reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

JHej dziewczyny wklejam co juz pisalam na innym forum zeby nie pisac 2 razy
Bylam dzisiaj na wizycie i ginka powiedzila ze jej to nie wyglada tym razem na infekcje tylko reakcje na ta luteine ze podraznia ale pobrala wymaz na posiew i dala czopki. Za tydzien mam usg prenatarna i dzien pozniej normalna wizyte kontrolna a 16 czerwca to usg echo serduszka. Michas rosnie ma juz 1387 gram ale jak nie problem z szyjka to teraz z wodami. Sa w normie ale w dolnej granicy. Narazie obserwujemy i mam dotrwac do 34-35 tc a jak dalej bedzie ich mniej lub cos ja bedzie niepokoilo to polozy mnie do szpitala. Michas ma maly brzuszek tzn miesci sie w tych 5 centylach w zwiazku z tym diabetolog kazala mi tyc zeby maly nabral teraz mase. Ja przez miesiac przytylam 300 gram. Ja tu sie ciesze ze nie tyje a doktorka mi mowi trzeba teraz jesc i tyc. No i kazala zebym juz sie spakowala do szpitala bo w kazdej chwili moge trafic do szpitala i z tymi wodami i cukrzyca i w ogole mam byc juz ready. Aha i ginka powiedziala ze szyjka juz nie jest taka wazna na tym etapie ciazy. Na badaniu na fotelu szyjka ponoc ma ok 3cm i najwazniejsze ze jest zamknieta.

Sylwia nie zaszkodzisz biorac nospe ja biore nospe forte w tej chwili 2xdziennie a wczesniej 3xdziennie. Jak masz obawy zapytaj lekarza albo zwieksz dawke magnezu. Magnezu nie da rady przedawkowac poprostu nadmiar zostanie wydalony.

Pesq mas sie z tymi ketonami. Ja nie wiem czy ja mam z nimi problem czy nie bo ich nie mierze jak pisalam ewentualnie rano. Lekarka Ci kazala je mierzyc w ciagu dnia czy tylko rano? Aha na obiad musi byc wiecej ww tzn weglowodanow tak ok 6ww a 1ww to 10 gram weglowodanow. Dokladnie tak jak pisze Gosik.

Calineczka Ty sie kochana nie stresuj. Tak jak dziewczyny pisza lekarz by Ci powiedzial gdyby bylo cos nie tak.
A insulina tym bardziej sie nie stresuj tylko dodawaj jak lekarz Ci powiedzial. Ja zaczynalam od 4 jednostek na noc i tak co 2 tyg lub po 1 tyg zwiekszalam. Teraz biore 26 j i lekarka mi dzis powiedziala ze mam zwiekszyc nawet i 30j i do jedzenia w dzien ta druga insuline szybkodzialajaca tez mam zwiekszyc jesli obawiam sie o cukry po posilku ale mam wiecej i czesciej jesc zeby maly mial z czego sciagac. Takze jak nawet sie okaze ze bedziesz brala i 50j to przeciez nie szkodzisz tym dziecku tylko pomagasz. Prawda jest taka ze po pierwsze organizm musi sie przyzwyczaic a po drugie niestety ciaza rosnie to i insuliny trzeba wiecej tak to jest i juz takze glowa do gory, dasz rade.

Ostatnia edycja:
reklama
Luca
Zdrowia i powodzenia zycze. Grunt,ze wszystko w normie choc na granicy. Jak trzeba to pakuj torbe i pamietaj,ze szpital jest od tego by o Was zadbac. Poki co sie oszczedzaj ile mozesz i jedz ile wlezie :)

Ja mimo slow mojej dr mierze jeszcze czasem te ketony w dzien, bo paski stoja przy kiblu i mnie kuszą ;) caly czas ketony mam, ale sa jasniutkie i tym sie nie martwie.

Ostatnia edycja:
Lucalew
Będzie wszystko dobrze, głowa do góry.Wierzę w to!

Ja dzisiaj Obudziłam się ze skurczami, i ten ból jak menstruacyjny. Masakra. Nie chce się faszerowac nospa cały czas :(
Jeszcze żeby te 2 tyg wytrzymać.
Aaa i kurde ja też nie mogę przytyc a nawet chudne.Kurde.A jem tak jak zawsze a czasami nawet więcej. Chyba za tydzień pojadę do ginekologa skontrolować jak mój Mały się ma.
Dziewczyny od czego zależy jaki cukier ma się na czczo. Bo zapomnialam :)

Margo
Ja tak samo jak Ty mierze w dzień te ketony tez :) tym bardziej ze mi już niedługo zostalo a mam jeszcze jedno całe opakowanie pasków i w drugim trochę :)

Ale się najadłam na śniadanie :) chleb 70g,3 kanapki z tego. Jajko,szynka, masło, cały pomidor i ogórek :))
No zobaczymy godzinę po.Może nie przesadzilam :)

Ostatnia edycja:
Lucalew na szczescie najgorsze masz juz za sobą, tzn te 28tyg. Pij dożo wody, nawet ponad 2l dziennie, a zobaczysz ze na nastepnej wizycie będziesz miała więcej wód :) A z tym tyciem to masakra...jak przy takim zarciu utyc? Choc ja od poczatku ciazy mam na plusie prawie 3kg. Duzo? Mało?
Sylwia nie obawiaj sie nospy kochana, ona pomoze a nie zaszkodzi.
Pesq ja po porodzie jak wrocilam do domu mialam równe -10kg Misiu urodzil sie z wagą 2690, wiec reszta to łożysko, wody itp

Sylwia ja biore caly czas nospe forte zeby wlasnie wyciszyc skurcze i do tego magnez.
Na cukier na czczo ma wplyw wiele czynnikow. Przerwa miedzy posilkami, co zjadlas, o której wstalas. Jak wiesz stres czy choroba najczesciej podwyzszaja cukry. Leki moga miec tez wplyw, dawka insuliny jesci ktos przyjmuje.

Ooo kakao :) ja wczoraj przed spaniem sobie wypiłam ;)

Dziewczyny mam pytanie do tych, które brały w ciąży acard-ja miałam brać do 30tc i odkąd odstawiłam mam masakryczne skurcze łydek w nocy. Kilka razy mnie to budzi... czy to ma własnie związek z tym, że już nie biorę tego acardu i krew gęstsza? Wizytę u gina mam w przyszłym tyg więc i tak zapytam ale może Wy coś doradzicie. Magnezu biorę w sumie sporo bo nie dość, że w witaminach dla ciężarnych, to jeszcze dodatkowo 4 tabl. magne b6.

Co do wagi to jak podobnie do Was, mam coś ok 57kg-58kg (zależy od wagi na której sprawdzam:p) i 164cm wzrostu. Ciekawe co mi powiedzą na temat porodu naturalnego.

Lucalew ja miałam taki problem z wodami ale wcześniej-wyszło na usg drugiego trymestru. Niby w normie ale dolna granica. Zalecili dużo pić wody i faktycznie ilość wód wzrosła (nie wiem czy to fizjologicznie wzrosło czy rzeczywiście to ta ilość pitej wody ale od tego czasu piję zdecydowanie więcej). Spokojnie, najważniejsze że jest w normie.

Sylwia ja też chyba bym nie brała nospy tak stale (mój lekarz zresztą w ogóle jest jej przeciwny, zwłaszcza w większych dawkach) tylko spróbowała w razie czego zwiększyć dawkę magnezu. Może zadzwoń zapytaj lekarza ile max możesz tego mg brać.

Gosik ja od początku mam niecałe 4kg na plusie także podobnie do Ciebie.

Po pierwszym śniadaniu 110 :)) Jupii :))
Na drugie zjadlam sałatkę z szynki, selera, jajka, kukurydzy, sera żółtego i oczywiście pieczywo. Ale jakiś inny chleb wzielam, niby zytni ale sprawdzę po godz...aaa i kawę z mlekiem. Bo miałam taaaka ochotę.
Lucalew
Dzięki za odpowiedź w sprawie tego cukru na czczo.

Dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze co z nalesnikami? Taką mam ochotę dzisiaj na nie... chciałabym z truskawkami zjeść na oniad... tylko nie wiem czy mogę i ewentualnie co do nich dojeść żeby cukier obniżyło :)

Natka - ja jadłam nalesniki i było ok. Wczoraj czytałam o mango, że też obniża cukry i o nasiona chia - tez spowalniają wchłanianie cukrów i po wielkiej szklance koktajlu z truskawek, mango i nasion chia z mlekiem i kefirem cukier był poniżej 100. Te nasiona można do wielu rzeczy dodawać, również np. Do naleśników, wokół nie zmieniają smaku potraw. I uwaga . Koktajl wypiłam ok 17. O 20 zjadłam ogromną porcję makaronu z łososiem w sosie smietaanowo- koperkowym i cukier 105. Nie mierzył am później w nocy, ale te nasiona długo się trawa i maja właściwości hydroforowe, wiec może to przez nie taki ekstra wynik?

reklama
Aaa i mogą je stosować kobiety w ciąży i nawet małe dzieci :)
Juz nie wspomnę o tym, że zwiększają swoją objętość w żołądku i nqjadlam się tym koktajle jak normalnym obiadem, a myślałam że mi się wystarczy ;)

Do góry