reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Lunera ja to wiem! ale bardzo dużo kobiet w ciąży objada się węglami prostymi bez wzgledu na to jak blisko cukrzycy ciążowej były na obciążeniu - takie są fakty. I to mnie też zadziwia i zastanawia - im nie szkodzą cukry 180 a nam już tak? czy chodzi o to ze nam o nie łatwiej? (filozoficzny nastrój pesq :-):-))

reklama
Mysle, ze kazdemu szkodza. Niezaleznie od ciazy. W naszym przypadku jest tylko wieksza szansa, ze zaszkodza malenstwu. Ale to nadal jest jakies prawdopodobienstwo, statystyka. Badania poziomu cukru u ciezarnych wprowadzono jakies 20 lat temu. Ktos zalozyl sobie normy. Dopiero rok temu je zmodyfikowano i tak za jednym zamachem ograniczono potencjalna grupe kobiet, ktore wg dawnych norm bylyby leczone.

Po tym sniadaniu balam sie cokolwiek zjesc...ciagle mam te cukry na poziomie 100-110 a chyba powinny spadac do 90. Zjadlam botwinke, ale juz bez ziemniakow tylko wode i troche lisci i 120 :/ i jestem zajefajnoe glodna. Jutro rano ide na badania i boje sie ilosci ketonow :/ byle do piatku i do mojej kochanej doktorki. Pocieszam sie tylko tym, ze te wyskoki jednal nie sa po 200 a po sniadaniu moglam sie spodziewac, ze tak wywali po tym chlebie. Na szczescie swoj czystoziarnosty juz kupilam...ostatni! Ale jest ;)

Dzis mamy rocznoce slubu i ani nigdzie nie idziemy ani nie robie nic do jedzenia, bo jestem przerazona. Mam nadzieje, ze jak to sie unormuje i ustabilizuje to wtedy zgodze sie na randke-obiad/kolacje z mezusiem ;)

Natka Luca
Ja tez na I sniadanie jedna kanapka i nie mierze tylko ide dospac.

Pesq
Cukrzyca dopiero od 125 na czczo ;)

Moja doktorka mowi, ze organizm ciezarnej zupelnie inaczej funkcjonuje, ale rzeczywiscie tez jakis czas temu zastanawialam sie nad tym o czym piszecie. I zdrowy czasem przekroczy po obzarstwach. Zona mojego kuzyna miala dokladnie wynik na granicy i lelarz nie zalecil mierzenia i zapisywania, ale kategorycznie kazal ograniczyc slodycze. Poza tym mogla jesc wszystko, ale ziemniaki itp.tez jedna porcja a nie np.dwie.

Gosik
Ja Cie prosze...nie kuś...

Na szczescie po kolacji 113 :D

Natka Luca
Ja tez na I sniadanie jedna kanapka i nie mierze tylko ide dospac.

Pesq
Cukrzyca dopiero od 125 na czczo ;)

Moja doktorka mowi, ze organizm ciezarnej zupelnie inaczej funkcjonuje, ale rzeczywiscie tez jakis czas temu zastanawialam sie nad tym o czym piszecie. I zdrowy czasem przekroczy po obzarstwach. Zona mojego kuzyna miala dokladnie wynik na granicy i lelarz nie zalecil mierzenia i zapisywania, ale kategorycznie kazal ograniczyc slodycze. Poza tym mogla jesc wszystko, ale ziemniaki itp.tez jedna porcja a nie np.dwie.

Gosik
Ja Cie prosze...nie kuś...

Na szczescie po kolacji 113 :D

Margo ale ja obowiązkowo mierze po tej kanapce i traktuje ja jak I śniadanie :-)

Bo mialam taka znajoma ktorej wyszly normy graniczne - i ona nie miala ziagnozowanej tej cukrzycy. Pozniej jadla wszystko wrecz bardzo duzo slodkiego i kilka razy zmierzyca cukier glukometrem mamy i okazalo sie ze podbijał jej sie do 200 po obiedzie itp. Ale uznala ze skoro obciazenie bylo dobre to jest ok..

Mi sie wydaje ze chyba to nie do konca tak dziala ze bez diagnozy cukrzycy ciazowej ale przy granicznych cukrach na obciazeniu nie musisz uwazac.. po prostu my chyba mamy tak, ze nam latwiej dobic do tych niebezpiecznych granic niz innym, tak, dobrze to rozumiem Luca?

Najgorzej tylko nie rozumiem tych na czczo.. ze wiesz im naczczo 99 nie szkodzi a my mamy zbijac do 90 z jakiegos powodu.. hm..

Moze dlatego moj ginekolog twierdzi ze ta dieta cukrzycowa jest najlepsza i najbezpieczniejsza dla wszystkich przyszlych mam i ich dzieciątek... :nerd::nerd:

Pesq nie sugeruje się tym że ktoś je nie zdrowo bo owszem wtedy mogą wyjść takie cukry u zdrowej osoby.
Moja diabetolog i ginekolog diabetolog powiedziały że takie normy są bezpieczne dla rozwoju dziecka a jak ktos je nie zdrowo to jego sprawa. Ja nie wiem jak to dokładnie wygląda u zdrowej osoby tylko tyle co lekarze mi tłumaczyli i ja czytałam. U zdrowej osoby inaczej wygląda metabolizm tych węgli, hormony i inne czynniki. I dlatego jedna osoba może najeść się węgli prostych i nic im to nie robi a inni nie. Ja nie zastanawiam się nad tym. Tak jest i mówię lekarzem nie będę. Myślę że śmiało zadaj to pytanie swojej diabetolog.

Apropo tych cukrów na czczo to tak jak wyżej te normy są bezpieczne dla rozwoju dziecka i możliwe bo na 100 % nie wiem ze w cukrzycy ciążowej lepiej trzymać nizsze cukry bo inny jest metabolizm niż u zdrowej osoby. Ale może być to kolejne pytanie do lekarza.

reklama
Lunera ja to wiem! ale bardzo dużo kobiet w ciąży objada się węglami prostymi bez wzgledu na to jak blisko cukrzycy ciążowej były na obciążeniu - takie są fakty. I to mnie też zadziwia i zastanawia - im nie szkodzą cukry 180 a nam już tak? czy chodzi o to ze nam o nie łatwiej? (filozoficzny nastrój pesq :-):-))

Tak nam latwiej bo nam ten 180 może być po chlebku i nie spadać a im nic nie robić.

Do góry