reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Idę na polecenie zarówno gina jak i diabetologa.
Mam kwit od diabetologa, że stwierdza u mnie cukrzycę ciążowa, ale ginekolog to wyśmiała i nie wpisała nawet w dokumentację. Więc wg wytycznych gin powinnam zrobić teraz krzywa. Ale poczekałam z tym do wizyty u diabetologa i ona potwierdziła, dala mi skierowanie na NFZ na krzywa. Diabetolog twierdzi, że krzywa z I trymestru mam "lekko drasnieta", ale jak widać sama niezbyt w to wierzy.

Jesli mogę zapytać - jakie miałaś wyniki z krzywej w 1 trymestrze? Mój ginekolog niestety był slużbistą i przekroczenie o 1 jednostkę zakwalifikował już jako cukrzycę
Z żyły w laboratorium: 90-166-127.
W chwili pobrania z żyły, z palca ja glukometrze: 93-177-166.
Pol godziny po powrocie do domu na glukometrze miałam 141 a czułam już glod. Nie mogę tego pomiaru zwalić na brudny paluszek. Ale, tak jak pisałam, glukometr był przed kalibracja i od początku widziałam, że daje wyższe wyniki niż mój stary glukometr. Ciekawa jestem jak będzie teraz.

No to wydaje mi się że ten nasz glukometr troche zawyza. Wczoraj szperałam w necie i też znalazlam takie info, wlasciwie jak mam na rece sensor i dodatkowo mierze tym glukometrem to tez mam wyzsze wyniki, tyle ze myslalam ze sensor zaniza bo jakos wydawał mi się mniej pewny a może to odwrotnie… ;)
Ja bym w ogóle tego nie poddawała analizie gdyby nie to że tu dziewczyny zapytały ile mam na gluko. gdy w labo. ostatnio wyszło mi 71..... Wtedy miałam po obudzeniu 88. 😏
Tak czy siak jest o 10 różnicy i pytanie błąd to czy granica błędu🙆‍♀️🤦‍♀️ Powiem o tym diabetolog i niech myśli....To ma znaczenie bo.... może ja mam na czczo 94 a w żyle ;) 84 ?!!?
Ona jest od tego, ja już mam dość tych rozmyślań

Hejka dziś miałam teleporade i pani diabetolog tez w szoku że dom 97,żyła 81 a zaraz po labo 96. Powiedziala ze z ciekawości mogę podejść po nowy glukometr ...ale wg niej jak usg, inne wyniki mocz i morfo plus moja waga i zero skoków po jedzeniu na ponad 140 to te moje na czczo 88-95 są widać moją swoistą c.ciazową i mam nie stresować się.
Kończy się mi moja insulina a że droga to niestety by mi cudowała z inną ale nie chciałam i te 5x 3ml Tresiby sobie zapłacę. Trudno... choć z tym wg mnie wykazała się troską o koszyk nfz a nie o mnie.....Ehhhh
No nic, nadal piłka w grze 😏

Hejka dziś miałam teleporade i pani diabetolog tez w szoku że dom 97,żyła 81 a zaraz po labo 96. Powiedziala ze z ciekawości mogę podejść po nowy glukometr ...ale wg niej jak usg, inne wyniki mocz i morfo plus moja waga i zero skoków po jedzeniu na ponad 140 to te moje na czczo 88-95 są widać moją swoistą c.ciazową i mam nie stresować się.
Kończy się mi moja insulina a że droga to niestety by mi cudowała z inną ale nie chciałam i te 5x 3ml Tresiby sobie zapłacę. Trudno... choć z tym wg mnie wykazała się troską o koszyk nfz a nie o mnie.....Ehhhh
No nic, nadal piłka w grze 😏
a jaki to koszt? Myślałam, że te insuliny dopuszczone dla ciężarnych są refundowane :O

reklama
a jaki to koszt? Myślałam, że te insuliny dopuszczone dla ciężarnych są refundowane :O
Bez refundacji 200 zł ...strasz nie widać ją szef ciśnie" że droga że droga " bo tak gadała i że nie może wypisać ..Wiesz w oczach ZUS lekarz eko ... ale trudno wolę to niż jazdy z nową insuliną i stres albo nocne budzenia na kontrolę. Mam nadzieję że do końca ciąży mi to starczy

Do góry