Wg mnie nie powinnaś rezygnować z nabiału. Powinno go być w zdrowej diecie około 25%. Chyba że masz kiepską gospodarkę lipidową, wtedy warto byłoby jeść chudy nabiał. Patrz na składy produktów nabiałowych. Niektóre mają w sobie cukier. Szynka też nie jest do końca dobrym pomysłem bo nawet jeśli jest chuda, to prawie każda z supermarketu ma w sobie cukier. Ja jem szynki (i chude i tłuste, bo tłuszcze obniżają szybki wzrost cukru!!) ale ze sprawdzonym składem, bez dodatku cukru.
No i zjadłaś śniadanie, ale nie podałaś czy dodalas węglowodany. Takie tłuszczowo warzywne śniadanie nie jest spoko. Powinno być zbilansowane.
I pamiętaj. Efektów nie będzie od razu. Wprowadź zmiany i poczekaj z tydzień, może 3-4 dni.
Ja kupuję w piekarni 100% żytni chleb.
Generalnie pomidory mają niewielka ilość węglowodanów, nie sądzę żeby wybijało po nich cukier, co nie oznacza, że nie ma wyjątkow od tej reguly.