reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Co tu taka cisza od rana ? :D Juz myslalam, ze mi sie telefon popsul ;)

Ja na czczo 87...i tak codziennie lawiruje 87-95...i chyba tez cos mi zaczyna skakac, bo drugi dzien z rzedu po bezpiecznym zestawie na kolacje mialam 130 :/ teraz jem to samo na sniadanie, zobaczymy co bedzie rano po takim zestawie.

Musiałam coś z tymi cukrami u dziecka pomylić w takim razie, albo mi zle powiedziała. To nawet lepiej jak ma mniej :)

Lucalew - z wymiarami jeszcze się nie stresuj niepotrzebnie, bo tak jak dziewczyny pisały, teraz już naprawdę każdy mm ma znaczenie, a pomiary nie są dokładne. Dobrze, że będziesz miała kontrolę, a ja baaaaardzo mocno trzymam kciuki, za nasz wspólny poród na początku sierpnia &&&&&&

Ja dzisiaj naczczo znowu 91 i mam pytanie, bo pisałyście coś o owocach, że nie wolno wieczorem? Bo ja na ostatnią kolację ostatnio jem właśnie owoce. Ps. przepis na pyszną sałatkę:

100g melona, 10g pestek dyni, 10 g platków migdalowych i 100ml jogurtu - słodziak jakich mi ostatnio mało, a jeszcze sycące ;)

Po posiłkach wg schematu z jadłospisów mam super wyniki - po obiedzie wczoraj 95, a tak to mi się już daaaawno nie zdażało.

Ja dzisiaj sprzątam, miłego dnia!

Hej dziewczyny :)

sylwia super, że już w domku jesteście :) cukrami się nie przejmuj, nie mierz! Zwłaszcza, że na czczo ładne :) a wiadomo, że przy nieregularnych posiłkach też nie do końca te wyniki będą wiarygodne więc niepotrzebny stres :)

lucalew dobrze, że wyniki takie ładne, że echo w porządku. I super, że diabetolog zadowolona z cukrów!
Co do wagi to nie przejmuj się, ja też stawiałabym raczej na błąd pomiaru. Ja ostatnio podobnie miałam - u mojego ginekologa waga prawie 1750, a tydzień później u innego 1600. A nie sądzę, żeby spadła. Tutaj każdy mm ma znaczenie podczas zaznaczania przez ginekologa tego obszaru, z którego system wylicza masę. Najważniejsze, że wymiary odpowiednie dla tygodnia ciąży.

margo no faktycznie cisza tu była od rana :)

ja z moimi cukrami to zwariuję chyba. Wczoraj po kolacji przekroczyłam (130 miałam) ale szczerze mówiąc wiedziałam, że tak będzie bo ominęłam jeden posiłek bo na nowym mieszkaniu nam się przedłużyło i późno wróciliśmy... i jak przyszło do kolacji to zjadłam 4 kanapki wieloziarnistego (co prawda od początku chleba, no ale jednak 4) plus do tego jedną probody. No ale wiedziałam, że jak nie zjem to będę w nocy głodna bo dawno takiego głodu nie odczuwałam :p nawet się zaskoczyłam, że po było "tylko" 130. No ale i tak mam zamiar nie dopuścić kolejny raz do takiej sytuacji bo niby przekroczenie malutkie a jednak stresujące :(
Za to dziś to pobiłam samą siebie po śniadaniu! 71 miałam. Szok :) prawie tyle co na czczo. Ja już nie wiem co jeść i jak jeść żeby nie musieć dojadać.

werci owoce generalnie do 18:00 powinno się jeść, nie później.

Hej dziewczyny
Dzisiaj juz brzuch nie boli ale cala noc koszmary i co chwile sie budzilam ahh
Dzis w nocy o 3 128 a rano o 6 118 szok nie wiem o co kaman bo o 22 bylo 71 i zjadlam 2 kawalki probody plus 1 szkl. maslanki to co dzien wcześniej i rano o 6 mialam 90 a o 8 95 wiec chyba stresvbo nie wiem co?! Chyba ze przesuniecie o te 2 godziny wczesniej tego posilku i insuliny.

Werci dziekuje, staram sie myslec pozytywnie ale wczoraj to naprawde sie zestresowalam i ten bol brzucha ktory caly czas trzymal a wieczorem jeszzce glowa mnie rozbolala i bylo mi niedobrze, straszne to bylo, podlamalam sie tym wssystkim.
Super ze schemat u Ciebie dziala i ladne wyniki. Wg wytycznych owoce mozemy jesc do 18 ale niektore osoby moga jesc wieczorem i jest ok. Chodzi o to ze to cukier prosty wiec dobrze albo dorzucic jakis nasion ktore zwolnia wchananie cukru albo naprawde malo nie wiecej niz 50 gram tego owocu.

Margo mhm jak tam po sniadaniu?

Lucynko, dobrze, ze brzuch juz nie boli! Taki stres niepotrzebny, ani dla ciebie ani dla Michalka. Ale jak tu sie nie martwic...

Gdzies czytalam, ze slaby sen i stres moga wplynac na pomiary, ale ty tez dawke zmienilas, wiec roznie moze byc.

Ja tez mialam po kolacji ostatnio wysokie cukry, ale zmniejszylam porcje i jest ok. Mialam tez krotsza przerwe.
Nie pasuje mi ten podwieczorek ewidentnie, nie mam pomyslu co i dobrego czasu. Bo z pracy wracam ok 2 h po obiedzie, wiec za wczesnie, zeby przed wyjsciem z biura jesc. A zanim dojade i ogarne towarzystwo to jeszcze 1-2h schodza. Cos musze ze soba nosic...

Od wczoraj mam szpital w domu, dzieciaki choruja, i wcale nie jest latwiej kontrolowac czas bo ciagle cos wyskakuje.

Sylwia, gratulacje!!! W domku wam bedzie najlepiej (ja juz nie moge sie doczekac az wrocimy do nas po remoncie).

Milego dnia dla wszystkich

Po sniadaniu mialam 105...hmm..bede obserwowac te wieczorne kolacje przez kilka dni i wtedy ewentualnie zadzwonie do doktorki.

Werci
Z tymi owocami to jest tak, ze generalnie lekarze zalecaja do 18..mi dr pozwolila do 20, ale nawet jak zjem na noc jablko to rano nic mi sie nie dzieje. Zalezy od organizmu.

Lucalew
Te skoki cukrow to na pewno od zmiany dawki i stresu...poobserwuj kilka dni, zobaczysz co sie bedzie dzialo :)

My zaliczylysmy Smyka w poblizu domu. Nie kupuje raczej w Smyku ciuszkow, bo mi cena do jakosci nie odpowiada, ale byly fajne promocje i udalo mi sie kilka fajnych rzeczy namierzyc :) No ale jak wjezdzalysmy do parkingu pod domem to zaczela przysypiac i musialam ja na rekach przyniesc i teraz walcze z bolacym brzuchem...no jakby nie bylo 13kg do podzwigania..a ze myslalam, ze pojdzie na nogach to mialam siate ze Smyka, nocnik (bo bez swojego sie z domu noe ruszamy) i inne rzeczy Julci.

Zjadłam obiad - indyk, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty, oo obiedzie 105, wiec znowu ekstra, ale moi nie pojedli, wiec nasmazylam naleśników z nutella i bananem ;;;; (((( i nie zjadłam ani kawaleczka. ...

Lunera no tak mysle zobacze jak bedzie przez pare dni jak sie nie uspokoi to pisze do diabetolog ze zmieniam godzine na 24 jak bylo wczesniej.
Zdrowka życzę dla chlopcow. Moze przesun o 30 minut obiad i przed samym wyjscie z pracy zjedz ten podwieczorek zeby bylo 2h przerwy miedzy obiadem a tym podwieczorkiem.

Werci gratuluje wytrwalosci.

Margo fajnie ze zakupy udane :-)

Natka no to rzeczywiscie jak na taka ilosc to niezly wynik po tej kolacji. Na sniadanie wiecej jedz poprostu.

reklama
Hej,
Mam do was pytanie jak to z tymi ketonami jest. Do tej pory mialam wszystko w normie, a po dzisiejszym badaniu mi wyszlo 150 mg/dl... Jakie sa normy dla nas? No bo rozumiem, ze to za duzo jest.

Dodam, ze wieczorem zjadlam kolacje (2 razowe z rzodkiewka) i 1h po mialam 112, a ok 22 jeszcze salatke (pomidor z feta i wedlina z oliwa, a potem jeszcze 10 szparagow)... Wiec chyba nie malo. Probke o 7 zebralam.

Do góry