reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja mam dziś 88 i to już sukces, bo odkąd mierzę mam codziennie równe 90😁 Kolację zjadłam chwilę póżniej, sniadanie chwilę wcześniej i zobaczymy co dalej. Mialam przerwę nocną ustawioną na 10 godzin... Chyba za dużą jednak.. Też winię trochę chleb, bo czy on uczciwie żytni i razowy to nie jestem pewna. Ale jakiś drugi mały sukces mam. Pierwszy to wczorajszy obiad, który mi smakował i utrzymał dobry cukier i będzie też smakował innym😁
Ja mam 8h przerwę nocna, przy dłuższej cukier mi rośnie z głodu 😉 musisz przetestować sama na sobie jaka długość ci odpowiada

reklama
Po rosołku możesz mieć ketony w moczu, więc jak stosujesz paski do moczu to się nie przeraża ;)
Rzeczywiście były śladowe ilości dziś pomimo, że jadłam wczoraj raczej normalnie a rosół był jako dodatek. No i cukier dziś na czczo 106, podniosę insulinę dziś bo ostatnio taki cukier to w marcu miałam:(

A pytanie z innej beczki, przy jakich wartościach na czczo zmniejszyłaś dawkę insuliny? U mnie dziś 77, a wczoraj 76 i nie wiem czy zjechać o jedną jednostkę, czy co robić...
Ogólnie cukry mam teraz niższe po rzeczach i posiłkach sprawdzonych. Wizyta u ginekologa dopiero za tydzień, mam nadzieję że z dzidzią wszystko ok, bo trochę mnie zastanawia ten spadek cukrów w 26 tygodniu....
Mi diabetolog przy cukrach 74-76 kazała zmniejszyć z 10 na 8 i średnio mam teraz 82-84. Twierdziła, że lepiej trzymać się tych 80 (zresztą jak wiemy co lekarz to opinia;)). Podobno nie każda kobieta z cukrzycą ciążową będzie miała tendencję do wzrostu cukrów wraz z zaawansowaniem ciąży - nie jest to reguła i jest sporo takich, które zmniejszają dawki insuliny.

Ja się często budzę o 4-5 rano glodna, ale o 6 biorę na czczo letrox więc już nie jem nic o tym dzikim świcie. Zagluszam burczenie w brzuchu i idę dalej spać. Muszę kiedyś sprawdzić z ciekawości jaki mam wtedy cukier. Dodam, że nigdy nie mialam ketonow w moczu z rana.
Mi się zdarza obudzić 3 30 i też czuję lekki głód, ale nie mierzyłam nigdy a ketonów też nie mam

Ja co bym wieczorem nie zjadła to rano i tak cukry koło 100-110. Już nawet diabetolog mówiła mi, że jak nie ruszą to z 12j mam przejść na 14j. No ale niestety nic to nie daje.
Na śniadanie np. jem bułkę grahamkę z chudą wędliną albo serkiem Almette i pomidor do tego, a cukry i tak powyżej 130 (i do posiłku biorę dodatkowo 6j).
Ja po jednej grahamce miałam cukier 160 i od tamtej pory omijam je szerokim łukiem;) a próbowałaś Pano żytni 100% z biedronki?

Ja po jednej grahamce miałam cukier 160 i od tamtej pory omijam je szerokim łukiem;) a próbowałaś Pano żytni 100% z biedronki?
Ja kupiłam ostatnio w piekarni chleb żytni i zjadłam na kolacje 2 kromki z wędliną (poniżej 0.5% węglowodanów) plus ogórek i miałam 187.
Na śniadanie ten sam zestaw plus kawa z mlekiem i 127.
Ja na dokładnie tym samym będę miała jutro jeszcze nie wiadomo co 🤷

Ja kupiłam ostatnio w piekarni chleb żytni i zjadłam na kolacje 2 kromki z wędliną (poniżej 0.5% węglowodanów) plus ogórek i miałam 187.
Na śniadanie ten sam zestaw plus kawa z mlekiem i 127.
Ja na dokładnie tym samym będę miała jutro jeszcze nie wiadomo co 🤷
A masz insulinę nocną? Ja dwóch kromek też na raz nie mogę - kolację jem na dwa razy po jednej kromce o 20 i 22, ale rano przez insulinę już dwie na raz zjem. Zresztą przy obiedzie czy podwieczorku też tak mam, że zestaw ten sam dwa dni pod rząd a cukry raz w normie a raz poza - nie ogarniam i chyba do końca mi się to nie uda;)

reklama
A masz insulinę nocną? Ja dwóch kromek też na raz nie mogę - kolację jem na dwa razy po jednej kromce o 20 i 22, ale rano przez insulinę już dwie na raz zjem. Zresztą przy obiedzie czy podwieczorku też tak mam, że zestaw ten sam dwa dni pod rząd a cukry raz w normie a raz poza - nie ogarniam i chyba do końca mi się to nie uda;)
To taki mały chlebek (kromka jak pół). Nie biorę insuliny, na czczo mam dobre cukry.
Po jedzeniu mam różnie. Diabetolog kazała mi jeść po 2 kromki tego mniejszego (na śniadanie 3 ale nie dam rady)

Do góry