reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Jak u Was z owocami? U mnie truskawki OK (chociaż nie przepadam), grejfrut też, ale jabłka wyraźnie nie, już wiele razy próbowałam, różne odmiany i połączone z orzechami lub jogurtem. Zastanawiam się nad czereśniami i wisniami, które bardzo lubię, ale znalazłam je na jakiejś liście owocow niewskazanych. A do tego ponoć mocno chłoną szkodliwe substancje z uprawy roślin i jakos mi to odbiera odwagę na próby

reklama
Hej hej
U mnie truskawki ok choć wiadomo tak z 200 g, 6-7 sztuk jest ok. Arbuz też ok
Jabłka kwaśne mogą być

Co do szkodliwości i co ile I
i jak chłonie to jakby tak s wczytac to o zgrozo chyba by wsio odpadło...

Moje poranne cukry ostatnio 92-95 🙄

Jak u Was z owocami? U mnie truskawki OK (chociaż nie przepadam), grejfrut też, ale jabłka wyraźnie nie, już wiele razy próbowałam, różne odmiany i połączone z orzechami lub jogurtem. Zastanawiam się nad czereśniami i wisniami, które bardzo lubię, ale znalazłam je na jakiejś liście owocow niewskazanych. A do tego ponoć mocno chłoną szkodliwe substancje z uprawy roślin i jakos mi to odbiera odwagę na próby
Ja jem truskawki, grejfruty, jabłka (u mnie ok), borówki i maliny. Takie owoce testowałam i na razie po nich ok. Ponoć porzeczki też mają niski indeks glikemiczny. Będę testować je na pewno, bo lubię 😉
Mi diabetolog mówiła że mogę w ciągu dnia zjeść 2 porcję owoców po 100g i nie można mieszać ich między sobą 🤷‍♀️ ale czemu tak to nie wiem

Ja jem truskawki, borowki, jablka (choc teraz dawno nie jadlam), brzoskwinie, grejfruta i ostatnio nawet jedną sliwke do kefiru i migdalow i raczej ok.
I szczerze mowiac to truskawek to na pewno jem wiecej niz 100g na raz.
Choc moze cos byc w tym mieszaniu bo wczoraj jadlam truskawki i borowki z owsianka i mialam wysoki cukier (155) ale wczoraj mialam tez zarwana noc i juz po sniadaniu mi wybilo 145 wiec moze mialam kiepski dzien :(

@04ma U mnie się potwierdza to o czym ktoś już tu pisał: płatki owsiane podbijają mi cukier, nawet 2 stołowe płaskie łyżki do jogurtu i pestek to dla mnie za dużo.

@04ma U mnie się potwierdza to o czym ktoś już tu pisał: płatki owsiane podbijają mi cukier, nawet 2 stołowe płaskie łyżki do jogurtu i pestek to dla mnie za dużo.
Ja po płatkach owsianych nie mam jakiegoś niskiego cukru, bo 100 - 130 różnie, ale jem bo lubię. Będę jeść chyba że zacznie mi wybijać poza normę. 🙄

Ja po płatkach owsianych nie mam jakiegoś niskiego cukru, bo 100 - 130 różnie, ale jem bo lubię. Będę jeść chyba że zacznie mi wybijać poza normę. 🙄
one są w jadłospisach dla cukrzyków, więc pewnie to kolejna rzecz, która trzeba testowac na sobie. Ja godzinę po posiłkach mam zwykle 95-115, wiec 120+ to już dla mnie dziwne a jak po ziemniaku czy własnie owsie jest 140, to wyraźnie nie dla mnie

Ja ogolnie jadlam ostatnio czesto z truskawkami i mialam tak 115, na razie nie probuje znow, odczekam troche :p
one są w jadłospisach dla cukrzyków, więc pewnie to kolejna rzecz, która trzeba testowac na sobie. Ja godzinę po posiłkach mam zwykle 95-115, wiec 120+ to już dla mnie dziwne a jak po ziemniaku czy własnie owsie jest 140, to wyraźnie nie dla mnie

Ja jak mam do 130 cukier po godzinie to dobrze. A jak coś wyżej się pojawi to zastanawiam się 🤔 ogólnie średnia u mnie po posiłkach to tak 110... Może troszkę mniej 🙃 ogólnie najwyżej mam po obiedzie albo drugim śniadaniu. Pozostałe posiłki spoko.

A wy mierzycie po każdym posiłku cukier czy tylko po głównych?

reklama
Ja jak mam do 130 cukier po godzinie to dobrze. A jak coś wyżej się pojawi to zastanawiam się 🤔 ogólnie średnia u mnie po posiłkach to tak 110... Może troszkę mniej 🙃 ogólnie najwyżej mam po obiedzie albo drugim śniadaniu. Pozostałe posiłki spoko.

A wy mierzycie po każdym posiłku cukier czy tylko po głównych?
po każdym

Do góry