reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

I tylko z powodu wagi kazał mi trzymać dietę. Przytyłam w ciąży 11kg, od diety cc schudłam prawie 3 i waga stoi. Kurczę, ale czytam fora i grupy i dziewczyny przy przekroczeniach 91, 92 przez kilka dni lądują na insulinie, a ja jestem jakaś wyjątkowa? I skoro przy krzywej na czczo wyszło 96 to jak ja niby nie mam cukrzycy ciążowej? Nic z tego nie rozumiem.
Ja jednak poszłabym do innego lekarza, on chyba nie miał zielonego pojęcia o cukrzycy ciążowej. Jaka przerwa 12h? Wszędzie piszą że 8h do 10h przy cukrzycy ciążowej i że posiłek się powinno jeść żeby zapobiec hipoglikemii w nocy. My śpimy a maluch korzysta wtedy.. Ale jeśli wyniki masz w granicy 91 to nie jest źle na razie. Pokombinuj z ostatnia kolacja.

reklama
I tylko z powodu wagi kazał mi trzymać dietę. Przytyłam w ciąży 11kg, od diety cc schudłam prawie 3 i waga stoi. Kurczę, ale czytam fora i grupy i dziewczyny przy przekroczeniach 91, 92 przez kilka dni lądują na insulinie, a ja jestem jakaś wyjątkowa? I skoro przy krzywej na czczo wyszło 96 to jak ja niby nie mam cukrzycy ciążowej? Nic z tego nie rozumiem.
Mój lekarz do diabetolog nie daje insuliny przy wynikach poniżej 100 z glukometru na czczo i 140 godzinę po posiłku.

Ja już jestem na 12 j i jakis kryzys mam. Wczoraj zapomniałam na wieczor insuliny wbić i wynik na czczo tak jak wtedy co biorę ją każdego wieczora.
Gorzej śpię, niewygodnie mi,brzuch ciągnie przykładowo ...22 tc swe prawa ma i na czczo mam 96, 93,91....... Nie wiem juz co z tym wszystkim.
Nie raz trudniej bo czegos się zachce i sprawdzając po pół godz czy godz od rozpoczecia jedzenia jest ok...a czasem to co zwykle i np po obiedzie 143....
Jestem z tego durna , inne dochodzą tematy np rozciąga się brzuch i ciężko mi aktywnie po posiłku działac
..Generalnie czuje ze im dalej w las tym więcej drzew....

Ja jednak poszłabym do innego lekarza, on chyba nie miał zielonego pojęcia o cukrzycy ciążowej. Jaka przerwa 12h? Wszędzie piszą że 8h do 10h przy cukrzycy ciążowej i że posiłek się powinno jeść żeby zapobiec hipoglikemii w nocy. My śpimy a maluch korzysta wtedy.. Ale jeśli wyniki masz w granicy 91 to nie jest źle na razie. Pokombinuj z ostatnia kolacja.
Z ta hipoglikemia to zawsze może sprawdzić sobie w nocy poziom glukozy. Może się okazać, że w całe nie ma hipoglikemi. No i jak nie ma ketonow w moczu to hipoglikemia też jest mało prawdopodobna. Nie wszystkim służy pozna kolacja. U Madrigi trzustka sobie super poradziła z obciążeniem glukoza, raz dwa poziom glukozy spadł, więc nie była bym taka pewna tej cukrzycy. Coś mi się zdaje, że teraz cukrzyca ciazowa jest trochę w modzie wśród lekarzy. Dieta nie zaszkodzi, ale insulina powinna być stosowana w tych przypadkach gdzie nie ma wątpliwości, że jest potrzebna, a poziom cukru zagraża dziecku.

Z ta hipoglikemia to zawsze może sprawdzić sobie w nocy poziom glukozy. Może się okazać, że w całe nie ma hipoglikemi. No i jak nie ma ketonow w moczu to hipoglikemia też jest mało prawdopodobna. Nie wszystkim służy pozna kolacja. U Madrigi trzustka sobie super poradziła z obciążeniem glukoza, raz dwa poziom glukozy spadł, więc nie była bym taka pewna tej cukrzycy. Coś mi się zdaje, że teraz cukrzyca ciazowa jest trochę w modzie wśród lekarzy. Dieta nie zaszkodzi, ale insulina powinna być stosowana w tych przypadkach gdzie nie ma wątpliwości, że jest potrzebna, a poziom cukru zagraża dziecku.

Cukrzyca nie jest ,,w modzie” tylko niediagnozowana i niekontrolowana zagraża zdrowiu i życiu dziecka, więc lepiej diagnozować ją na wyrost niż zlekceważyć 😉

Poziom glukozy w nocy mam na poziomie 85-90 z tendencją spadkową (np. po kolacji 110, w nocy 88, rano 86). Ketony sprawdzam wyrywkowo 3-4 razy w tygodniu, nie pojawiły się ani razu przez miesiąc.
Dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki.

Poziom glukozy w nocy mam na poziomie 85-90 z tendencją spadkową (np. po kolacji 110, w nocy 88, rano 86). Ketony sprawdzam wyrywkowo 3-4 razy w tygodniu, nie pojawiły się ani razu przez miesiąc.
Dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki.
Serio nie masz się czym przejmować. Pojedynczy pomiar 96 na czczo to nie cukrzyca, może akurat się zestresowalas i tyle

reklama
Do góry