reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Ewczis, gratulacje!!!! Mam nadzieje, ze maluszek szybko dojdzie do formy :-)

Pesq, spokojnie :-) po pierwsze nie wiesz, jakie byly wyniki, wiec dlaczego mialyby byc zle? Po drugie, lekarz mowi, ze ok, wiec ok. Jesli nie masz do niego zaufania, to skonsultuj z endo. Dla kazdego trymestru sa inne normy, ja to googlowalam kilka mcy temu.
W 1 trym mialam wlasnie lekko za niskie ft4, i tamta norma jest 0,88 o ile sie nie myle. Mialam wtedy tez rozmowe z moim endo, bo bardzo nie chcialam brac hormonow. Wtedy mi powiedzial, ze przy tak malym niedoborze, to wplywu na rozwoj nie powinno miec zadnego, ale mimo wszystko przepisal mi najblizsza dawke, 'zeby dojsc do idealnego stanu'. Potem lekko ja podwyzszyl, ale bralam dalej ta sama i kolejne wyniki wyszly ok. A w poprzednich ciazach to w ogole nie mialam takich dokladnych badan i dzieciaki zdrowe sa... Te badania to jakies nowe wytyczne sa, bo nie przypominam sobie, zeby to bylo.
Wiec nie denerwuj sie teraz niepotrzebne, czasu nie cofniemy, a twoje wyniki nie sa przeciez teraz zle... Bo jeszcze ci cukry podskocza od tego i bedzie kolejny temat do zmartwien :-)

Jeszcze dodam, ze moje pierwsze badania byly ok, a kolejne robilam tylko dlatego, ze tuz przed zajsciem w ciaze robilam wszystkie badania i wtedy raz jeden wyszedl mi zbyt wysoki wynik tsh jak na zajscie w ciaze, wiec dostalam skierowanie do endo. Powtorzylam i bylo ok, a w miedzyczasie zaszlam w ciaze, wiec to byl ewidentnie jakis wyrzut hormonow jak robilam to pierwsze badanie.
A twoj maluszek od 2 trym ma juz pewnie dobrze rozhulana produkcje przez wlasna tarczyce.

Margo ja tez dzis babcina ogórkowa, ale chyba mniej zjadłam od Ciebie bo cukier 98 :p
Pesq nie wiem jakie sa normy ale ja w I ciazy nie mialam badanego FT4 bo nie trzeba bylo. wystarczylo samo TSH. Nagle teraz wymyslili FT4...ehh Nie denerwuj sie! Idz jak chcesz do endo..ale mysle ze wszystko jest ok

Dziękuje Lunera, Gosik

. Lunera - skoro teraz mam 0,92 FT4 a normy z wiekiem ciąży spadają, to moze jest rzeczywiście szansa że na początku było wyższe... Nie dowiem się tego (szkoda albo i dobrze że tu nie ma odpowiednika hemoglobiny glik...) ale muszę być dobrej myśli. Naprawdę Twoja endo powiedziała, że przy takiej niskiej niedoczynności nie ma dużego prawdopodobienstwa powiklan? Też pewnie sie o nich naczytalas.. Brzmią strasznie...

Jesteście najlepsze - może dzięki Wam uda mi się spokojnie zasnąć i zbić cukier poniżej 105 bo przez nieustanny stres non stop mam podwyższony (......). A mąż też powiedział : uspokój się bo cukry skoczą :laugh2::laugh2:

Ewczis gratuluje kochana, duzoooo zdrowka dla maluszka. Jakas fotke malenstwa dla ciotek poprosze do podziwiania :-)

Margo to i tak piekny wynik ja tak jak Gosik tez min z 150 pewno bym miala. Razowy moze maja w jakims sklepie.

reklama
Do góry