reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja po trzech dniach męczarni z gigantycznymi obiadami teraz zachowuję proporcje, ale zmniejszam WW do 3/4, za to mam miejsce na zielone warzywka typu cukinia, brokuł.
Ja nie mam w diecie wymienników.
Mam określone co mogę jeść i co z czym łączyć i tyle. Może dlatego, że nie mam insuliny - na czczo mam dobre cukry.

reklama
Ja odkąd biorę insulinę na noc to rzeczywiście szybciej robię się glodna od rana. A cukier mam dobry tylko jak mierzę 8h od kolacji, potem mi wybija i prawdę mowiąc zaczęlam się zastanawiać czy ta insulina w ogóle mi coś daje, bo przedtem nigdy nie mierzyłam równych 8po kolacji tylko dłuzej, a po 9 przy insulinie też mi wybija 😂
A ile masz tych jednostek insuliny? 😉

Cześć dziewczyny, dołączam do cukrzycowego jakże pięknego wątku:D
Powiedzcie mi proszę ile dziennie jecie kalorii i czy faktycznie tego pilnujecie co do kalorii? I nie mogę sobie poradzić z ketonami rano :( drugi dzień z rzędu wychodzą mi wysokie rano na czczo. Co jecie na tą drugą kolację, mierzycie po niej cukier czy od razu do spania?? I co jecie na tą ostatnią kolacyjkę najczęściej? Nie wiem jak mogę podnieść ilość węglowodanów w posiłku :/

To cbyba nie to🙂 Też nie mam insuliny.
No to poprostu inny diabetolog 😆
Powiedzcie mi proszę ile dziennie jecie kalorii i czy faktycznie tego pilnujecie co do kalorii? I nie mogę sobie poradzić z ketonami rano :( drugi dzień z rzędu wychodzą mi wysokie rano na czczo. Co jecie na tą drugą kolację, mierzycie po niej cukier czy od razu do spania?? I co jecie na tą ostatnią kolacyjkę najczęściej? Nie wiem jak mogę podnieść ilość węglowodanów w posiłku :/
Ja nie mam kalorii w diecie więc ich nie pilnuje.
Na ostatnią kolację jem 2 kromki chleba razowego (o dobrym składzie) z wędliną (o niskiej zawartości węglowodanów) i do tego jakiś ogórek, sałata albo rzodkiewka. I popijam kawą z mlekiem pół na pół (bezkofeinowa). Czasami jogort z płatkami pełnoziarnistymi

Nie jem wg kalorii. Mam określoną przez lekarza ilość wymienników, które muszę dostarczyć z posiłkiem, godziny i ilość posiłków. Z czego połowa w posiłku z kategorii... chleb razowy, kasza, płatki owsiane, ryż brązowy itp.Na ostatnią kolację mam 2 wymienniki i ma to być chleb żytni. Tak zaczynam. Pomiary robię na czczo i po każdym głównym. Zgłosić się mam za tydzień, jeśli przekroczenia będą nieliczne, ale wysokie lub niskie, ale więcej, jak połowa pomiarów przekroczona. Jak uda się bez znaczących przekroczeń wizyta na 3 tygodnie. Tak, czy inaczej mam powiedziene, ze mam przyjśc z rozpisanym szczegółowym jadłospisem za 2 dni i wtedy diabetolog zmodyfikuje dietę.

Ja też nie mam kalorii.To nie dieta tylko zalecenie co do cukru i to trzeba zrozumieć. A potem? Nie doprowadzać od sytuacji głodu,jeść to po czym "nie wywala" cukru i tyle. A, i pamiętać że ilość ma znaczenie i jak się zachce czegoś to kawałek plus jogurt do tego czy orzechy...I będzie ok.

Dziewczyny udało mi się, nie miałam rano ketonów w moczu!! Zjadłam na druga kolację przed samym snem dwie kanapki chleba z niskim ig z masłem szynka z kurczaka i pomidorem - ale po godzinie miałam przekroczony (157):/ myślicie ze za dużo zjadłam?

reklama
Do góry