reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

W Polsce normy są bardziej rygorystyczne i w dodatku co lekarz - to inne.
Wg mojego wyluzowanego gina: na czczo do 100, w 1 h po posiłku do 140
Wg mojej diabetolog: na czczo do 90, 1 h po posilku do 130 (ale wiekszosc dziewczyn ma do 120), 2 h do 110.

reklama
Carioca77 czyli Twoj wyluzowany gienio stosuje takie normy jak w Anglii..
Reszta lekarzy troszke bardziej rygorystyczne :oo:

W czwartek mam wizyte na sprawdzenie mojego dzienniczka, mam nadzieje,ze nie bede musiala wstrzykiwac sobie insuliny.

Ps. Wg USG czy wasze maluszki rosna normalnie czy sa wieksze?

Byłam wczoraj u diabetologa, zwiększyła mi insulinę na noc z 12 na 16 a dziś rano 99...przeciez to załamać się można...zjadłam śniadanie składające się już nie z parówek ale z chudego białego sera, połowy grahamki i warzyw...a teraz idę posprzątać bo nerw mnie chwycił:wściekła/y:
http://myfxadvice.com

Patiku - ja będę miałą usg dopiero w przyszły czwartek, to się dowiem, oczywiście się pochwalę..
Carioca - próbowałaś dojadać mięsem? :rofl2:
Idąc za Wami, pojechałam dziś do piekarni i przystąpiłam do kolejnej próby chlebowej, aby uciec od desek. Za 54 minuty - chwila prawdy. Ale śniadanie - rozkosz :-D pachnący, pulchniutki, chlebek:tak: Nawet jak się okaże że ten żytni winduje cukier, dla samego zapachu warto było podjąć próbę..
hidi - ojej, duża dawka :-( a możesz jeść grahamki? :szok:

Iza ciekawa jestem Twoich wyników z próby chlebowej bo i ja też nie dałam za wygraną i też wczoraj kupiłam chlebek z kolejnej piekarni po kolacji miałam nawet dobry wynik bo 99 a dziś po śn 120 także chyba przy nim na jakiś czas zostanę tyle że do śniadania dodam sobie jeszcze jedną jednostkę :tak:
hidi ja bym radziła nie jeść na śniadanie nabiału może będzie lepiej bo dawki masz spore - mam tak zapisane na mojej liście nie dozwolonych rzeczy od pani dietetyczki do I śń odpada nabiał i owoce jak i pamiętać że w pozostałych posiłkach nie wolno tych produktów spożywać razem

Hidi - musze poszperać na tym forum, bo jakoś w maju była tu dziewczyna która tak jak Ty miała wysokie cukry rano, a pozniejsze norma i dziewczyny jej cos pisalay ze to jakis objaw czasem bywajacy w ciazy.
Iza - czekam na Twoj wynik, z ciekawosci, bo ja na grahamie od 3 miesiecy, szamnęłabym taki pachnący chlebek, ale się boję.
Patiku - moja córcia jest odrobinę mniejsza niż ustawa przewiduje, ale w normie. Mój wyluzowany gin ma czasem dość dziwne poglądy, nie szprycuje lekami na zapas, nie każe leżeć na wszelki wypadek itp, ale z drugiej strony ma bardzo duże doświadczenie w szpitalu (20 lat) i praktykę w USA. W każdym razie ja mu ufam. Więc trzymam się norm, które podała mi moja diabetolog, a jak się uda - to tych bardziej rygorystycznych, ale jak dobijam do 140 po 1 h, to jeszcze nie panikuję.

Na stronie "położna radzi" wyczytałam, że istotna jest dobowa średnia cukrów, szkodliwa jest pow. 140, a u zdrowego człowieka wynosi 90 (u mnie to zazwyczaj ok. 110).

Na stronie "położna radzi" wyczytałam, że istotna jest dobowa średnia cukrów, szkodliwa jest pow. 140, a u zdrowego człowieka wynosi 90 (u mnie to zazwyczaj ok. 110).

aż sprawdzłąm w glukometrze - moja średnia z ostatniego tygodnia to 105, a z 14 dni to 107 :-D:-D:-D Dzięki Carioca, mam świetny humor teraz :-D:-D
a poza tym prawie mi się śniłaś.. a dokłądnie samochód z rejestracją |carioca77|, który ciągle obok mnie przejeżdżał, a ja nigdy nie mogłam zobaczyć kierowcy. :rofl2:

teraz się puknęłam w głowę, że to przecież nie o to tą średnią chodzi ... :baffled:

chelebk - 156 po 1 h .. trudno...

Ostatnia edycja:
reklama
Witam z rana! U mnie dzis cukier przed sniadaniem 68, czyli troszke ponizej normy, Za pol godzinki chwila prawdy.... Zjadlam jogurt i platki z mlekiem 0.1 %.

Kobietki a co to jest badanie HbA1C? Bo tak o nim piszecie a ja nic o tym nie wiem ;)

Moja niunka ma nozki w normie a reszta troszke wieksza, jakie 2.5 tyg na +.

Do góry