B
BBP
Gość
Pierwszym objawem nieleczonej i niewykryte cukrzycy ciężarnej jest makrosomia płodu. Skoro jej nie ma to nie ma mowy o wadach wrodzonych bez hiperglikemii. W Europie zachodniej zalecenia mówią o normie do 95 na czczo.Cześć Dziewczyny. Jestem w 21 tydzień ciąży. Chciałam poprosić o poradę i może jakieś słowa otuchy.
Przed ciąża miałam lekką nadwagę, ze względu na PCOSC stosowałam dietę dla IO choć nikt nigdy takiej diagnozy do końca nie postawił (zawsze wszystko było „na granicy”). Udało mi się zajść w ciąże naturalnie (pewnie kwestia diety).
Pierwsze badanie glukozy (Ok 10 tyg. ) i wyszło 91.8 ( tak tak ciągle na granicy). Pamiętam, ze przed tym badaniem uważałam co jem bardzo przez Ok dwa tygodnie. Jak lekarka (ani lekarz z Luxmedu) nie zareagowali na ta moja granice to znowu trochę odpuściłam (bo w ciąży) ale w granicach rozsądku. Dodam ze generalnie kiedyś schudłam 12 kg i te nawyki z diety zostały ze mną na zawsze, wiec to ze lubiłam sobie podjeść słodkiego zawsze równoważyłam zdrowym jedzeniem w innych posiłkach. Ale do brzegu. Zastanawiam się teraz co robić. Bo minęły prawie trzy miesiące. Ja przytyłam w ciąży narazie 2,5 kg, po drugich prenatalnych wszystko OK. Synuś nie za duzy nie za mały. Ale ja teraz przeczytałam ze ta nieleczona moja cukrzyca (co to niby jej nie ma ) to mogła u nas jakieś wady wrodzone spowodować wystraszyłam się bardzo!
I kolejna sprawa: przed krzywa cukrowa która zaleci mi lekarka już niedługo to przejść na taka ostrzejsza dietę, czy jeść tak jak do tej pory… czy może zrobić sobie teraz jeszcze glukozę z krwi przed krzywa ? Najbardziej się boje ze ta ignorancją naszej trójki mogłam wyrządzić krzywdę dziecku…
Dodam, ze od początku mam jakiś temat przewodni ciąży. Jak nie cytomagelia wrodzona , echo serca dziecka bo podejrzenie dziurki ( wszystko Ok) to teraz jeszcze ta cukrzyca
„Ostrzejsze diety” w ciąży to lepiej sobie odpuścić.
Nie masz cukrzycy ciążowej, nie diagnozuj się sama i nie zlecaj sobie sama badań.