reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Pesq nic sie nie martw. Ja Ci pisalam ze mialam 2,5 tsh jakies 3 tyg temu. W ciazy wazniejsze jest ft4 bo przenika do dziecka tsh jest tylko dla nas tak w skrócie. Tak mowil mi moj ginekolog-endokrynolog bo na poaczatku ciazy mialam tsh 3,5 i tf4 ponad norme lekko. Najwazniejsze ze zbadalas i udalo sie z ta wizyta. Trzymam kciuki. Mam nadzieje ze lekarz porzadny.

Anula milego dnia :-)

Margo moze magiczny 20tc dlatego cukry wyzsze? Ja dzis odpukac od rana dobre cukry. Wczoraj tylko na czczo lekko przekroczone ale i tak sie cieszylam i caly dzien tez ladne cukry a coraz mnien tej insuliny do posilku biore :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Margo faktycznie moze tak jak u mnie nagle poleciało. Teraz z insulina mam spokoj ;)
Cały dzien póki co w normie ;) tylko na udach siniaki zaczęły mi sie robić - chyba zbyt duzo siły używam do wbijania.

Luca - ja staram się mysle w miare pozytywnie, nie mam tych wynikow przeciez jakichś złych... mogłyby być lepsze, ale nie są tragiczne. Rozmawialam dziewczynami z innego forum (wrześniowek) i wiekszosc z nich nigdy nie miala ft4 - nawet nie wie jak to wyglada ...

Dziewczyny jak u Was z owocami ? Ciężko mi sie powstrzymać ostatnio...

Uh to ja musze troche przystopowac z tymi truskawkami.. wiem ze powinno sie jesc maksymalnie 200-300 g dziennie, ale mi ostatnio zdarzyło sie z 2 razy po 400-500 zjesc (oczywiscie na 2 sniadanie i podwieczorek podzielone...) ale mimo wszystko nie powinno tak byc... jakos sie kurcze rzucam jak dzika... ajjjj juz przestaje!

Co dzis na obiad? U mnie krem brokulowy z kurczakiem z serem i makaronem

A mnie na obiad wzięło makaron z tuńczykiem, oliwa, pomidorami i oliwkami ;) cukier 102 a super sie najadłam ... Teraz mała kawa bo cisnienie mi siada i kostka gorzkiej czekolady - zasłużyłam :)

Pesq i bardzo dobrze ze myslisz pozytywnie bo tak trzeba i dokladnie wyniki masz dobre. Ft4 nie wiem czemu nie daja skierowan. Gdyby nie moj lekarz ginekolog-endokrynolog to tez bym nie wiedziala ze jest wazne i z tsh bardziej miarodajne w leczeniu tarczycy. Moja endokrynolog pozal sie boze tez nie zleca ft4 ale tak jak pisze ze mam praktycznie co miesiac przy wizytach u gina to mnie to nie robi ze ona mi teraz nie daje.
Owoce wcinam codziennie zreszta sa zalecane oczywiscie te z niskim ig i ewentualnie czasem srednim ig.
dzis byly truskawki z malinami plus jogurt naturalny. Wczesniej jak nie bylo sezonu na truskawki czy czeresnie jadlam jablka, pomarancze, kiwi. Banany i winogrona nie sa wskazane ale sama musisz przetestowac na sobie u mnie odpadaja nawet niewielkie ilosci.
A i jestem zdania ze lepiej zjesc 2 porcje owocow niz objadac sie slodyczami lub innymi zakazanymi niezdrowymi rzeczami wiec rozdziel sobie te porcje owocow nawet po 50g do kazdego posilku tylko nie w calosci od razu.

Pesq
Nie mow mi o owocach. Moj tato ma w ogrodku wlasne truskawki, sa tak oblednie pyszne, ze to jest w ogole nie do opisania...nie pamietam kiedy cos podobnie pysznego jadlam...zjem kilka sztuk i cukru nie mierze, bo wole zyc w nieswiadomosci niz widziec, ze po takich eko wywala mi np.140 :p a zrec je i tak bede :D

Ech...powiem Wam z innej beczki. Tak sie w tym hospicjum naogladam, ze wszystko w zyciu nabiera innych wymiarow...

reklama
Margo doskonale Cie rozumiem. Mnie to zawsze boli ze czlowiek jest bezsilny chcialby tym wszystkim ludziom pomoc a nie moze :-(
A truskawki wcinaj ja tez jem :-)

Cukry dzis u mnie ok, dzis w nocy musialam zjesc bo niski a rano 92 ale i tak super.
Milego dnia, ja sie po malu szykuje na wizyte i juz zaczynam sie stresowac ahhh

Do góry