aspekt
Fanka BB :)
no to skład lepszy niż lody na patyku albo shake z macaOch to tylko tak w ramach przyjemności
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
no to skład lepszy niż lody na patyku albo shake z macaOch to tylko tak w ramach przyjemności
Ja właśnie teraz mega walczyłam z cukrami na czczo co chwilę zwiększam insulinę wlasnie w okresie 19-20 tydzień już trzeci raz podnoszę dziś, bo znowu wynik nie tak na czczo trzy dni spoko po podniesieniu a potem znowu jakiś wyskok.. Dziś wjedzie 8j..Jest przełomowy, bo trzustka dziecka zaczyna pracować pełną parą właśnie około 19tc. Ale ten przełom to chyba jest w kierunku zwiększenia ryzyka nieprawidłowości w cukrach
Może to jakiś przełomowy tydzień dowiem się na wizycie w środę to dam Ci znać co moja diabetolog na te cukry powie
A który tydzień u ciebie? U mnie właśnie na odwrót, codziennie wyżej i wyżej.. Ciekawe jaki jutro wynik zobaczę jak zwiększę insulinęKoniecznie daj znać bo u mnie ewidentna poprawa, na czczo 82, po sniadaniu 94 ( co prawda jedną kanapkę jadam już teraz), wczoraj po porządnej kolacji tez poniżej 100 nie znajduje w necie info że w tym tygodniu moze sie normowac
A który tydzień u ciebie? U mnie właśnie na odwrót, codziennie wyżej i wyżej.. Ciekawe jaki jutro wynik zobaczę jak zwiększę insulinę
A może to właśnie on ma rację. Ciężko nazwać w tak zaawansowanej ciąży glukozę 91 jako brzydka. Jak rosnie dziecko?Dziewczyny, jestem po wizycie u diabetologa na NFZ i od godziny mam oczy jak pięciozłotówki. Dziś 28+4, krzywa robiona w 24 tygodniu ciąży. Od miesiąca ogarniam się dietą.
Pan doktor widząc moje wyniki krzywej (96-118-81) stwierdził, że ja nie mam żadnej cukrzycy! Że to naciągane. Tłumaczyłam mu, że ginekolog dał mi glukometr a skierowanie do diabetologa dał rodzinny. Nie mogłam mu przemówić do rozsądku - ciągle twierdził, że nic mi nie jest.
Pokazałam moje pomiary (ostatnie dni miałam brzydkie na czczo, ciągle 91). Powiedział, że glukometr ma margines błędu i że mam się nie przejmować, wszystko jest ok. Stwierdził, że nie będzie zamurowywał otwartych drzwi i skoro już poszło skierowanie, to będzie mnie leczył, ale on nie wie na co! Mam być na diecie i mierzyć cukry, dał receptę na paski (sam z siebie) i widzimy się za miesiąc. Jakby cukry na czczo rosły i przekroczyły 100, to mam dzwonić wcześniej. Dał mi skierowanie na hemoglobinę glikowaną.
Zapytałam czy mam wdrożyć posiłek o 22. A on mi na to, że ja jem kolację o 20.00 i to jest za późno! Od miesiąca wstaję codziennie o 7 rano, żeby nie mieć zbyt długiej przerwy nocnej (max 10h) a on mi mówi, że to wtedy nie jest na czczo i że ta przerwa to raczej 12-14h ma być. Że mam sobie spać do 9 i się nie przejmować.
Żadnej insuliny mi nie włączy, bo by mi za bardzo obniżyło cukry.
Przyznam, że tego się nie spodziewałam. Wg mnie facet nie wiedział o czym mówił, przecież tutaj nic się nie zgadza! Zgłupiałam do reszty Chyba będę musiała pójść prywatnie do kogoś innego bo to, co dziś usłyszałam mnie zabiło i trzeba mnie reanimować.
Dziecko drobne, w normie, ale dolne granice siatki centylowej.A może to właśnie on ma rację. Ciężko nazwać w tak zaawansowanej ciąży glukozę 91 jako brzydka. Jak rosnie dziecko?
Tym bardziej zaufalabym lekarzowi. Dieta niskoglikemiczna nie zaszkodzi, mniej przytyjesz ale nie masz czym się stresować.Dziecko drobne, w normie, ale dolne granice siatki centylowej.
I tylko z powodu wagi kazał mi trzymać dietę. Przytyłam w ciąży 11kg, od diety cc schudłam prawie 3 i waga stoi. Kurczę, ale czytam fora i grupy i dziewczyny przy przekroczeniach 91, 92 przez kilka dni lądują na insulinie, a ja jestem jakaś wyjątkowa? I skoro przy krzywej na czczo wyszło 96 to jak ja niby nie mam cukrzycy ciążowej? Nic z tego nie rozumiem.Tym bardziej zaufalabym lekarzowi. Dieta niskoglikemiczna nie zaszkodzi, mniej przytyjesz ale nie masz czym się stresować.