reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja bez insuliny. Kanapka z serem lub szynką i warzywa. No, ale mierzę dopiero od piątku. Zastanawiam się tylko, dlaczego przy krzywej pomiar na czczo był ok, a teraz mam problem tylko z porannym. Możliwe, że glukometr zawyża aż około 10?
Nawet więcej potrafi zawyzac

reklama
Ja bez insuliny. Kanapka z serem lub szynką i warzywa. No, ale mierzę dopiero od piątku. Zastanawiam się tylko, dlaczego przy krzywej pomiar na czczo był ok, a teraz mam problem tylko z porannym. Możliwe, że glukometr zawyża aż około 10?
Myślę, że tak ale obowiązują nas wyniki z glukometru:)

Ja co bym wieczorem nie zjadła to rano i tak cukry koło 100-110. Już nawet diabetolog mówiła mi, że jak nie ruszą to z 12j mam przejść na 14j. No ale niestety nic to nie daje.
Na śniadanie np. jem bułkę grahamkę z chudą wędliną albo serkiem Almette i pomidor do tego, a cukry i tak powyżej 130 (i do posiłku biorę dodatkowo 6j).

Ja co bym wieczorem nie zjadła to rano i tak cukry koło 100-110. Już nawet diabetolog mówiła mi, że jak nie ruszą to z 12j mam przejść na 14j. No ale niestety nic to nie daje.
Na śniadanie np. jem bułkę grahamkę z chudą wędliną albo serkiem Almette i pomidor do tego, a cukry i tak powyżej 130 (i do posiłku biorę dodatkowo 6j).
A nie próbowałaś na śniadanie czegoś kompletnie innego, np. jajko, ciecierzyca, ogórek, sałata, orzechy?

A nie próbowałaś na śniadanie czegoś kompletnie innego, np. jajko, ciecierzyca, ogórek, sałata, orzechy?
Po jajku też cukier mam wysoki. Orzechy odpadają, na niektóre jestem uczulona. Ogórek wywołuje u mnie zgagi, a sałatą jako dodatek też nie zmieniała za wiele w cukrach. Myślę, że chodzi tu o pieczywo. Ostatni nie miałam grahamki to zjadłam bułkę orkiszową i był nieco niższy cukier. Ewentualnie tylko na chrupkie przejść, ale tego sporo muszę zjeść żeby poczuć, że coś na ruszt wjechało.

Po jajku też cukier mam wysoki. Orzechy odpadają, na niektóre jestem uczulona. Ogórek wywołuje u mnie zgagi, a sałatą jako dodatek też nie zmieniała za wiele w cukrach. Myślę, że chodzi tu o pieczywo. Ostatni nie miałam grahamki to zjadłam bułkę orkiszową i był nieco niższy cukier. Ewentualnie tylko na chrupkie przejść, ale tego sporo muszę zjeść żeby poczuć, że coś na ruszt wjechało.
Dietetyk szpitalny kazał mi uważać na bulki grahamki bo, ponoć, cukry po nich wariują

@Madlein A nie masz jakieś piekarni w okolicy co piecze np chlebek żytni razowy? Jest jest opcja zamówienia przez internet chleba pełnoziarnistego z piekarni Pu tkaa. Sprawdź sobie ich ofertę jak nie masz nic takiego w okolicy

Ostatnia edycja:
reklama
Ja dziś na czczo 85, więc po prostu te dwa dni ostatnie miałam jakieś niższe cukry aa dawki nie zmniejszałam wczoraj 😀
Ja mam dziś 88 i to już sukces, bo odkąd mierzę mam codziennie równe 90😁 Kolację zjadłam chwilę póżniej, sniadanie chwilę wcześniej i zobaczymy co dalej. Mialam przerwę nocną ustawioną na 10 godzin... Chyba za dużą jednak.. Też winię trochę chleb, bo czy on uczciwie żytni i razowy to nie jestem pewna. Ale jakiś drugi mały sukces mam. Pierwszy to wczorajszy obiad, który mi smakował i utrzymał dobry cukier i będzie też smakował innym😁

Do góry