor na to????????

Hej słodkie kobiety!
Ja już po wizycie.
Z tymi cukrami u mnie nie jest dobrze, ale tragedii też nie ma.
Mam nie jeść kluch, ziemniaków, mącznych rzeczy, kasz, makaronów, ograniczać węglowodany... no i słodycze, cukier biały, aha i zalecił nie czytać co w necie, mam odejść od kompa- przytaknęłam ale tak się nie da...
nawet nie chce...
Glukometru nie mam i mam nie szaleć..hmmm
to postaram się wyeliminować te węglowodany i cukry, tylko o co chodzi z tymi ketonami... ? one się pojawią jak te węglowodany odstawie, groźne to, i gdzie to wychodzi w moczu?

KlaraM, szczerze przyznam, że nie wiem co to za chleb. Mama zamawia go specjalnie dla mnie i dla ojca, ma obniżony IG, ale w jaki sposób?? W każdym razie jest smaczny no i nie mam po nim wysokiej glukozy.
Hmmm, to zostanę przy razowcu zwykłym, choć wiem że on też mam węglowodany, no ale coś muszę przecież jeść i na to jest przyzwolenie.
A swoją drogą dziewczyny tak z dośw. napiszcie ile jednorazowo kanapek-skibek, kromek czy jak kto zwał zjadacie pieczywa np. na śniadanie i jest ok?

Aha i czy ten chrupki chleb nie jest wcale taki dobry? ma dużo węglowodanów, aż mnie poraziło jak zobaczyłam ile.....

I jak to jest z nabiałem bo mi lekarz nie pogroził palcem, nie ma tam dużo węglowodanów.
Mogę wciągnąć na śniadanie np. mały biały twarożek, czy to barbarzyństwo?:eek:

A z owocami-ok ze świeżej pomarańczy chyba ok co? Tylko nie do posiłku, czy można z posiłkiem?

AgMich czyżby kobitka zaczęła rodzić?

Pozdrawiam od rańca :)

Ja chyba zwariuję!!!!Nie uwierzycie co mi diabetolog wczoraj powiedziała,,,otóż pokazałam jej swój zeszyt z wynikami gdzie oczywiście na czczo jest w okolicach 100 a w dzień idealnie a ona na to.- prztaczam rozmowę
- może odstawimy tą insulinę, co pani na to?? " na co ja zamarłam...
- jak to odstawimy??????...
- bo na panią to nie działa, zupełnie jak woda, prosze pokazać uda...nie ma żadnych siniaków ani śladów???dziwne
- bo mam trochę tej tkanki tłuszczowej więc wchodzi jak w masło i nie widać śladów
- dziwne, dziwne...w ogóle jest pani pierwszą pacjentką w mojej karierze na którą taka dawka insuliny na noc nie działa:wściekła/y:
- to nie moja wina przecież
- to może pani sobie poeksperymentować i raz wziąć a raz nie
- co??? ja mam teraz eksperymenty robić? przecież jak nie wezmę na noc insuliny to będę miała ze 130
- 130 to jeszcze nie tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy brała pani 4 jed czy 24 jest tak samo
- ale teraz jest do cholery wyższa ciąża przecież i rośnie zapotrzebowanie ( tego już nie powiedziałąm bo to ona jest lekarzem:angry:)

zostaję więc przy tym co jest i za 2 tyg mam się dotoczyć...nie wiem tylko czemu ona nie bierze pod uwagę faktu że ciąża rośnie i gdybym teraz miała 4 jed. to na bank ranny byłby pod sufit...

wyszłam stamtąd wściekła i potraktowana jak kukła do eksperymentu...ona mi chyba nie wierzy że ja w ogóle robię zastrzyki...chyba sama siebie nie będę oszukiwać bo to maja ciąża i pilnuję zasad skoro już mam tą cukrzycę
tak więc od wczoraj jestem w lekkim szoku...

a dziś znowu 97 i nerwy.....
http://myfxadvice.com

Klara ketony wychodzą w moczu, kup w aptece paski Ketodiastix i mierz sobie...jak za mało zjesz węglowodanów poprzedniego dnia to ketony mogą rano się pojawić...dlatego zalecają diabetolodzy jeść drugą kolację ok 22...pomaga tez szklanka mleka 2% ale z kolei może cukier wywindować....musisz metodą prób i błędów sama dojść co najlepiej na noc zjeść

Klara ketony wychodzą w moczu, kup w aptece paski Ketodiastix i mierz sobie...jak za mało zjesz węglowodanów poprzedniego dnia to ketony mogą rano się pojawić...dlatego zalecają diabetolodzy jeść drugą kolację ok 22...pomaga tez szklanka mleka 2% ale z kolei może cukier wywindować....musisz metodą prób i błędów sama dojść co najlepiej na noc zjeść

o, dzięki za wskazówkę...
z tymi ketonami to ważne wiedzieć!!!
a generalnie jak to jest, one są groźne dla dzidzi czy jak?

Tylko ja nie wiem jak z tym cukrem skoro mam nie mierzyć, nie mam glukometru,
będę jedynie na czczo raz na 2-tyg - sama z siebie!

Ostatnia edycja:
reklama
AgMich - nie strasz kobieto - gdzie jesteś???? kto ma do Agi numer??

Chciałam Was zapytac o mierzenie cukru, kupiłam nowe paski do glukometru i pierwszy raz dokładnie przeczytałam ulotkie i ..... jestem w szoku na tej ulotce napisane jest że te paski zawyżają wyniki badania o 11%, czy któraś z Was się z tym spotkała, na następną wizytę zabiorę ulotkie ze sobą zobaczę co Pani doktor na to????????

ja się nie spotkałam .. dziwne. A jaki masz glukometr??

Hej słodkie kobiety!
Ja już po wizycie.
Z tymi cukrami u mnie nie jest dobrze, ale tragedii też nie ma.
Mam nie jeść kluch, ziemniaków, mącznych rzeczy, kasz, makaronów, ograniczać węglowodany... no i słodycze, cukier biały, aha i zalecił nie czytać co w necie, mam odejść od kompa- przytaknęłam ale tak się nie da...
nawet nie chce...
Glukometru nie mam i mam nie szaleć..hmmm
to postaram się wyeliminować te węglowodany i cukry, tylko o co chodzi z tymi ketonami... ? one się pojawią jak te węglowodany odstawie, groźne to, i gdzie to wychodzi w moczu?

A swoją drogą dziewczyny tak z dośw. napiszcie ile jednorazowo kanapek-skibek, kromek czy jak kto zwał zjadacie pieczywa np. na śniadanie i jest ok?

Aha i czy ten chrupki chleb nie jest wcale taki dobry? ma dużo węglowodanów, aż mnie poraziło jak zobaczyłam ile.....

I jak to jest z nabiałem bo mi lekarz nie pogroził palcem, nie ma tam dużo węglowodanów.
Mogę wciągnąć na śniadanie np. mały biały twarożek, czy to barbarzyństwo?:eek:

A z owocami-ok ze świeżej pomarańczy chyba ok co? Tylko nie do posiłku, czy można z posiłkiem?

AgMich czyżby kobitka zaczęła rodzić?

Pozdrawiam od rańca :)
Kochana, jeśli wyeliminujesz węglowodany, to ketony będziesz miała na mur beton. Przecież w diecie nie chodzi o to, żeby się pozbyć węglowodanów, tylko żeby je ustalić na konkretnym poziomie!!! Proponuję zatem węglowodany ograniczyć, a nie wyeliminować...:tak:
Ja jem tyle kromek, żeby na śniadanie w sumie uzyskać 4 ww (wymienniki węglowodanowe). No i zależy jaki chleb... Ja mogę tylko mestemacher, tam duża kromka to 2 ww,a więc śnadanie to np: kromka mestemachera (2ww), żółty ser (0ww), trochę szynki(0ww), duży pomidor (1ww), duży ogórek(1ww). Albo teraz, jak już mam spokojniejsze cukry: kromka (2ww) serek ziarnisty (0,5 ww), łyżka dżemu :))) (1ww), kawa z mlekiem (0,5ww). :-)
Owoce zawsze do posiłku, zrsztą jak się je co 3 godziny, to jak niby jeszcze zmieścić coś między posiłkami???:eek:
a z tym kompem to miał rację, zwłąszcza w zakresie poszukiwania możłiwych powikłań - ja też Ci to odradzam :tak::-)

Ja chyba zwariuję!!!!
a dziś znowu 97 i nerwy.....

hidi - to potwierdza nasze podejrzenie, że lekarze sami nie wiedzą co czynią :-) może to wszystko oznacza, że rzeczywiście masz się nie przejmować? ja trochę na sobie eksperymetowałam - też czasem specjalnie pomijałam dawkę, żeby zobaczyć co się stanie :zawstydzona/y: mi wyszło, że na prawdę potrzenbuje insuliny, ale u Ciebie to działąnie jest słabsze... ja bym sprawdziłą zgodnie z poradą lekarską :tak:
o, dzięki za wskazówkę...
z tymi ketonami to ważne wiedzieć!!!
a generalnie jak to jest, one są groźne dla dzidzi czy jak?

Tylko ja nie wiem jak z tym cukrem skoro mam nie mierzyć, nie mam glukometru,
będę jedynie na czczo raz na 2-tyg - sama z siebie!

ketony są groźme, jak ich jest barzo dużo przez dłuższy czas to mogą spowodować kwasicę ketonową, a ona ma bardzo poważne skutki - i dla dzidzi i dla mamy.
A glukometr - możez sobie kupić za 50 zł (choć może to rzeczywiście niepotrzebne), albo - jeśłi kupisz paski ketodiastix, to one wskażą Ci nie tylko ketony, ale też cukier w moczu, a cukier w moczu pojawia się wtedy, kiedy we krwi jest stężenie zdaje się powyżej 200, a więc paskami kontrolujesz tez duże przekroczenia cukru :tak:

Do góry