reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

A u mnie cukry w gore :( byłam u diabetolog - do posiłków 12j na noc 22j ... Dziewczyny insulinowe gdzie jest granica tych dawek? Znowu schizuje ze przez ta cukrzyce szkodzę malutkiej Alicji ;(

reklama
Hej,

Kurde ale ostatnio dużo jem :p i przez to cukry poobiednie na granicy, np. 120, 122 itp. No ale kurczę co mam zrobić jak ciągle taka głodna jestem :( wczoraj 5 ziemniaków zjadłam. Ehh.

Margo ja niedawno też miałam podbity cukier po kapuście... ale był w normie tylko wysoki.
super że doktorka zadowolona :)

Werci grillowane u nas wskazane także jedz na zdrowie :)

Anula
dziewczyny już kiedyś pisały, że insulina nie szkodzi dzidzi także spokojnie! Wszystko będzie dobrze :)

hej kochane!

u mnie o dziwo tez ostatnio bez przekroczeń... ale jem naprawde niewiele, za to doslownie co 1,5-2 godziny kanapke albo coś.. i wcinam ten z biedry chleb ktory Luca polecala i od kiedy jem tylko ten chleb to nie mialam ani razu po 2 kanapkach wiecej niz 120! :-D Tylko ten i pro body już mi służy.. a na początku naprawde moglam 2,5 kromki zytniego zjadać!:szok: Zastanawiam się, czy moge tak robić że oprocz snidania, obiadu i kolacji tak często jem i to często kanapeczki malutkie ... jak myslicie?

Margo
- oj jak ja bym poszła z jeden raz na lody! U nas otworzyli lodziarnie ktora podobno bije wszystkie na glowe.. Dzis serwuja tam lody o smaku maskarpone z malinami mmmmmm, można pomarzyc. :crazy: Wlasnie co do tej kapusty to ja tez jak u Lucy - jem i z ziemniakami i nic sie nie dzieje oprocz wzdęć..

Werci - ja mam patelnie grilową ale jest bez porównania z grillem.. nie możemy sie zebrac żeby kupic.. ostatnio czesto na tej patelni griluje sobie do kanapek cukinie , ale to nie to samo..

Anula - wiesz wydaje mi się, że żadna z nas tutaj nie szkodzi dziecku cukrzycą. Wszystkie jestesmy mega zaangażowane jakby nie było.. raz jak bylam na izbie przyjec to byla taka ciezarna dziewczyna z ktora czekalam dwie godziny na wyniki.. rozmawialysmy troche i ona tez miala cukrzyce, ale jak to powiedziala - 'nic ja tam nie mierze i jem co chce'... :nerd:

Wczoraj mi ginekolog mowił, że cukrzyca jest dobrze prowadzona, mała na siatce centylowej ma 58%, ja nie tyje - wszystko (jego zdaniem) wzorowo. W ogole powiedział że on te diete to by polecił wszystkim ciężarnym! :szok::-)

A mi sie chce innych rzeczy, ale w sumie już mineły dwa miesiące (jak szybko! ) i naprawde sie przyzwyczailam.. wiele nawyków chcialabym zostawic na zawsze - te częste małe posiłki, rozcieńczanie soku i ciemne pieczywo chociaz w większosci.. moze sie uda :)

Miłego upalnego dnia dziewczynki!

Ostatnia edycja:
Margo niech maz zabierze na te lody. Ja jak juz co tydzien zjem sobie loda dzis albo jutro a co :-)

Werci dokladnie grill zalecany takze wcinaj, smacznego :-)

Anula mnie palce juz bola od pisania juz poraz 1000 ze wraz ze wzrostem/ wiekiem ciazy zapotrzebowanie na insuline wzrasta!
Ja na noc biore 35j plus na dzien 10j dlugodzialajacej do posilkow juz roznie tj od 4 do 10j szybkodzialajacej w zaleznosci na jaki posilke, ile bylo przed cukru itd. Jak to moja diabetolog mowi do 100 mam jeszcze daleko. Musisz sie z tym pogodzic ze bedzie coraz wiecej insuliny a moze tuz przed koncem ciazy ok 37tc zaczac spadac zapotrzebowanie na insuline i cukry sie obniza ale tez nie musi tak byc. Nie ma co panikowac.

U mnie dzis na czczo 88 ale w nocy dzis nie mierzylam, po sniadaniu 100. Na obiad chyba kurczak w ziolach z fasolka szparagowa i szparagami i ziemniaczkami z koperkiem.

Dziewczyny dzieki ;) Lucalew zdaje sobie sprawę ze rośnie to zapotrzebowanie i bez paniki sobie daje ta insu, tylko wlasnie zastanawiałam sie do ilu jednostek jednorazowo można dobić... ;)

dzis na czczo 98 (a na noc było 18j) po śniadaniu 138 :( (a przed śniadaniem dałam 8j) wierze ze w końcu to ureguluje ale fakt ze jak juz jest super to po tygodniu znowu sie sypie i kolejne dawki dokładam ... U mnie mija 30 tc, powoli wchodzę w 31tc wiec jeszcze troszkę ...

10j do obiadu i 100 ;))

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, zazwyczaj mam cukry ok 88-92 na czczo.. dzis wstalam i mialam 68 :szok: ... nie wiem czy to przypadkiem nie temu, że zasnelam wczoraj o 22 i co prawda zjadlam wczesniej mala kanapke (2 kolacje) ale z reguly jadam tez w nocy albo pozniej sie klade i zjadam cos jeszcze, a dzis po prostu nie wstalam cala noc az do 8:30... no i taki cukier byl. I nie wiem czy to ma wplyw na moj apetyt ale od rana WPIERDZIELAM jak dzika.. oczywiscie staram sie co 1,5-2 godziny cos na ruszt wrzucic, ale przed chwila jak szalona zjadlam spagetti w ilosci o polowe wiekszej niz zwykle :angry: .... zobaczymy za godzine, ale ciekawe czy to ten poranny cukier czy co :no:

Anula u mnie dokladnie tak wlasnie to wygladalo ze co tydzien musialam dodawac wieksza ilosc insuliny a teraz juz od 2 tyg zmniejszam dawke tej szybkodzialajacej ale tez rano biore 10j tej dlugodzialajacej. Zwiekszaj i ta nocna i ta do sniadania bo widze ze masz tak jak ja problem z pirannymi cukrami. Zreszta to ponoc normalne w cukrzycy wlasnie te poranne cukry.

Pesq dokladnie odpowiedzialas sobie na pytanie ten bardzo niski cukier na czczo to z braku jedzenia. Dlatego tak wazny jest ten ostatni posilek przed snem o tej 22 czy 23 i zeby rano nie byla za dluga przerwa. Jak jest tak niski cukier to wlasnie ma sie napad glodu dlatego tak wazne jest zeby nie dopuszczac do niedocukrzen i poziom byl na stalym poziomie. To wlasnie sie dzieje z cukrami prostymi czlowiek zje one szybko rosna po czym szybko spadaja i czlowiek znow z glodu szybko cos je i to znow najczesciej cukier prosty zeby zaspokoic glod i w taki miedzy innymi sposob zaczyna sie nadwaga i otylosc.

Pesq
Z tym zarciem to ja tez niestety teraz mniej jem, bo straszne upaly. Na szczescie arbuz u mnie spoko dziala ;) na wzdecia to kminek do kapusty ;)

Lucalew
Ja bezpieczne lody typu kaktus jem czesciej. A Ty mowisz o jednym bezpiecznym raz na tydzien czy takim bardziej smietankowym z Grycana? ;)

Ja dzis na czczo 96....ide teraz mierzyc po kapuscie tej co wczoraj i splywam na plac zabaw.

reklama
Margo no tak to jest z tym jedzeniem tych samych dan. Cos innego musialo miec wczoraj wplyw na ten cukier niz ta kapusta ale nie ma co sie nad tym zastanawiac dobrze ze teraz masz dobry wynik :-)
Ja to jem tylko smietankowe lody ewentualnie czekoladowe bo wodnych czy owocowych za bardzo nie lubie. Kupujemy pudelko lodow smietankowych np algidy i jem z 2 -3 lyzki raz na tydzien ale tez nie zawsze. Codziennie jem owoce wiec to mi wystarcza no i czasem tak jak dzis ugryzlam od M amerykanke.

Do góry