reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Pesq a leki jakies bierzesz na tarczyce? Jak gin mowi ze wyniki sa ok to sie nie stesuj. Teraz nie wiadomo jaki mialas poziom ft4 wczesniej wiec nie ma co gdybac. Pozatym robia Ci badania dziecka i jak byloby cos nie tak to gin by Ci powiedzial wiec no stres.
Szkoda ze nie wzielas jednak tego znieczulenia bo dawki sa bezpieczne i wiekszy stres dla Ciebie i malenstwa jak odczuwasz bol niz znieczulenie ale nic teraz duzooo zdrowka i jak mniej bolu. A cukier ze stesu podwyzszony na 100%. Takze sie nie stresuj tymi wynikami. Ja robie tsh i ft4 praktycznie co miesiac i u mnie ft4 podwyzszone lekko zawsze ale juz na samym poczatku ginekolog-endokrynolog powiedzial ze lepiej jak jest wyzsze niz nizsze. Wg mojego lab normy dla kobiet w ciazy w II i III trymestrze to Ft4 II trym. 9,63-17 a III trym. 8,39-15,6 a moj wynik III trym. 17,56. Tsh moje ostatnie po zwiekszeniu leku 1,89 2 tyg wczesniej 2,5. Normy wg mojego lab dla II trym 0,35-4,10, III trym 0,21-3,15 takze wg tego wyniki masz w normie :-) Aha norma ogolna na ft4 wg mojego lab to 12-22 pmol/l a tsh 0,27-4,20 mlU/l

reklama
Anula sliczna Alicja. Ja niestety nie mam takie fotki Michasia bo jest za nisko i buzke ma zaslonieta :-( wstydzioch

Pesq nie panikuj tylko spokojnie. Przede wszystkim nie jest to bardzo niski poziom wiec nie ma sie co stesowac. I jak pisalam jak mialoby miec wczesniej jakis wplyw na dziecko to lekarz by wylapal jakies nieprawidlowosci a z maluszkiem przeciez wszystko jest dobrze. I maz dobrze mowi uspokuj sie bo cukry rosna :-p
No i czy bierzesz jakies leki na tarczyce?

Nie biorę nic dopiero jutro szukam endokrynolog do którego pójdę na cito. Ehhhh ledwo insulinę wbilam tal się ręce trzesly

Ewczis
Gratulacje! Duzo zdrowka dla Was!

Gosik
Ja zjadlam pelny jeden talerz :(

Pesq
Ja tez mam tarczyce i moja dr zawsze zleca tsh i ft4, ale nie panikuj, bo Lucalew ma racje, dr by wylapal nieprawidlowosci :*

Ja u rodzicow ketonow nie mierze no a ze mama w hospicjum, tata w pracy to calkiem jestem zdana na samodzielna opieke nad Mala i jedzenie o stalych porach nie wychodzi mi nic a nic. Do tego te glupie cukry cos zaczynaja szalec :/

Pesq, nie wiadomo co mialas w 1 trym, a teraz wyglada na to, ze masz w normie, wiec tego sie trzymaj!
Ja jestem z tych niemartwiacych sie tylko racjonaluzujacych :-)
Wiec jak mi lekarz nie wytlumaczy zebym zrozumiala to zmieniam lekarza, hahaha.

Anula, sliczny dziubek!

Witajcie ;) po wizycie nadal humorek dopisuje. Na 2 tyg pewnie pozytywne fluidy działają potem zaczynam sie zamartwiać ale to pewnie naturalne.

Z cukrami rożnie. Wczoraj kolacja była przesunięta przez wizytę i wyszło 121. Ale rano dzis 77 ;) a wczoraj o 22 z racji totalnego zakręcenia zapomnieliśmy chleb kupić i zjadłam banana na noc pycha :)) i cukier ładny

Przesyłam Wam tez duzo pozytywnych myśli :)

Ostatnia edycja:
Wiecie co ja juz sie gubię.. Endokrynolog powiedziała ze ft4 jest ok ale tsh powinno być w ciąży do 2... Ja mam 2.13 Mam powtórzyć za dwa tyg wyniki. Dziwne to bo wszędzie piszą inaczej niz ona mówiła o tych normach.

reklama
Margo - no tez tak mysle ze ona chyba troche przesadza.. u mnie od wczoraj cukry też wywalone, ale zrzucam to na stres, bo na pewno po 30 g makaronu brazowego, kurczakuu i brokulach nie powinnam miec 133.. albo na kolacje 2 male kanapeczki 130. Dzis na czczo po srednio przespanej nocy 95...

W ogole jutro ide na 10 do endokrynologa ktory powiedzial przez telefon, ze te wyniki 'nie budza wiekszego niepokoju' ale mozna przyjsc i skonsultowac + zrobi mi usg tarczycy. Bardzo sie ciesze, bo udalo sie na nfz.. ale po znajomosci :crazy::crazy: rodzinna nie chciala na cito wypisac... a prywatnie po prostu juz mnie nie stac..No nic, na pewno bedzie wszystko ok musze byc dobrej mysli .

milego dnia !

Do góry