reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny, wczoraj wynik na czczo 83, a dziś 74.... Nie za nisko? Obecnie 6j insuliny. Wam diabetolog coś mówił że jak za nisko (i od ilu na czczo) zmniejszać jednostki? U mnie nic nie mówiła... Będę obserwować, na szczęście w środę mam wizytę, więc na dniach. Ale niski cukier kiedyś mi mówiła to też niebezpieczne i teraz nie wiem... W ogóle zaczęłam sobie wkręcać że może dałam wczoraj źle coś i wstrzknełam 7j... Zamiast 6j. 🙈😔 Schizuje serio.. Wstałam o tej co zwykle godzinie.
Do 70 może być, nie schizuj...Jak będzie to jednostka wiecej aż trafisz...niestety tak to jest i na spokojnie trzeba. Cukry lubią nasze nerwy

Ostatnia edycja:
reklama
Ja wczoraj miałam jakieś zaćmienie i wypiłam pół szklanki soku pomarańczowego o 20… nawet nie umiem sobie wyjaśnić dlaczego, bo na codzień pije tylko wodę… generalnie do 2 w nocy mi cukier skakał 110-150, masakra, nie szłam spać a od rana do pracy, jestem przerażona czy z dzieckiem wszystko ok :( a wizyta dopiero za półtora tygodnia…

Ja wczoraj miałam jakieś zaćmienie i wypiłam pół szklanki soku pomarańczowego o 20… nawet nie umiem sobie wyjaśnić dlaczego, bo na codzień pije tylko wodę… generalnie do 2 w nocy mi cukier skakał 110-150, masakra, nie szłam spać a od rana do pracy, jestem przerażona czy z dzieckiem wszystko ok :( a wizyta dopiero za półtora tygodnia…
Hej, przede wszystkim się tak nie stresuj, bo to Ci na glikemię dobrze nie podziała. Gdyby jednorazowe skoki były takie szkodliwe, to nie wysłali by na krzywa. Ja zrozumiałam, że chodzi o to, żeby nie mieć ciągle tych skoków, bo wtedy u dziecka ciągle uruchamia się trzustka i wątroba. A Ty już czujesz ruchy?

Generalnie to czułam kilka razy takie pukanie delikatne ale nie mam tak że codziennie czuje, więc jakby nie jestem w stanie się tym uspokoić bo od soboty nie czułam wcale.
Też staram się tak to sobie tłumaczyć, ale jakoś każde przekroczenie mnie stresuje, a w nocy jak nawet nie miałam jak się rozruszać żeby spalic to już wogóle masakra…
Hej, przede wszystkim się tak nie stresuj, bo to Ci na glikemię dobrze nie podziała. Gdyby jednorazowe skoki były takie szkodliwe, to nie wysłali by na krzywa. Ja zrozumiałam, że chodzi o to, żeby nie mieć ciągle tych skoków, bo wtedy u dziecka ciągle uruchamia się trzustka i wątroba. A Ty już czujesz ruchy?

Ja jak mam ochotę to rozcienczam taki sok pomarańczowy wyciskany w stosunku 1 do 6 woda i cukry są ok

Wydaje mi się że u mnie głowny problem to była godzina :/ po prostu jakieś zaćmienie mnie naszło, skoro owocow nie mozna wieczorem to soku tym bardziej…
Ja jak mam ochotę to rozcienczam taki sok pomarańczowy wyciskany w stosunku 1 do 6 woda i cukry są ok

Teraz po różnych posiłkach. Składu nie jestem pewna…chyba jak niczego jeżeli chodzi o produkty, bo tak jak piszesz chleb np z Lidla żytni ma niecałe 70% zawartości a reszta to mieszanka, wiec tez już się natknęłam. Co do porcji pieczywa to jedna kromka 30g. Jadłam już ten chleb niejednokrotnie i wcześniej nie zdarzyło się żeby ten cukier był aż tak wysoki. Raczej było to standardowe śniadanie jak wcześniej czy jak nawet z tego cateringu. Chociaż w pudełkach mam więcej rzeczy do zjedzenia a cukry były super, od jutra znowu mam, wiec będę obserwować, jeżeli będzie dobrze to znaczy, ze ja coś zawaliłam…

Mam okropny problem z komponowaniem tych posiłków weekendowych, już się staram jak mogę, czytam poradniki, aplikacje, przepisy, książeczkę od diabetologa, druga od dietetyka, przepisy i właśnie teraz w weekend pojawił się ten problem, ze taka niespodzianka a wszystko ważę i staram się robić według zaleceń. Nie ukrywam tez, ze jak sama przygotowuje śniadanie czy kolacje z tych przepisów to jestem głodna a po pudełkach nie…
Okropnie mnie to zniechęca :(
Ja tak Ci pisalam ze tylko 2 wykroczenia do tej pory mialam a tu dzis mi wywaliło cukier po posiłku... moje jedzenie z przyczyn losowych zostało uwięzione w mojej pracy wiec kupilam kupna kanapkę i masakra 🙄
Ciekawi mnie to badanie hemoglobiny glikolowej ale nie mam pewności że biorąc insulinę dlugodzialajaca na noc wynik będzie miarodajny. No i koja diabetolog mi o tym nie mówiła. Zapytam na kolejnej teleporadzie...
Ja jestem na insulinie nocnej a zlecili mi hemoglobine glikowana. Zobaczę czy po 3 miesiącach znowu będę musiała Ja oznaczać
Dziewczyny, wczoraj wynik na czczo 83, a dziś 74.... Nie za nisko? Obecnie 6j insuliny. Wam diabetolog coś mówił że jak za nisko (i od ilu na czczo) zmniejszać jednostki? U mnie nic nie mówiła... Będę obserwować, na szczęście w środę mam wizytę, więc na dniach. Ale niski cukier kiedyś mi mówiła to też niebezpieczne i teraz nie wiem... W ogóle zaczęłam sobie wkręcać że może dałam wczoraj źle coś i wstrzknełam 7j... Zamiast 6j. 🙈😔 Schizuje serio.. Wstałam o tej co zwykle godzinie.
Mi mówiła lekarka zeby na czczo nie zejść niżej niż 60 wiec się nie martw. Ja miewałam wyniki ok 75 a kolejnego dnia 85 🤷‍♀️

Hej dziewczyny. A co jeśli ja przy cukrze na czczo od 92 w dół czuje się jakbym miała zasłabnąć i Musze zjeść bo się uduszę?
Ogólnie cukry godzine po jedzeniu posiłków wahają się od 90-130 zależy co jem. Nigdy nie miałam jakiegoś wielkiego cukru. Ale potrafię mieć za niski, np ostatnio po jedzeniu mialam 79 i czułam jakbym miała paść, telepawka i zimno. Rano jak mam powyżej 94 to czuje się dobrze. Poniżej tragedia.

No i mam problem z piciem wody. Nie mogę bo wymioty po samej wodzie... Jak sobie radzić z czymś takim?

Cukrzycę ciążową stwierdzono po wynikach na czczo 94.a podczas krzywej mialam na czczo 100, po godzinie od glukozy 192, po dwóch 140..

Dodam, że przed ciąża zawsze mialam na czczo 98/99..

Hej dziewczyny. A co jeśli ja przy cukrze na czczo od 92 w dół czuje się jakbym miała zasłabnąć i Musze zjeść bo się uduszę?
Ogólnie cukry godzine po jedzeniu posiłków wahają się od 90-130 zależy co jem. Nigdy nie miałam jakiegoś wielkiego cukru. Ale potrafię mieć za niski, np ostatnio po jedzeniu mialam 79 i czułam jakbym miała paść, telepawka i zimno. Rano jak mam powyżej 94 to czuje się dobrze. Poniżej tragedia.

No i mam problem z piciem wody. Nie mogę bo wymioty po samej wodzie... Jak sobie radzić z czymś takim?

Cukrzycę ciążową stwierdzono po wynikach na czczo 94.a podczas krzywej mialam na czczo 100, po godzinie od glukozy 192, po dwóch 140..

Hej. Ja podobne wyniki miałam na krzywej..
Co do picia wody to spróbuj dodawać sok z wyciśniętej cytryny. Mi to pomagało w pierwszym trymestrze jak miałam mdłosci i nawet wody nie mogłam pić wtedy.

reklama

Mnie wchodzila bardzo rozrzedzona melisa.

Do góry