reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja miałam przekroczenia przez niecałe dwa dni, jak miałam największe osłabienie (gorączka). Nie byłam wtedy jeszcze na insulinie bo to był początek mojej przygody z cukrzycą. Wtedy też przez trzy dni miałam ketony w moczu.
No u mnie już 4 dzień przekroczenia. Mam zrobić test na paciorkowca i brać antybiotyk jeśli będzie pozytywny. Będę musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość:)

reklama
Jak długo po infekcji np. gardła normowały się Wam cukry? Ja dalej walczę z bólem gardła a cukry na czczo przekroczone mimo zwiększonej dawki insuliny. W ciągu dnia też mi wybija niestety. Zastanawiam się kiedy się poprawią chociaż te na czczo:(
Mam 6 dni zaznaczonych jako pomiary zaburzone infekcja dróg oddechowych

Cześć, może głupie pytanie ale czy po insuline dlugo działającej na noc można coś jeszcze zjeść? 🤔 Dostałam niedawno insulinę z powodu wyższych porannych cukrów ( i pomijając że bałam się strasznie a okazało się nienajgorsze to wbijanie :p) to teraz zachciało mi się jesc a w sumie nie zapytałam diabetologa o to czy można.
Logika podpowiada że nie można ale z drugiej strony trzymać do rana na głodzie? Dostałam tez takie paski do moczu czy to się robi tylko z porannego? Przyznam że byłam tak zestresowana tym co mówił lekarz jak tylko usłyszałam o insulinie że chyba wyparłam wszystkie ważne informacje 😩

Ostatnia edycja:
Cześć, może głupie pytanie ale czy po insuline dlugo działającej na noc można coś jeszcze zjeść? 🤔 Dostałam niedawno insulinę z powodu wyższych porannych cukrów ( i pomijając że bałam się strasznie a okazało się nienajgorsze to wbijanie :p) to teraz zachciało mi się jesc a w sumie nie zapytałam diabetologa o to czy można.
Logika podpowiada że nie można ale z drugiej strony trzymać do rana na głodzie? Dostałam tez takie paski do moczu czy to się robi tylko z porannego? Przyznam że byłam tak zestresowana tym co mówił lekarz jak tylko usłyszałam o insulinie że chyba wyparłam wszystkie ważne informacje 😩
Trzeba nawet zjeść:) biorę Insulatard o 22, a o 22.30, chociaż podobno wystarczy 15 minut, jem ostatni posiłek:) zgodnie z zaleceniem położnej i diabetologa

Trzeba nawet zjeść:) biorę Insulatard o 22, a o 22.30, chociaż podobno wystarczy 15 minut, jem ostatni posiłek:) zgodnie z zaleceniem położnej i diabetologa
Ja dostałam paski z zaleceniem badania moczu raz w tygodniu: na czczo, przed obiadem i przed kolacją. No ale widzę, że co lekarz to inne zalecenia🙂

Przy insulinie należy jeść zawsze jeśli poczujesz głód, bo tak organizm bedzie Cię informował, że masz za niski cukier. Hipoglikemia jest milion razy gorsza niż hiperglikemia.

Przy insulinie należy jeść zawsze jeśli poczujesz głód, bo tak organizm bedzie Cię informował, że masz za niski cukier. Hipoglikemia jest milion razy gorsza niż hiperglikemia.
Dokładnie, z resztą jak ja mam o 19-20 ją zaaplikować to bym z głodu padła do rana

reklama
Do góry