reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Lucalew u mnie ma byc podobna procedura, jak nic sie nie bedzie działo niepokojącego i mój wątły system wytrzyma to w 39tc wywołanie. W sumie nie nie wiem czy dotrwam bo brzuch twardy a w 37/38 tc mam mieć ściągany pessar i pewnie wszystko ruszy, choc reguły podobno nie ma. Póki co moje cukry regularnie pną sie w gore :) i dodaje tylko insu wg wskazań lekarza...

dzis osiągnięty kolejny sukces skończony 32tc teraz byle do 35tc... A w piatek wizyta i podglądamy Alicje :)

reklama
kurde dziewczyny ale cyrki są z tymi chlebami... :/ ja chciałam kupić wczoraj probody to mi babka w piekarni powiedziała, że już nie będą mieli. Super. A dziś po śniadaniu 141. Także jak widać tendencja wzrostowa. Już się zastanawiam czy zupełnie tego śniadania nie odpuścić bo nie dość że odkąd zaczęłam jeść wcześniej czyli po 7 to chodzę nieprzytomna bo w nocy spać nie mogę a o 7 już ten przeklęty budzik :/ to jeszcze na dodatek w nocy nie mogę spać, a jak już zasnę to się budzę co pół godziny do wc i znowu problem żeby zasnąć. Nie mam pojęcia skąd mam wziąć siły na poród skoro ja ledwo po domu chodzę bo nie mam siły nawet nóg podnieść.
i jeszcze dzisiaj moje skurcze nie są już takie przyjemne jak wczoraj bo boli coraz bardziej, a na dodatek cały dzień mam wrażenie, że zaraz zwymiotuję i nawet nie chce mi się jeść bo jak tylko coś przegryzę to jest jeszcze gorzej.

Lucalew fajnie że Cię prawdopodobnie wypiszą :) no i jakbyś do tego 39 tc wytrzymała to byłoby naprawdę super :)

Lucalew u mnie ma byc podobna procedura, jak nic sie nie bedzie działo niepokojącego i mój wątły system wytrzyma to w 39tc wywołanie. W sumie nie nie wiem czy dotrwam bo brzuch twardy a w 37/38 tc mam mieć ściągany pessar i pewnie wszystko ruszy, choc reguły podobno nie ma. Póki co moje cukry regularnie pną sie w gore :) i dodaje tylko insu wg wskazań lekarza...

dzis osiągnięty kolejny sukces skończony 32tc teraz byle do 35tc... A w piatek wizyta i podglądamy Alicje :)

Anula no to gratuluje kolejnego tyg :-) też tak odliczalam, trzymam kciuki i za kolejne tygodnie i wizytę &&&&
Z tą insulina dokładnie miałam tak samo. Będzie dobrze a 37tc to już ciąża donoszona także jak nawet po ściągnięciu pessara coś ruszy to się nie martw :-)

kurde dziewczyny ale cyrki są z tymi chlebami... :/ ja chciałam kupić wczoraj probody to mi babka w piekarni powiedziała, że już nie będą mieli. Super. A dziś po śniadaniu 141. Także jak widać tendencja wzrostowa. Już się zastanawiam czy zupełnie tego śniadania nie odpuścić bo nie dość że odkąd zaczęłam jeść wcześniej czyli po 7 to chodzę nieprzytomna bo w nocy spać nie mogę a o 7 już ten przeklęty budzik :/ to jeszcze na dodatek w nocy nie mogę spać, a jak już zasnę to się budzę co pół godziny do wc i znowu problem żeby zasnąć. Nie mam pojęcia skąd mam wziąć siły na poród skoro ja ledwo po domu chodzę bo nie mam siły nawet nóg podnieść.
i jeszcze dzisiaj moje skurcze nie są już takie przyjemne jak wczoraj bo boli coraz bardziej, a na dodatek cały dzień mam wrażenie, że zaraz zwymiotuję i nawet nie chce mi się jeść bo jak tylko coś przegryzę to jest jeszcze gorzej.

Lucalew fajnie że Cię prawdopodobnie wypiszą :) no i jakbyś do tego 39 tc wytrzymała to byłoby naprawdę super :)

Natka broń Boże nie opuszczaj śniadania. Może tak jak ja jedz na I śniadanie 1 kanapkę. Musisz jeść bo Cię znajdę i nakopie do d... :-p
Też nie mogę spać ani w nocy ani w dzień. Jedz też w nocy o tej 3 mówię Ci. Przygotuj kanapkę i jak idziesz do WC to zmierz ten cukier i jedz bo wpierdziel ode mnie dostaniesz.

Luca - a co np. daja w szpitalu na diecie cukrzycowej? tak z ciekawosci ? :)

Natka - ja jem ostatni posilek o 23, pozniej ok 2-3 cos podgryze chocby pol kanapki i rano wstaje po 8 i jem i tak mi pasuje.. sniadanie to zawsze 2 parowy lub 2 jaja + warzywa i kromka chleba + 8-10 insu zalezy jaki chleb mam i z reguly cukier 110-120 ...

Ostatnio w ogole jakos tak w miare sie trzymaly te cukry a dzis rano na czczo 100 wywalilo chociaz naprawde nie wiem skad nic takiego nie jadlam wczoraj.

W ogole czy to prawda ze zdrowe osoby maja miec do 110 na czczo? To jakim cudem my z cukrzycami mamy miec 90? Ja nie rozumiem tego.

Dziewczyny cukry tak nagle wywala bo ciaza sie rozwija - ja to zaakceptowałam i jak mam dwa dni z rzędu podwyższone dodaje 2j insuliny i jest dobrze przez kilka dni i potem znowu. Tak to jest i lekarka mówi żeby sie ni irytować, a bron Boże głodzić czy oszukiwać z dieta.

Z chlebów dobrze na mnie działa ten biedronkowy 7zboz :)
U mnie zmora sa ziemniaki dzis dwa małe na obiad, sałata , rybka i 140 :// ziemniaków nie tknę do porodu dobrze ze makaronu moge jesc i to na jedno posiedzenie 150-200g i cukry ok :)

Luca - a co np. daja w szpitalu na diecie cukrzycowej? tak z ciekawosci ? :)

Natka - ja jem ostatni posilek o 23, pozniej ok 2-3 cos podgryze chocby pol kanapki i rano wstaje po 8 i jem i tak mi pasuje.. sniadanie to zawsze 2 parowy lub 2 jaja + warzywa i kromka chleba + 8-10 insu zalezy jaki chleb mam i z reguly cukier 110-120 ...

Ostatnio w ogole jakos tak w miare sie trzymaly te cukry a dzis rano na czczo 100 wywalilo chociaz naprawde nie wiem skad nic takiego nie jadlam wczoraj.

W ogole czy to prawda ze zdrowe osoby maja miec do 110 na czczo? To jakim cudem my z cukrzycami mamy miec 90? Ja nie rozumiem tego.

Pesq bo tak jest bezpiecznie dla dziecka które nosisz pod sercem dlatego takie są normy.

Jedzenie np dzisiaj I śniadanie 2 kromki razowego chleba, jedna kromka przenna. Przedniego nie jem. Do tego wędliny, warzywa, jogurt naturalny. Na drugie kromka razowego, kisiel, wędliny. Obiad to zupa plus dziś np mięso duszone, ziemniaki i mizeria. Na podwieczorek i to 2 śniadanie różnie albo surówka, kanapki, twarożek, pół kubka soku jabłkowego, owoc
Kolacja podobnie jak śniadanie. Wczoraj np na śniadanie było jajko na twardo, pomidor, chyba też twarożek, wędliny. Zawsze dają surówki, warzywa, owoc, jogurt naturalny. Jedzenie ogólnie dobre, mnie pasuje i smakuje :-)

Pesq bo tak jest bezpiecznie dla dziecka które nosisz pod sercem dlatego takie są normy.

Jedzenie np dzisiaj I śniadanie 2 kromki razowego chleba, jedna kromka przenna. Przedniego nie jem. Do tego wędliny, warzywa, jogurt naturalny. Na drugie kromka razowego, kisiel, wędliny. Obiad to zupa plus dziś np mięso duszone, ziemniaki i mizeria. Na podwieczorek i to 2 śniadanie różnie albo surówka, kanapki, twarożek, pół kubka soku jabłkowego, owoc
Kolacja podobnie jak śniadanie. Wczoraj np na śniadanie było jajko na twardo, pomidor, chyba też twarożek, wędliny. Zawsze dają surówki, warzywa, owoc, jogurt naturalny. Jedzenie ogólnie dobre, mnie pasuje i smakuje :-)

Luca - rozumiem ze dla bezpieczenstwa dziecka, ale nie do konca jednak to kumam.. bo jezeli komus obciazenie glukoza wyszlo dobre (ale np na granicy) i nie ma zdiagnozowanej tej cukrzycy to nie wie jak na czczo z cukrami - jest badany cukier z raz czy dwa w ciazy i tyle.. a pewnie nie raz sie zdarza ze z rana ma sie po 100 albo wiecej - i co to juz jest bezpieczne, a jak zdiagnozuje sie cukrzyce ciazowa to juz powyzej 90 niedobrze?

Podobnie zastanawiam sie jak z posilkami.. jak sie kobieta w ciazy bez zdiagnozowanej cc nawpierdziela ciast i makaronow to na pewno ma cukier wysoki - moze nie taki jak my bysmy mialy (pewnie z 250 albo 300) ale tez moze miec np 170 czy cos prawda? o to juz jest bezpieczne?

Tak z ciekawosci pytam.. :)

Bo mialam taka znajoma ktorej wyszly normy graniczne - i ona nie miala ziagnozowanej tej cukrzycy. Pozniej jadla wszystko wrecz bardzo duzo slodkiego i kilka razy zmierzyca cukier glukometrem mamy i okazalo sie ze podbijał jej sie do 200 po obiedzie itp. Ale uznala ze skoro obciazenie bylo dobre to jest ok..

Mi sie wydaje ze chyba to nie do konca tak dziala ze bez diagnozy cukrzycy ciazowej ale przy granicznych cukrach na obciazeniu nie musisz uwazac.. po prostu my chyba mamy tak, ze nam latwiej dobic do tych niebezpiecznych granic niz innym, tak, dobrze to rozumiem Luca?

Najgorzej tylko nie rozumiem tych na czczo.. ze wiesz im naczczo 99 nie szkodzi a my mamy zbijac do 90 z jakiegos powodu.. hm..

Moze dlatego moj ginekolog twierdzi ze ta dieta cukrzycowa jest najlepsza i najbezpieczniejsza dla wszystkich przyszlych mam i ich dzieciątek... :nerd::nerd:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry