reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Pesq dasz rade ja od poczatku ciazy jestem na diecie cukrzycowej a po ciazy ciag dalszy zreszta przed ciaza tez wiec ty tylko do konca ciazy i koniec a ja dalej i tak do końca zycia chyba ze jakis cudowny lek wymysla na cukrzyce.
Mowie sprobuj razowy nawet ze zwyklej piekarni ale dopytaj o skad czy nie dodaja karmelu czy miodu czy innego badziewia.
Ja mialam wizyty u dietetyk na poozatku I ciazy i wizyte u pielegniarki cukrzycowej ale ja juz tyle lat z tym zyje ze tyle co przegadalysmy na ten temat z moja lekarka ze pewno uznala ze nie ma potrzeby zeby wszystko pisac bo wiem co i jak i jakos sobie radze tzn doktorka jest zadowolona z wynikow i badan mimo ze czasem zdarzają sie przekroczenia. Moja ginka natomiast jest bardzien restrykcyjna chcialaby zeby bylo wszystko w normie aczkolwiek tez jest ogolnie zadowolona z wynikow ale ona to ciagle czuje niedosyt.

Margo fajnie ze dbasz o to zeby dziecko jadlo domowe wypieki bo wiem ze teraz to ciezko o takie zwlaszcza w szkole. Ja tez nie raz ide na latwizne i kupuje gotowe ciacha na domowe imprezy ale dzieki bo mnie natchnelas i musze zrobic ciacho z truskawkami na dzien ojca dla mojego M :-)

Luca - a czy ta Twoja dieta cukrzycowa bez ciąży jest podobnie restrykcyjna czy czasami mozesz sobie pozwolic na cos wiecej?

No ja mam problem z chlebem. Jak zjem wiecej niz 2 kromki to nam najwyzsze cukry. Ale najgorsze, ze meczy mnie straszna zgaga...
Wybieram zytni na zakwasie...

U nas na imprezy zawsze leca mufinki i amarantuski z bananem i zurawina, robimy razem a czasem nawet maluchy wypraszaja mnie z kuchni i same lepia :-)

Pesq przed ciaza moglam pozwolic sobie na wiecej grzechow i przede wszystkim nie musialam brac insuliny i mimo wiekszego zakresu normy tzn na czczo do 110 a po poslku 2h po do 140 to trzymalam sie tych granic. W ciazy mysli sie o dziecku i to jest najwazniejsze potem mysli sie o skutkach jakie moze niesc cukrzyca dla samego siebie. Staralam sie jesc zdrowo przed ciaza ale tak jak wyzej oczywiscie jadlam tez mniej zdrowe rzeczy a teraz w ciazy 3 razy pomysle zanim cos zjem. No i nie musialam tez mierzyc cukrow codziennie. Jak mialam ustabilizowane te cukry to wystarczyl pomiar dzienny raz gora dwa razy w tygodniu. Przez cukrzyce nauczylam sie jesc regularnie aczkolwiek w wekend juz nie bo lubilam dlugo spac a teraz nie moge sobie na to pozwolic bo musze zjesc i nie moge dopuscic do niedocukrzen. W normalnej cukrzycy typu 2 raczej nie zdarzają sie niedocukrzenia wiec tez bylam pewna ze moge nie jesc tylko spac :-)

Lunera no niestety z tymi chlebami to tak jest trzeba caly czas probowac roznych opcji. Zytni niby jest najlepszy a nie kazdemu sluzy. Jednym pasuje zytni innym orkiszowy czy graham a innym razowy.

Lunera - oj to u mnie też zgaga po chlebie coraz czesciej!

Lucalew - wiesz tak teraz jak piszesz 140 po 2 h to wydaje mi sie woooooooow jak to duzo mozna zjesc!! A co to jest np w praktyce przy cukrzycy typu II zeby bylo 140?

Ja na szczescie najadam sie dwiema kromkami-1xziarnisty, 1xpro body i na szczescie po takim zestawie nie mam ketonow. Ok 1,5h pozniej zjadam jablko i pasek tez bezketonowy.
No i powiem Wam, ze co jak co, ale mlodych ziemniakow moge jesc sporo.

Lucalew Lunera
Ja zdecydowanie z tych piekacych i gotujacych, ale tez sie czasem zdarza, ze kupie cos na domowe imprezy :) Poza tym urodziny itp.zdarzaja sie naprawde raz na jakis czas wiec nie mam wyrzutow. Wlasciwie pisze tu o tortach, ktorych akurat robic nie znosze :D a teraz mozna kupic naprawde wyborne-smaczne i ladne ;) ale od siebie dorzucam zazwyczaj jakies ciasta no i obowiazkowo cos donowego dla dzieci :)
Poza tym nie jestem jakas wielka przeciwniczka dawania dziecku slodkiego (wiem ze to niezdrowe), ale zawsze ktos cos dziecku da i nie uchronie przed tym dziecka. To samo dotyczy imprez..wszyscy jedza a takie dziecko nie rozumie dlaczego mialoby nie zjesc wiec wole zawsze na wszelki wypadek miec domowe slodycze, niekoniecznie na bialym cukrze ;) a przynajmniej wiem co w nich jest :)

Amen i dobranoc :)

Pesq wbrew pozorom nie jest to takie latwe. Zupelnie jest innna gospodarka hormonalna zwlaszcza jesli chodzi o insuline. Trzeba patrzec na ig produktow bardziej niz na ww. Nie je sie tak duzo posilkow. Jadlam ostatni posilek najpozniej o 20 bo pozno z pracy i chodzilam o 24 spac wiec dosc sporo czasu na strawienie. Jadlam to co teraz aczkolwiek teraz jem wiecej razy i gdyby nie insulina to pewno cukry bylyby kosmiczne. W obu cukrzycach chodzi o jedzenie weglowanow zlozonych a nie prostych zeby poziom cukru byl caly czas na tym samym poziomie zeby wlasnie nie bylo sytuacji ze zjem cukier prosty i szybko sie nasyce po czym znow jestem glodna i znow cos czlowiek chce szybko zjesc i nie patrzy co wtedy cukry skacza i jest niedobrze. Owszem moglam zjesc jednego ziemniaka wiecej czy 1kawalek chleba czasem i mocno sie nie przejmowalam jak nie bylk juz mojego ciemnego chleba i zjadlam mojego M bialy przenny albo mialam mega ochote na bulke przenna świeża na sniadanie to ja zjadlam bez takich wyrzutow sumienia jakie mialabym pewno teraz w ciazy. Ale tak jak piszd nie byly to codzienne jedzenie tylko czasami np nie wiem raz na miesiac. Aha i ja stosowalam w mojej diecie wiecej bialka niz weglowodanow bo tez zalezalo mi zd wzgledu na otylosc i hashimoto na redukcji wagi gdzie bialko bardzo pomaga na spalanie tkanki tluszczowej ale zeby nie obciazac nerek bylo to wszystko zaplanowane z glowa. Nie wiem czy pisalam ze bylam w programie naukowym dla kobiet z PCO i wlasnie niedoczynnoscia tarczycy i mialam bezplatne spotkania z dietetyczka ktora ukladala mi jadlospisy no i tez dzieki temu nauczylam sie jesc zdrowo, schudlam i poprawily mi sie wyniki i mysle ze tez to pomoglo mi zajsc w ciaze.

Mnie też cukry coraz bardziej szaleją. Najgorzej jest ostatnio po oierwszym sniadaniu. Od dzisiaj robie dokładny jadłospis z ulotki, która dostałam i zobaczymy co będzie.

Lucalew - trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty &&&

Margo - super pomysł z tymi ciasta mi :) ja juz znajomym zakazalam przynoszenia dziecku słodyczy, bo u nas zrobił się tego ogromny problem :(

Z autem juz jest chyba ok, w każdym razie jeździ, wiec dzisiaj na 12.45 na ktg ;) a potem do przedszkola na jakąś inaugurację i pożegnanie :)

reklama
Luca - kochana Ty jesteś supermenką a nie kobietą! Podziwiam i naprawde gratuluje siły i wytrwałości. Trzymaj kciuki żebyśmy do Ciebie nie dołączyły - a na pewno nadal po ciąży będziemy Cie wspierać :-p:-p

Margo- u mnie nie jest tak różowo... Po takim zestawie mam ketony.. właściwie prawie po każdym mam ketony! W ciągu dnia też:no: Lepiej troche było jak jadłam np. 2,5 żytnie albo czystoziarnistego z 70 g ale na to już nie moge sobie pozwolic.. moglam tylko na początku

Idę dziś na wizytę do diab. W nocy po kanapce z twarogiem (zaleconej przez dietetyczkę) zjedzonej o 3 - o 6 cukier 105 :O ... o 8 87... teraz 8 j. insuliny i kanapki - 1 mała kromka żytniego, 1,5pro body z wędliną i warzywami - zobaczymy.

Edit. Po tym mierzeniu o 6 tak się zdenerwowalam wynikiem, że śniło mi się że mnie do szpitala położyła na cukry a ja mam jutro urodziny :-D:szok:
.

Do góry