reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Gosik to nie jest zly wynik naprawdę. Takim wynikiem sie w ogole nie przejmuje jasne ze chcemy zeby bylo do 120 ale te pare wyzej to nie tragedia.

Natka dokladnie, rozumiem doskonale.

reklama
Dzieki dziewczyny za dobre slowo i podpowiedzi. Ta probka z ketonami byla ewidentnie szparagowa, za przeproszeniem mocz ma wtedy taki zapach... Sprawdze jak w nocy. Bo rano budze sie i mam miedzy 70-85, raz tylko 90.

Co do ruszania - to dziala!!! Dzis sprzatam nasze mieszkanie po ekipie. Po obiedzie - 94, a za taki zestaw normalnie mialam za 20 wiecej...

Kusi mnie przeprowadzka juz, bez czekania na blat i montaz kuchenki... Najwyzej tydzien bede jezdzic i gotowac obiad na 2 dni w drugim mieszkaniu i przygrzewac w piekarniku. Lece do moich to ustalimy z mezem, czy to dobry pomysl.

A wolniejsze ruchy spoko, ja bym sie nie martwila poki sa.

Kochane, doradźcie. Na poczatku ciaży bylam przeziebiona - uratowal mnie miód, syrop domowy malinowy i czosnek. Teraz ponownie to samo... Znów chora, ale tym razem wszystko oprocz czosnku i cytryny jak wiadomo odpada... nie moge też tych syropkow/tabletek z apteki typu prenatal gripa czy coś bo jest tam cynk a ja zle reaguje na cynk. Czym sie ratowac w przeziebieniu? Ehh... Przeziebienie w czerwcu, wspaniale :no::no:

A wlasnie, byla u mnie siostra z narzeczonym, pogadalam z nic co do tych cukrow.. u niego taka sprawa jest ze on ma straszną "chcice" a slodkie a jest mega szczuply -wazy 65 kg. Potrafi nawet 5 lyzeczek herbate poslodzic i zagryzc batonikiem. No i wlasnie mowil ze od jakiegos czasu kiepsciutko sie czul, slabo mu, senny.. Zmierzyl trzy razy rano - za kazdym razem ok 120-130 naczczo.. Co ciekawe po posilku po 2 godzinach też w tych okolicach (Luca mowilas ze ma byc do 140?), natomiast pare dni temu odstawil cukry i te poranne spadly do 100-120, te poobiednie sie nie zmieniły. Oczywiscie mowilam mu żeby poszedl do lekarza, ale cieżko przemowic.. Martwie sie o niego, Luca co Ty sądzisz o takich wynikach? Kurcze jego ojciec ma cukrzyce i nic sobie z tego nie robi, a on widac ze sie przejmuje ale do lekarza nie chce isc.. boi sie.

Ostatnia edycja:
Pesq, ja tez przeziebiona chodze juz 2gi tydzien... Tylko ja mam zatoki chore tym razem i pomagaja mi nebulizacje z soli.

A tobie co? Ja generalnie syrop z cebuli bym zrobila, moze zamiast miodu ksylitol, to bedzie znosniejszy (ja kroje cebule, wyciskam cytryne normalnie dodalabym miod i zostaw na chwile). Poza tym jesli nic innego co nie pomaga, to w takich sytuacjach ja bym odpuscila diete na rzecz wyleczenia, bo infekcja tez moze zaszkodzic dzidzi.

A co do facetow i lekarzy, to chyba klasyczny przypadek opisalas. Nie znam na nich sposobu poza nie przejmowaniem sie...

Pesq
Wynik na czczo >125 swiadczy o cukrzycy...ale nic wiecej nie wiem wiec sie nie bede wypowiadac :p zaczekajmy na Luce-naszego eksperta :D

Ja dzis mialam jakos dziwnie cukry w normie poza tym wyskokiem na czczo, no ale sobie tlumacze, ze to spanie za dlugie itp :p o 10 to jednak troche pozno jak na pomiat na czczo ;)

Idem spac :) dobrej nocy :)

Pesq ja na przeziebienie stosuje domowe sposoby z miodem i dostalam zgode od diabetologa juz na samym poczatku ciazy bo bylam wtedy przeziebiona i jakis miesiac temu tez. Mnie to pomaga a cukry nie skacza jakos. Ja pije wtedy duzooooo wody z cytryna i miodem i czasem tez dodaje imbir. Syrop z cebuli i miodu a na noc mleko z czosnkiem i miodem. Na gardlo wlasnie ta woda tylko nie wrzatek tylko najlepiej letnia i wtedy cytryna i miod dodac jest dobre i z tabletek do ssania te *spam* albo tantum Verde.

Jesli chodzi o narzeczonego siostry to dobrze by bylo gdyby sie zbadal bo cukrzyca lubi byc dziedziczna. Niby teraz wyniki ma ok ale wg mnie powinien zglosic sie do lekarza albo zrobic w laboratorium krzywa cukrowa. Jak mu tak skacza teraz cukry to za chwile moze byc gorzej. No i dieta tez duzo robi. Moze niech siostra obserwuje co on jada bo moze to tez zla dieta.
Te przekroczenia na czczo sa podejrzane.

reklama
Do góry