reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

A tak w ogole to tym razem w laboratorium myłam ręce w lazience przed każdym nakluciem. Jeszcze przy tych rozjazdach w I trymestrze myślałam, że może płyn odkażający mi zawyżył pomiary. Aż żałuję, że mi babka nie kapnela na pasek krwią z zyly. W poprzedniej ciąży tak właśnie laborantka robiła - próba na czczo nie z palca, ale na ich glukometr. Ale w sumie wtedy też był wyższy poziom na gluko niż w labie mimo że to była krew z tej samej chwili pobrania.

reklama
Hej Dziewczyny,
Dostane dzis insuline 4j na noc ze wzgledu na przekroczenia na czczo, ile czasu się Wam normowały cukry?
jak ja zaczynałam przygodę z insulina w 13 tygodniu to od razu na 3j miałam cukier ok przez jakieś dwa tygodnie. Ale niestety nie trwało to wiecznie, ciągle podnoszę 🙈 na danej jednostce mam może parę dni spokój a potem znowu podnoszę o jedną.. Już dziś będę ładować 16j... Załamać się można, niby ma pomagać ale widzę że czasami to loteria jednego dnia mam cukier 82 a na następny przy tej samej dawce 96... I już muszę dodawać.
A jakie masz teraz wartości bez insuliny?

Hej. Mam skierowanie do diabetologa. Jestem w 28tc. Krzywa 85/174/153. Tylko ostatni przekroczony o 1 jednostkę (od lat IO).
Wizytę mam 7 lipca.
Mam takie pytanie czy przy tak małym przekroczeniu wystarczyła by mi dieta? Chyba nie dają insuliny tak od razu?

insuliny raczej nigdy nie dają od razu, chyba że przekroczenia są duże.
Na pewno dostaniesz zalecenie diety i konieczność wykonywania pomiarów glukometrem.

Hej. Mam skierowanie do diabetologa. Jestem w 28tc. Krzywa 85/174/153. Tylko ostatni przekroczony o 1 jednostkę (od lat IO).
Wizytę mam 7 lipca.
Mam takie pytanie czy przy tak małym przekroczeniu wystarczyła by mi dieta? Chyba nie dają insuliny tak od razu?
U mnie najpierw kilka dni diety było, a gdy to nie przyniosło efektu to dołożyli insulinę (na razie bez efektu);)

Hej Dziewczyny,
Dostane dzis insuline 4j na noc ze wzgledu na przekroczenia na czczo, ile czasu się Wam normowały cukry?
Normowanie/unormowanie? A co to jest??? Nie byłam w szpitalu i zaczęłam od 3 j a teraz już mam 14 j i nadal będę zwiększała. Nie wierzę w stałą dawkę więcej jak na 2 tyg ... Dodać do tego o 10 różnice z żyły a z palca to możesz wiedzieć ile procent wynosi moje poczucie "pewności " 🥴

O kurde to na dobranie insuliny u ciebie kładą do szpitala? 😳 Współczuję... Obyś posiłki miała pod cukrzycę ciążowa bo z tym to słyszałam że jest różnie.
Własnie nie wiem skąd to wyszło że do szpitala aż położyli. Ja dostałam glukometr,pouczenie i sama od początku się bujam z jednostkami..

reklama
Zwłaszcza że jedzenie szpitalne jest jakie jest. A te cukry mają być prawidłowe, jak same sobie dietę układamy. Tym bardziej nie rozumiem kładzenia w tym celu do szpitala 🤷‍♀️

Do góry