reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Nie martw się, ja do badania krzywej zjadałam nutellę łyżeczką ze słoika i całe opakowanie lodów litrowych [emoji85]
Nie wiem jak powiedział Ci lekarz ale moja kazała się trzymać około 140 max po godzinie. To wszystko zależy jaką porcję zjadłaś i co. Żeby nie mieć takich cukrów, jutro rozłóż sobie porcję obiadu na dwie porcje, nieco więcej na obiad i trochę mniej na podwieczorek około 3 h później i wtedy sprawdź :)
Trzymam kciuki bo sama wiem jak to jest wprowadzić dietę z dnia na dzień...
Hmm ale jak wtedy mierzyc? Bo mam mierzyc na czczo i po glownych posilkach wiec po podwieczorku raczej nie musze?

reklama
Mierz normalnie. Tylko obiad rozłóż na dwa posiłki by były mniejsze a a częściej :) może jesz zbyt duże i sycące posiłki które mogą podnosić cukier.
Ja mam zalecenie mierzyć na czczo, po 1 sniadaniu 2 sniadaniu obiedzie podoweczorku i kolacji... 🤨. Norma jest do 140, nie kombinuj z pomiarami na 3 razy jeden raz pomoar i tyle.. Szkoda tych palcow tak kluc... A i tak powinno sie brac pod uwage 1 pomiar... A co do przerażenia ze jadlas i moglas miec cukier wysoki... To nie koniecznie, cukrzyca objawia sie roznie ale jesli wczesniej nie mialas problemu z wynikiem cukru z krwi to mogly Ci te slodycze w cale nie szkodzic, tylko teraz jak juz hormony sie wydzielaja i trzuska wariuje z insulina zazwyczwj jest to od 24 tug dlatego wtedy tez robi sie zwzwyczaj krzywa cukrowa...

Ja byłam na krzywej w 22 tc, potem w szpitalu zrobili mi znowu w 30 tc i cukry miałam kosmiczne... Kazali zgłosić się do poradni diab i na nic szło tłumaczenie że ja kontroluję cukier i utrzymuje go dietą [emoji2360]
Co więcej, od przyjaciółki która miała cukrzycę i przyjmowała insulinę dowiedziałam się że żelazo również może wyzwalać wyrzut insuliny z trzustki (tak, brałam je i nawet się nie zorientowałam że może być coś nie tak...). Po odstawieniu wyniki nieznacznie zmalały.

Ja mam zalecenie mierzyć na czczo, po 1 sniadaniu 2 sniadaniu obiedzie podoweczorku i kolacji... [emoji2955]. Norma jest do 140, nie kombinuj z pomiarami na 3 razy jeden raz pomoar i tyle.. Szkoda tych palcow tak kluc... A i tak powinno sie brac pod uwage 1 pomiar... A co do przerażenia ze jadlas i moglas miec cukier wysoki... To nie koniecznie, cukrzyca objawia sie roznie ale jesli wczesniej nie mialas problemu z wynikiem cukru z krwi to mogly Ci te slodycze w cale nie szkodzic, tylko teraz jak juz hormony sie wydzielaja i trzuska wariuje z insulina zazwyczwj jest to od 24 tug dlatego wtedy tez robi sie zwzwyczaj krzywa cukrowa...

Moze musisz zmienic miejsce wklucia? Np w ramię? Moze sie ta insulina nie wchłania do organizmu? Ciezko mi powiedziec. Zobaczysz co Ci powiedza na wizycie...
Hmm o tym nie pomyślałam ale wydaje mi się ze insulina w jakiś sposób działa bo rano po śniadaniu nie rośnie mi cukier Wogule z premedytacją zrobiłam dziś test zjadłam pol bułki z białej mąki z masłem i dzemem_ piekłam ja dzuen wcześniej i wypiłam kawę z mlekiem więc po czyms takim z samego rana miałam bym ponad 120 mi wyszło 99 zjadłam po pomiarze dwie kanapki normalne z dobrym chlebem i cukier po godzinie 92...... Od trzech dni widzę taka tendencje mniej więcej

Hmm o tym nie pomyślałam ale wydaje mi się ze insulina w jakiś sposób działa bo rano po śniadaniu nie rośnie mi cukier Wogule z premedytacją zrobiłam dziś test zjadłam pol bułki z białej mąki z masłem i dzemem_ piekłam ja dzuen wcześniej i wypiłam kawę z mlekiem więc po czyms takim z samego rana miałam bym ponad 120 mi wyszło 99 zjadłam po pomiarze dwie kanapki normalne z dobrym chlebem i cukier po godzinie 92...... Od trzech dni widzę taka tendencje mniej więcej
Hmm no to faktycznie dziwne... A to ta insulina nocna tak dlugo dziala ze 1 sniadanie moze miec nizszy cukier przez nia? :) nie wiedzialam... Ciezko powiedziec dlaczego ta insulina rano Ci nie pomaga...

Do dziewczyn które przyjmują insulinę...
Zawsze zastanawiałam się jak czuć to ukłucie, chrzestna ma kategorii C (nabytą, do końca życia) i nieraz widziałam jak się nakłuwa. Czy to już kwestia przyzwyczajenia czy tego się nawet nie czuje? [emoji848]

Do dziewczyn które przyjmują insulinę...
Zawsze zastanawiałam się jak czuć to ukłucie, chrzestna ma kategorii C (nabytą, do końca życia) i nieraz widziałam jak się nakłuwa. Czy to już kwestia przyzwyczajenia czy tego się nawet nie czuje? [emoji848]
Tak naprawdę bardziej czujesz to Na klucie przu mierzeniu cukru wbicie tej igielki nie boli ledwo to czuć ja osobiście miałam na początku problem by to po prostu zrobić ... Tu nie naciskasz na przycisk tylko fizycznie wbijasz igłę

reklama
Hmm no to faktycznie dziwne... A to ta insulina nocna tak dlugo dziala ze 1 sniadanie moze miec nizszy cukier przez nia? :) nie wiedzialam... Ciezko powiedziec dlaczego ta insulina rano Ci nie pomaga...
No kurde pojęcia nie mam mówię co widzę na tych durnych pomiarach.... Zawsze po dwóch kanapkach minimalnoe skok był do 115 a tu się obniża. Naprawdę głupia będę do końca z tymi cukrami ja nic nie kumam

Do góry