reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

@Kocka Niby przed krzywa nie powinno się zmieniać nawyków żywieniowych, ale jeśli stosujesz już taka dietę to wydaje mi się że nie zaburzy wyników, jak ma wyjść cukrzyca to wyjdzie... Niestety...

Mi ginekolog zlecił krzywa już w pierwszym trymestrze, jak tylko wyszedł mi cukier wyższy na pierwszych badaniach.. A wynik miałam chyba 93, więc tak na styk.. Chodź ja byłam pewna że wynik jest ok bo norma była wpisana 99 🙈 na drugiej wizycie jednak mnie uświadomił że muszę robić już krzywa.
Mi też wyszedł na pierwszych i wg mnie to był miarodajny pomiar. Po dietowaniu na pewno bym zdała ten test ;)
Zapytaj go co ma pokazać to badanie krzywej przy diecie...Działanie diety?

reklama
A ja mam problem, kiedy mam zjeść przed krzywa. Jeszcze 8 godzin to jest osiągalne, ale przy 12 na pewno będę miała wysoki cukier rano.

I w ogóle jest slabo bo zwlekalam z tą krzywa, ale w środę mam diabetologa i już 25/26 TC a boli mnie gardło i możliwe, że we wtorek już będzie mi wywalac cukier od infekcji

@Kocka A masz wpisana cukrzycę ciążowa w kartę ciazy? Bo wg mnie to chodzi o to, żeby sprawdzić czy w tym magicznym ok 25 TC Twój organizm daje radę, czy nie i ewentualnie wpisać Ci cukrzycę w kartę, bo teoretycznie powinno dać Tobie i dziecku lepszą opiekę diagnostyczna, ale w praktyce...

A ja mam problem, kiedy mam zjeść przed krzywa. Jeszcze 8 godzin to jest osiągalne, ale przy 12 na pewno będę miała wysoki cukier rano.

I w ogóle jest slabo bo zwlekalam z tą krzywa, ale w środę mam diabetologa i już 25/26 TC a boli mnie gardło i możliwe, że we wtorek już będzie mi wywalac cukier od infekcji

@Kocka A masz wpisana cukrzycę ciążowa w kartę ciazy? Bo wg mnie to chodzi o to, żeby sprawdzić czy w tym magicznym ok 25 TC Twój organizm daje radę, czy nie i ewentualnie wpisać Ci cukrzycę w kartę, bo teoretycznie powinno dać Tobie i dziecku lepszą opiekę diagnostyczna, ale w praktyce...
Chyba rzeczywiście o to chodzi. Nie mam wpisu o cukrzycy, oficjalnie jej nie mam :D
No nic, zobaczymy co pokaże krzywa, dam znać jak będę ja robic. Jeszcze mam kilka tygodni.
aspekt@ to Ty chyba też jesteś w podobnej sytuacji, że trzymasz dietę a jesteś jeszcze przed krzywa?

Chyba rzeczywiście o to chodzi. Nie mam wpisu o cukrzycy, oficjalnie jej nie mam :D
No nic, zobaczymy co pokaże krzywa, dam znać jak będę ja robic. Jeszcze mam kilka tygodni.
aspekt@ to Ty chyba też jesteś w podobnej sytuacji, że trzymasz dietę a jesteś jeszcze przed krzywa?
tak, diabetolog i gin kazali mi zrobić te krzywa (robiłam w styczniu przed ciążą, w I trymestrze i będę robić teraz), gin mi nie wpisał cukrzycy w kartę bo krzywa w I trym mieściła mi się w normach

Dlatego moim zdaniem prawdziwe są diagnozy dziewczyn, które miały glukozę ok, a potem w tym ok. 25 tc krzywa zawodzi i wpisują c.ciazowa w książeczkę itd.... Wasze przypadki to moim zdaniem teraz takie cuda wianki bo nauczone doświadczeniem nie podejdziecie do tego badania realnie( by nie napisać uczciwie) ... Nie krytykuje,nie wasza wina i to decyzja waszych lekarzy ale wg mnie jeśli już prewencyjnie działać to do końca. W przeciwnym razie to taka udawana troska i niepotrzebny stres,który przeszłyście do końca 1 trymestru który i tak juz bywa ciężki.

Swoją drogą też się zastanawiam czy jak babka z c. ciążową trafia na oddzial np patologii kto ktoś jej lata z tacuszką i co 3 godz serwuje dania z dietki 💁‍♀️🙆‍♀️🤦‍♀️

Dlatego moim zdaniem prawdziwe są diagnozy dziewczyn, które miały glukozę ok, a potem w tym ok. 25 tc krzywa zawodzi i wpisują c.ciazowa w książeczkę itd.... Wasze przypadki to moim zdaniem teraz takie cuda wianki bo nauczone doświadczeniem nie podejdziecie do tego badania realnie( by nie napisać uczciwie) ... Nie krytykuje,nie wasza wina i to decyzja waszych lekarzy ale wg mnie jeśli już prewencyjnie działać to do końca. W przeciwnym razie to taka udawana troska i niepotrzebny stres,który przeszłyście do końca 1 trymestru który i tak juz bywa ciężki.

Swoją drogą też się zastanawiam czy jak babka z c. ciążową trafia na oddzial np patologii kto ktoś jej lata z tacuszką i co 3 godz serwuje dania z dietki 💁‍♀️🙆‍♀️🤦‍♀️
Haha, jestem właśnie w szpitalu na wywołaniu porodu i dostaję do jedzenia to samo, co reszta 😂 Jedynie chleb "ciemny", ale to raczej z karmelem, więc jeszcze gorzej.

To chyba po prostu zależy od szpitala. Tam gdzie ja leżałam ostatnio jest nawet różnica w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. I nie, nie jest to tylko różnica w chlebie ;)

No ale godziny dla wszystkich takie samej mniej więcej koło 8 śniadanie z którym dawano też II śniadanie, potem koło 13 obiad plus podwieczorek i koło 17 kolacja

W sumie to jest bardzo ciekawe spostrzeżenie. Ja was obserwuję i trochę korzystam bo cukier na czczo mam lekko ponad tę normę ciążową (93 czasem 95), ale nie jestem w ciąży. No i myśląc, że mi to w ciąży wywali, a ja się insuliny boję ;) no to chciałam sobie profilaktycznie być na tej diecie, ale faktycznie nie pomyślałam o tym, że potem ta krzywa będzie zaburzona 🤔 Przyznam szczerze, że nie pomyślałam o tym w ten sposób

To chyba po prostu zależy od szpitala. Tam gdzie ja leżałam ostatnio jest nawet różnica w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. I nie, nie jest to tylko różnica w chlebie ;)

No ale godziny dla wszystkich takie samej mniej więcej koło 8 śniadanie z którym dawano też II śniadanie, potem koło 13 obiad plus podwieczorek i koło 17 kolacja

W sumie to jest bardzo ciekawe spostrzeżenie. Ja was obserwuję i trochę korzystam bo cukier na czczo mam lekko ponad tę normę ciążową (93 czasem 95), ale nie jestem w ciąży. No i myśląc, że mi to w ciąży wywali, a ja się insuliny boję ;) no to chciałam sobie profilaktycznie być na tej diecie, ale faktycznie nie pomyślałam o tym, że potem ta krzywa będzie zaburzona 🤔 Przyznam szczerze, że nie pomyślałam o tym w ten sposób
Nie będzie zaburzona. Naprawdę krzywej nie da się tak łatwo oszukać.

reklama
Cześć Dziewczyny. Jestem w 21 tydzień ciąży. Chciałam poprosić o poradę i może jakieś słowa otuchy.
Przed ciąża miałam lekką nadwagę, ze względu na PCOSC stosowałam dietę dla IO choć nikt nigdy takiej diagnozy do końca nie postawił (zawsze wszystko było „na granicy”). Udało mi się zajść w ciąże naturalnie (pewnie kwestia diety).
Pierwsze badanie glukozy (Ok 10 tyg. ) i wyszło 91.8 ( tak tak ciągle na granicy). Pamiętam, ze przed tym badaniem uważałam co jem bardzo przez Ok dwa tygodnie. Jak lekarka (ani lekarz z Luxmedu) nie zareagowali na ta moja granice to znowu trochę odpuściłam (bo w ciąży) ale w granicach rozsądku. Dodam ze generalnie kiedyś schudłam 12 kg i te nawyki z diety zostały ze mną na zawsze, wiec to ze lubiłam sobie podjeść słodkiego zawsze równoważyłam zdrowym jedzeniem w innych posiłkach. Ale do brzegu. Zastanawiam się teraz co robić. Bo minęły prawie trzy miesiące. Ja przytyłam w ciąży narazie 2,5 kg, po drugich prenatalnych wszystko OK. Synuś nie za duzy nie za mały. Ale ja teraz przeczytałam ze ta nieleczona moja cukrzyca (co to niby jej nie ma ) to mogła u nas jakieś wady wrodzone spowodować 🙈 🙈 wystraszyłam się bardzo!
I kolejna sprawa: przed krzywa cukrowa która zaleci mi lekarka już niedługo to przejść na taka ostrzejsza dietę, czy jeść tak jak do tej pory… czy może zrobić sobie teraz jeszcze glukozę z krwi przed krzywa ? Najbardziej się boje ze ta ignorancją naszej trójki mogłam wyrządzić krzywdę dziecku…
Dodam, ze od początku mam jakiś temat przewodni ciąży. Jak nie cytomagelia wrodzona , echo serca dziecka bo podejrzenie dziurki ( wszystko Ok) to teraz jeszcze ta cukrzyca 🙈

Do góry