reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

W Polsce normy są bardziej rygorystyczne i w dodatku co lekarz - to inne.
Wg mojego wyluzowanego gina: na czczo do 100, w 1 h po posiłku do 140
Wg mojej diabetolog: na czczo do 90, 1 h po posilku do 130 (ale wiekszosc dziewczyn ma do 120), 2 h do 110.

reklama
Carioca77 czyli Twoj wyluzowany gienio stosuje takie normy jak w Anglii..
Reszta lekarzy troszke bardziej rygorystyczne :oo:

W czwartek mam wizyte na sprawdzenie mojego dzienniczka, mam nadzieje,ze nie bede musiala wstrzykiwac sobie insuliny.

Ps. Wg USG czy wasze maluszki rosna normalnie czy sa wieksze?

Byłam wczoraj u diabetologa, zwiększyła mi insulinę na noc z 12 na 16 a dziś rano 99...przeciez to załamać się można...zjadłam śniadanie składające się już nie z parówek ale z chudego białego sera, połowy grahamki i warzyw...a teraz idę posprzątać bo nerw mnie chwycił:wściekła/y:
http://myfxadvice.com

Patiku - ja będę miałą usg dopiero w przyszły czwartek, to się dowiem, oczywiście się pochwalę..
Carioca - próbowałaś dojadać mięsem? :rofl2:
Idąc za Wami, pojechałam dziś do piekarni i przystąpiłam do kolejnej próby chlebowej, aby uciec od desek. Za 54 minuty - chwila prawdy. Ale śniadanie - rozkosz :-D pachnący, pulchniutki, chlebek:tak: Nawet jak się okaże że ten żytni winduje cukier, dla samego zapachu warto było podjąć próbę..
hidi - ojej, duża dawka :-( a możesz jeść grahamki? :szok:

Iza ciekawa jestem Twoich wyników z próby chlebowej bo i ja też nie dałam za wygraną i też wczoraj kupiłam chlebek z kolejnej piekarni po kolacji miałam nawet dobry wynik bo 99 a dziś po śn 120 także chyba przy nim na jakiś czas zostanę tyle że do śniadania dodam sobie jeszcze jedną jednostkę :tak:
hidi ja bym radziła nie jeść na śniadanie nabiału może będzie lepiej bo dawki masz spore - mam tak zapisane na mojej liście nie dozwolonych rzeczy od pani dietetyczki do I śń odpada nabiał i owoce jak i pamiętać że w pozostałych posiłkach nie wolno tych produktów spożywać razem

Hidi - musze poszperać na tym forum, bo jakoś w maju była tu dziewczyna która tak jak Ty miała wysokie cukry rano, a pozniejsze norma i dziewczyny jej cos pisalay ze to jakis objaw czasem bywajacy w ciazy.
Iza - czekam na Twoj wynik, z ciekawosci, bo ja na grahamie od 3 miesiecy, szamnęłabym taki pachnący chlebek, ale się boję.
Patiku - moja córcia jest odrobinę mniejsza niż ustawa przewiduje, ale w normie. Mój wyluzowany gin ma czasem dość dziwne poglądy, nie szprycuje lekami na zapas, nie każe leżeć na wszelki wypadek itp, ale z drugiej strony ma bardzo duże doświadczenie w szpitalu (20 lat) i praktykę w USA. W każdym razie ja mu ufam. Więc trzymam się norm, które podała mi moja diabetolog, a jak się uda - to tych bardziej rygorystycznych, ale jak dobijam do 140 po 1 h, to jeszcze nie panikuję.

Na stronie "położna radzi" wyczytałam, że istotna jest dobowa średnia cukrów, szkodliwa jest pow. 140, a u zdrowego człowieka wynosi 90 (u mnie to zazwyczaj ok. 110).

Na stronie "położna radzi" wyczytałam, że istotna jest dobowa średnia cukrów, szkodliwa jest pow. 140, a u zdrowego człowieka wynosi 90 (u mnie to zazwyczaj ok. 110).

aż sprawdzłąm w glukometrze - moja średnia z ostatniego tygodnia to 105, a z 14 dni to 107 :-D:-D:-D Dzięki Carioca, mam świetny humor teraz :-D:-D
a poza tym prawie mi się śniłaś.. a dokłądnie samochód z rejestracją |carioca77|, który ciągle obok mnie przejeżdżał, a ja nigdy nie mogłam zobaczyć kierowcy. :rofl2:

teraz się puknęłam w głowę, że to przecież nie o to tą średnią chodzi ... :baffled:

chelebk - 156 po 1 h .. trudno...

Ostatnia edycja:
reklama
Witam z rana! U mnie dzis cukier przed sniadaniem 68, czyli troszke ponizej normy, Za pol godzinki chwila prawdy.... Zjadlam jogurt i platki z mlekiem 0.1 %.

Kobietki a co to jest badanie HbA1C? Bo tak o nim piszecie a ja nic o tym nie wiem ;)

Moja niunka ma nozki w normie a reszta troszke wieksza, jakie 2.5 tyg na +.

Do góry