reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

A może podpowiecie co urozmaicić w jadłospisie. Mi moje posiłki wydają się takie monotonne chleb razowy, chude wędliny i warzywa na śniadanie,jogurty naturalne,chudy twaróg i mleko już mam dość

reklama
Ja ostatnio wcinam sporo jajek. Na twardo, w postaci jajecznicy.. Nie podnoszą mi cukru. O dziwo sałatka jarzynowa albo z kurczakiem wędzonym na kolacje też jest ok. majonezu daje mniej niż normalnie, żeby się tylko posklejalo. Robiłam też sobie dżem truskawkowy z ksylitolem, trochę bardziej płynny, bo nie dodawalam żadnych żelatyn itp. ale dałam radę zjeść z nim kanapki:) pysznikutki i cukier ok. Mi owoce sezonowe prócz arbuza nie podnoszą cukru także jem ile moge:)

Ostatnio kupiłam też kotlety sojowe. Co o tym myslicie? Cukier miałam super po tym, nawet po sporej porcji w panierce. Ale jak czytałam o tym to już nie wiem czy to zdrowe czy nie. Na opakowanio pisze, że bez GMO.. Ale tyle się pisza o tych opryskach. Z drugiej strony zwolennicy cenią to białko roślinne z soi. Może któraś z Was ma jakieś wiarygodne info od dietetyka lub diabetologa czy w ciąży warto jeść coś takiego jak kotlety sojowe? :p

Ja ostatnio wcinam sporo jajek. Na twardo, w postaci jajecznicy.. Nie podnoszą mi cukru. O dziwo sałatka jarzynowa albo z kurczakiem wędzonym na kolacje też jest ok. majonezu daje mniej niż normalnie, żeby się tylko posklejalo. Robiłam też sobie dżem truskawkowy z ksylitolem, trochę bardziej płynny, bo nie dodawalam żadnych żelatyn itp. ale dałam radę zjeść z nim kanapki:) pysznikutki i cukier ok. Mi owoce sezonowe prócz arbuza nie podnoszą cukru także jem ile moge:)

Ostatnio kupiłam też kotlety sojowe. Co o tym myslicie? Cukier miałam super po tym, nawet po sporej porcji w panierce. Ale jak czytałam o tym to już nie wiem czy to zdrowe czy nie. Na opakowanio pisze, że bez GMO.. Ale tyle się pisza o tych opryskach. Z drugiej strony zwolennicy cenią to białko roślinne z soi. Może któraś z Was ma jakieś wiarygodne info od dietetyka lub diabetologa czy w ciąży warto jeść coś takiego jak kotlety sojowe? :p
Ciekawe z tymi kotletami. Myślę że jak kilka razy się zje to nie zaszkodzi. Ja dziś masło orzechowe z chlebem razowym jadłam ale dobrze coś innego wypróbować czytałam że ma niski IG.

Moja kuzynka ze skracającą się szyjką już urodziła w 31 tygodniu ciąży. Ona po 3 dniach została wypisana ze szpitala maluszek w inkubatorze.

Cześć Dziewczyny! Wczoraj robiłam test obciążenia glukozą 75. Moje wyniki to:
Na czczo 79 ( norma 70-99)
Po 1h 165
Po 2h 162
Do tego 5 tygodni temu założono szew na skracającą się szyjke od tego momentu leżę i mam nakaz leżenia do końca ciąży.. jutro zaczynam 25 tydzień.. jestem przerażona [emoji17] czy te wyniki są bardzo złe? rozumiem ze bez diety sie nie obejdzie.. do lekarza idę w piatek[emoji17]

Tusinka wynik po 2h masz trochę podwyższony ale bardzo bardzo złe nie są. Spadek między pierwszą, a drugą godziną jest stosunkowo mały, ale najważniejsze jak u mnie w szpitalu mówią, że na czczo masz dobry wynik. Moim zdaniem wystarczy tylko dieta, nawet niekoniecznie bardzo restrykcyjna :) Trzymaj się, jeszcze parę tygodni i z każdym będzie coraz bardziej bezpiecznie dla maluszka, także głowa do góry.
Ja miałam wyższe wyniki i póki co dieta wystarcza, a nawet czasami coś podjadam i cukry nie skaczą więc na pewno będzie dobrze :)

Tusinka wynik po 2h masz trochę podwyższony ale bardzo bardzo złe nie są. Spadek między pierwszą, a drugą godziną jest stosunkowo mały, ale najważniejsze jak u mnie w szpitalu mówią, że na czczo masz dobry wynik. Moim zdaniem wystarczy tylko dieta, nawet niekoniecznie bardzo restrykcyjna :) Trzymaj się, jeszcze parę tygodni i z każdym będzie coraz bardziej bezpiecznie dla maluszka, także głowa do góry.
Ja miałam wyższe wyniki i póki co dieta wystarcza, a nawet czasami coś podjadam i cukry nie skaczą więc na pewno będzie dobrze :)

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz i za pozytywne słowa [emoji4] jestem w tym temacie całkiem zielona.. glukoza na czczo zawsze była nisko (72-79 przy normie 70-99) i ten temat był mi obcy.. jutro mam wizytę u ginekologa i spodziewam sie ze odeśle mnie do diabetologa. Nie mam tez żadnych objawów cukrzycy ciążowej. Póki co odstawiłam sama cukier, soki i słodkie owoce i jem tez mniejsze posiłki ale częściej.. pewnie w przyszłym tygodniu wybiorę sie do lekarza i mam nadzieje wprowadzi mnie w ten temat [emoji52]

reklama
Dziewczyny pomocy,wyskakują mi bolesne guzki pod pachami. Nie wiem co to może być i strasznie się martwię. Wizytę u ginekologa mam mam dopiero za 1,5 tygodnia.

Do góry