reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Pesq przyznam szczerze, że przy cukrze po jedzeniu w granicy 80-85 zdarzało mi się właśnie gorzką czekoladą dojeść, dosłownie dwie kosteczki i to nie że codziennie ale raz na jakiś czas :) a tak to zazwyczaj kanapka (ale już mam dość tyle razy dziennie chleb jeść...) albo ewentualnie kilka orzechów, migdałów itp :)

Werci a to chyba, że tak z tymi normami! W sumie brzmi to całkiem logicznie :)
Super wynik po tym koktajlu!
Mi się też zdarzyło kilka razy zjeść parę plasterków banana i nie przekraczałam po nim :)

Margo ja kilka razy koktajle różne robiłam (choć najczęściej z truskawkami) i udawało mi się zawsze normę utrzymać :) a też się bałam blendowania właśnie..

Hej dziewczynki :)
Ja od niedzieli jestem w domku z Maleństwem :) na szczęście wszystko w porządku. Cukrów po posiłku nie mierze bo przy dziecku jest tyle zajęć ze albo nie mam czasu na to albo zapominam. Ale mierzyłam kilka razy na czczo i było ok. 71 ,73 itp. Nie wiem zresztą jak mierzyć po posiłkach. Po nie jem juz regularnie tylko wtedy kiedy mi się chce jeść. Karmie Małego i ciągle mi się jeść chce, cały czas coś jem. Chyba to nie dobrze ale głodna nie mogę być. Moze jutro mi się uda jesc tak jak podczas ciąży czyli co 2 3 godz ale normalne jedzenie i wtedy będę mierzyc. I zobaczę.

Dziewczyny dacie rade!! I dzieciaczki będą zdrowe! :)

Hej dziewczyny juz jestem udalo mi sie wejsc szybciej do diabetologa o prawie 3h, zapytalam czy mnie przyjmnie szybciej miedzy pacjentami a ona chciala odrazu mnie wziasc do gabinetu taka kochana ale powiedzialam ze ja po pacjentce wejde.
Pytalam i diabetolog i ginekolog o ten chleb probody i obie nie maja nic przeciwko. Mam sie nie glodzic tylko a skoro mi służy tlo moge wcinac :-) Diabetolog zadowolona z wynikow ale troche zmienilysmy schemat tzn sprobujemy z ostatnim posilkiem znow o 22 i I sniadaniem o 6 skoro juz ok 8 sa one na czczo wyzsze. Mam sprawdzic przez pare dni jak to bedzie wygladac a jak sie nie sprawdzi to zostajemy przy 24 i wtedy sniadanie o 6 jak tak wstaje i oczywiscie nie przejmowac sie wieksza dawka insuliny to tez do Was dziewczyny ktore bierzecie insuline to jest normalne ze im starsza ciaza tym wieksze zapotrzebowanie na insuline. Powiedziala ze dziewczyny biora i 100j a ja mam jeszcze daleko takze u mnie widze ze to sie sprawdza praktycznie co tydzien musze zwiekszac ilosc insuliny.
Usg echo serduszka wyszlo ok aczkolwiek zestresowalam sie bo waga nie urosla i pomiary sa praktycznie takie same jak 2 tyg temu :-( Ginka na wizycie uspokoila mnie ze mimo to i tak wymiary sa zgodne z tyg ciazy i ze za tydzien mam przyjsc to zobaczymy czy maly urósł czy nie i wtedy szpital i podadza mi sterydy na plucka dla malego i moze szybciej rozwiążą ciaze :-(
Szyjka sie skrocila ale jest jeszcze zamknieta wiec mam lezec i dalej brac leki ahhh

Natka jak wychodzi taki cukier 80 po sniadaniu to albo kanapka albo owoc zjedz. Ja tez nie mierze ketonow.

Werci dziecko ma o 20 mniej niz my z tego co mnie lekarze mowili czyli jak my 120 to dziecko 100. Dziecko ma inna gospodarke hormonalna niz dorosli. Badania wskazuja ze taki poziom cukru u matki dziecka jest bezpieczny na rozwoj dziecka dlatego takie normy niz poza ciaza.
Ja kiedys zjadlam tez doslownie 3 paluszki i mierze za niecala godzinke przed kolacja a na liczniku chyba bylo ze 170 takze paluszki moze ewentualnie po ciazy, po karmieniu na jakies imprezie.

Wow super wynik po takim koktajlu :-)

Pesq nie boj sie koktajli zrob sobie np 100 gram truskawek czy malin do tego np 50 gram jagod i w blender z kefirem lub maslanka naturalna. Ja tak robie i pije szklanke jako podwieczorek i cukry mam super. Bananow czy winogron nie proponuje bo ani wskazane a dla mnie to zabojstwo zwlaszcza banany mi podbijaja i nie ma znaczenia czy plasterek czy pol czy caly. Chociaz mozesz przetestowac u siebie, moze u Ciebie jest ok.

Sylwia jedz i cukrami sie nie przejmuj tymbardziej ze nie musisz. Wszystkiego cobrego dla Was :-)

Ostatnia edycja:
Hej hej :)

Luca - Juz 33 tydzień. Jeszcze miesiąc i ciąża donoszona. Dasz radę! Kurcze zazdroszczę tego okresu ciąży, u mnie taaak się wlecze..... :baffled:

Diabetolożka zwiekszyla dawke insu do sniadania i dala na poczatek 4j do kolacji. Co do tego probody - tak samo jak u Lucy - jeść jeśli służy. I, cholera po co tam chodzić skoro ja wszystko wiem dzieki Wam :p , oczywiscie mieszac z innymi chlebami. Ogolnie mimo tego, ze jem 2 razy w nocy ciagle mam ketony.. powedziala ze w takim wypadku zużywam opakowanie paskow do konca i dalej nie mierze - sama widziala jak stresująco to na mnie wplywa.. Dodatkowo pozwolila mi nie jesc w nocy dwa razy bo mowilam jej, ze niezaleznie czy zjem czy nie to i tak + albo ++ na pasku ketonowym. Mam z raz jak wstane na siusiu napić się jogurtu i tyle, bez robienia kanapek i innych męczących wyczynów o 2 i 4. Także kazała się tak bardzo nie przejmować i uśmiechnąć się trochę, bo ciągle chodzę strapiona. No ja ją ponownie wypytałam, czy można tak olać te ketony to powiedziała, że gdyby nie można było to by ich nie olała.. Cóż. :nerd:

W ogole jakos się "oduczyłam" wstrzykiwać insu bo za każdym razem ciut boli i leci odrobinka krwi + insuliny kropelka po wyjęciu igły z ciała. Eh :p

Lucalew z ta waga dziecka to jakos róznie jest. Ja urodzilam Misia z waga 2690 a cztery tyg wczesniej na wizycie mial 2600. Czyli przez miesiac urósł 90gr? Lekarz czest sie myli co do wagi. Spokojnie :)
JA TEZ CHCE KOKTAJL!!! Najlepiej taki słodziutki malinowy mniam mniam :p
Pesq skora tak to olej te ketony :p Mi tez nie kaza spawdzac...za to znowu jade w poniedzialek na hemoglobinę ;/

Lucalew Werci
Ja tez wlasnie slyszalam, ze dziecko ma o 20 mniej, ale juz myslalam, ze mnie sie cos pomylilo...

Pesq
Ja tez juz poki co ketonow nie mierze ;)

Cos mialam jeszcze napisac i zapomnialam...

reklama
Do góry