reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczynki na 3 sniadanie zjadlam 150 g truskw + jogurt naturalny + 40 g ugotowanej jęczmiennej i cukier godzine pozniej... 85 ! Poczulam sie jakas glodna i od razu zjadlam zupe ogórkowa od tesciowej... Ale tu sie boje, bo byla przepyszna jejuuuuuuu na kurczaczku i taka tlustsza jakas troche.. Nie moglam sie powstrzymac 300 ml tam bylo spokojnie + kromka pro body.. coz zobaczymy za godzine jak to bedzie.

A maluch nadal spi i mnie to denerwuje :(

reklama
Pesq nie panikuj, poczytaj sobie ze dzieci w wiekszosci spia. Ja mialam tak w szpitalu ze caly dzien nie czulam i tez jakos w 24tc a maluch spal poprostu a ja juz mega zestresowana bo zawsze w ciagu dnia sie ruszal a wtedy w ten dzien byla cisza. Nasz stres dziala wiec moze tymbardziej ze ty sie stresujesz dziecko cicho siedzi. Zjedz jeszcze truskawki lub inny owoc po obiedzie i sie poloz.

pesq o jak super! Czyli jednak metoda tylu posiłków się sprawdza :) oby tak dalej!
A ruchami leniwymi się aż tak nie przejmuj, na Twoim etapie jeszcze mogą nie być tak super mocno wyczuwalne. Spróbuj może położyć się na lewym boku, wtedy ponoć najłatwiej ruchy wyczuć :)

gosik dzięki że przypomniałaś o tym tantum rosa bo zapomniałam a już mi kilka osób radziło kupić :)

lucalew jeśli chodzi o termometr to wahałam się między typowo bezdotykowym- microlife nc150, a dotykowym z opcją mierzenia temperatury i na skroni i w uchu- microlife IFR100. I w sumie w końcu stanęło na tym pierwszym. Mam w domu zwykły termometr elektroniczny właśnie tej firmy i naprawdę dobrze mierzy temperaturę bo porównywałam ze zwykłym szklanym z apteki i różnica była w zasadzie max 0,1st między nimi. Także liczę, że ten bezdotykowy będzie równie dokładny.
A laktator wybrałam z Canpolu - Easy Start i butelka do tego taka jak w zestawie jest czyli najzwyklejsza plastikowa 120ml z serii newborn, też canpol. Choć ponoć do tego laktatora też aventu butelki pasują (tak mi kuzynka mówiła ale sama nigdy nie sprawdzała także nie wiem na pewno). Koleżanka moja rodzi dwa tyg przede mną i też wybrała laktator canpolu z tym, że ręczny.

Sylwia
Jak zaczniesz rodzic to bedziesz wiedziala, ze to to ;) Ja niedziele pozbylam sie czopa :p w poniedzialek rano juz mialam silniejsze skurcze, na badania juz podjechalam taxa mimo ze mialam pod domem, bo wiedzialam, ze urodze...no ale tak przelazilam caly dzien. Wieczorem sie nasililo i na tyle uspokoilo,ze usnelam. A o 1 w nocy obudzil mnie juz moj wlasny wrzask i skurcz. Wody mi nie odeszly i regularnych skurczow nie mialam prawie do samego konca.

Pesq
No moje gratulacje :D

Co do rzeczy szpitalnych. Na porodowke koniecznie te wode z dziubkiem i ja zostawoc na tantum rose jak pisze Gosik. Co do laktatora to uwazam, ze jest niezbedny i do dzis nie rozumiem czemu nikt mi nie powiedzial, ze powinnam go miec przy sobie po porodzie. Przy drugim na pewno go zapakuje. Rzadko z ktorej dziewczyny leje sie od razu pokarm wiec dobrze pobudzac laktacje gdy dziecko spi.

Ooo termometru to ja też jeszcze nie mam. Miałam jutro wybrać się na zakupy jeszcze takie ostatnie ale chyba nie dam rady. Jak po domu chodze to brzuch mi twardnieje, a jak Mały się rusza to tak czuje go bardzo niziutko i mam wrażenie jakby zaraz miał się urodzić. Dziewczyny ale jak tak brzuch twardnieje to nie dzieje się krzywda dziecku? A ten pessar na pewno pomoże mi wytrzymać te 2 tyg czy jest ryzyko ze może puścić? Coś lekarz mi mówił ze główka jest bardzo nisko ale 35 tyg wtedy byłam to chyba normalne?

Pesq
Super ze pozbylas się ketonów. Jednak trzeba trafić na dobrego lekarza, to był Twój 3 diabetolog tak? Ale najważniejsze że powoli zaczyna się wszystko normowac :) a jeśli chodzi o ruchy dziecka to ja też słabo czasami w szpitalu czulam to położna mi powiedziała ze dziecko nie będzie się ruszać nam na zawołanie, dziecko ma swój tryb spania i nie spania :) Także nie stresuj się bo dziecko czuje jak Ty.
Spróbuj na podwieczorek zjeść jakiś owoc.

Ja na obiad zjadlam rybę w ziołach i pomidorach suszonych, pół torebki kaszy jeczmiennej, surówke z kapusty, marchewki, cebuli a cukier 77. Kurde chyba ta kapusta mi obniżyła. Ostatnio mam ochotę na migdały, niedługo mąż wróci z pracy i mi przyniesie :)

Sylwia
Z pessarem nie pomoge chociaz wydaje mi sie, ze powinnas z nim dotrwac do sensownego terminu :)

Ja z doswiadczenia Wam powiem, ze niestety wiekszosc termometrow jest beznadziejna. My mamy taki do ucha, ale musze nim sprawdzac 10 razy i troche sluchac matczynej intuicji.

Ja też mam microlife - taki co się go przystawia do czoła (kiedyś porównywałam do zwykłego i jest w miarę dokładny). Sylwia Ty musisz odpoczywać kochana, a ostatnie zakupy zrób przez internet albo męża wyslij.

Ja po chłodniku z 2 ziemniakami cukier 110 - czyli szału nie było, bo aż tak się nie najadłam. Teraz zjadłam drugie danie kurczak z makaronem. Jutro dorsz albo łosoś.

Wiadomo laktację trzeba pobudzać albo odciągać zalegający pokarm, ale mi najbardziej przypadł do gustu laktator medeli - swing bodajże, nie jest zbyt tani, no i wolałabym zobaczyć czy będzie potrzeba aby go kupić, bo jakby większych problemów z laktacją nie było to wtedy mąż po prostu podjedzie do sklepu czy apteki i kupi mi laktator aventu czy canpolu :)

Dziewczyny tylko nie polecam mechanicznych. Reczne najlepsze. Te co same odciagaja to robia to bardzo slabo a ten reczny mozna samemu regulowac jak przystawiac itp.

reklama
Do góry