reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
@Betty2 A nie jesteś po takich daniach głodna?
Ja w ostatniej rozpisce widzę 3 posiłki na słodko - 2 z dżemem i 1 z owocami. Może zamiast tego dżemu zjedz jakieś jajko na twardo, plasterek wędliny czy pastę rybną. Bo po tym pewnie szybko cukier rośnie i potem pewnie szybko głodna jesteś.
Zamiast jeść pieczywo zrób sobie sałatkę z kaszą lub brązowym ryżem.

@Betty2 masz jak ja hipoglikemię reaktywną. Też miałam spadek cukru w ciąży i teraz na niedawno wykonywanej krzywej. Przy niej często trudno unormować cukier na czczo. Podpytać diabetologa o późniejsze podawanie insuliny i w necie poczytaj kiedy występuje jej szczyt. Jeszcze jest taka opcja że dana insulina Ci nie pasuje. Czasami pisały o tym dziewczyny na fb i po zmianie zaskakiwały ładnie z cukrami. Poobserwuj czy po zmianie jednostek nie ma poprawy. Diabetolog co ile zalecił Ci zwiększanie dawki? U mnie było zalecenie 3 dni przekroczeń i zmiana dawki o 2j. W dniu zmiany koniecznie pomiar ok 2-3 rano by wykluczyć hipoglikemię. Powinnaś sobie wyrywkowo zmierzyć choć z 2 razy jeśli tego nie robiłaś jak cukier kształtuje się w nocy by mieć pogląd czy wywala Ci go z rana z głodu czy np insulina nie zbija go.

@Betty2 masz jak ja hipoglikemię reaktywną. Też miałam spadek cukru w ciąży i teraz na niedawno wykonywanej krzywej. Przy niej często trudno unormować cukier na czczo. Podpytać diabetologa o późniejsze podawanie insuliny i w necie poczytaj kiedy występuje jej szczyt. Jeszcze jest taka opcja że dana insulina Ci nie pasuje. Czasami pisały o tym dziewczyny na fb i po zmianie zaskakiwały ładnie z cukrami. Poobserwuj czy po zmianie jednostek nie ma poprawy. Diabetolog co ile zalecił Ci zwiększanie dawki? U mnie było zalecenie 3 dni przekroczeń i zmiana dawki o 2j. W dniu zmiany koniecznie pomiar ok 2-3 rano by wykluczyć hipoglikemię. Powinnaś sobie wyrywkowo zmierzyć choć z 2 razy jeśli tego nie robiłaś jak cukier kształtuje się w nocy by mieć pogląd czy wywala Ci go z rana z głodu czy np insulina nie zbija go.
Mam zmieniać po 3 dniach przekroczeń o 2j
A ta hipoglikemia o 2-3 rano to jaki będzie miała wynik?

@Betty2 Ja radzę jednak nic nie zmieniać bez konsultacji z lekarzem.
A w nocy jak najbardziej możesz sobie sprawdzić cukier. Bo może tak być, że o tej godzinie masz bardzo niski cukier, a potem rano wysoki

@Betty2 Ja radzę jednak nic nie zmieniać bez konsultacji z lekarzem.
A w nocy jak najbardziej możesz sobie sprawdzić cukier. Bo może tak być, że o tej godzinie masz bardzo niski cukier, a potem rano wysoki
Kazała zmienić dawkę po 3 dniach jak przekraczam to chyba jej zalecenie wystarczy?
Nie dała mi telefonu, teleporade mam 15.04

No to widzę że daleka droga u mnie do normalności i spokoju.... Szkoda bo zamiast myślenia o ciąży ogarniam coś co jest totalnie nie moją bajką.
Dzis bym zapomniała witamin innych bo cały czas mam głowę zablokowaną...
Mąż wraca z pracy i już tylko na mnie spojrzy to już wszystko wie,że jestem niepewna,zamyślona...Ehh nie tak to miało być

Kazała zmienić dawkę po 3 dniach jak przekraczam to chyba jej zalecenie wystarczy?
Nie dała mi telefonu, teleporade mam 15.04
Skoro masz to w zaleceniach to proste wytyczne. Mi lekarz też zalecał i nie konsultowałam tego w momencie potrzeby tylko na kolejnej wizycie zgłaszałam że zwiększał dawkę z takiego a takiego powodu.

reklama
Do góry