reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Lucalew
to straszne co napisałaś :(Ci lekarze niektórzy to naprawdę, wydaje się że jest się pod dobrą opieka ze wszystko ok a takie sytuacje. Nie powinno tak być :(

Gosik
Kciuki za wizytę dzisiejsza :) będzie dobrze :)

Calineczka
Ketchup mógł Ci podnieść cukier i dodatkowo stres.

Pesq
Super ze ketony zmniejszone :)

Margo
co do tej zupy to ja nie wwiem.Nigdy takiej nie jadłam :)

Ja byłam wczoraj na wizycie, z dzieckiem na szczęście wszystko w porządku. W środę miałam usg i waży prawie 2500g. Ale i tak się stresuje, wiem ze niepotrzebnie i ze mogę zaszkodzic ale nie potrafię inaczej. Boje się też o swoje Maleństwo.Jutro kończę 36 tydzień. 15 mają mam zgłosić się na zdjęcie pessara i wtedy poród może być w każdej chwili :)
Wstaje i idę mierzyc ketony i na czczo i na śniadanko :)

reklama
Lucalew - straszna historia, w ogóle jakoś tak w tym 2015 roku bardzo dużo ciąż jest i niestety tez bardzo dużo historii zakończonych niepowodzeniem :( Strasznie współczuję i ja też jestem pełna obaw o swoje dziecko. Za dwa tygodnie mam usg prenatalne, to trzecie, to gin sprawdzi wszystko b. dokładnie.

Ja wczoraj bez grzechów, tak mi się przynajmniej wydawało, ale o 13 zamiast zupy, bo byłam w terenia zjadłam banana, i do tego pieczywo z parówką i cukier 169, a wieczorem po kolacji, dwie kromki chleba żytniego z jednym plasterkiem sera, wędliną sałatą, pomidorem, rzodkiewką... 165 W ogole tak od tygodnia po posiłkach najczęsciej mam ok 107, na czczo zwykle ok 77, ale wcześniej po posiłkach potrafiłam mieć do 100. Tylko, że ja chyba teraz mam jakiś wilczy apetyt. Jak pominę posiłek, to umieram z głodu ;) więc podejrzewam, że to dzidzia się domaga. Postanowiłam już nie grzeszyć, bo potem mam wyrzuty sumienia. Jeden lod na dwa dni ;) i rzadnego podjadania pomiędzy, najlepiej się czuję jak jem co 2-2,5h. Tyle jestem w stanie wytrzymać bez jedzenia.

Margo ja jadłam botwinkę i było ok.

Calineczka może organizm potrzebuje czasu na przestawienie się na insulinę? Moja dietetyk mówiła, że ketchup nie podnosi cukru. Bo duzo go chyba nie nakładasz nie?

Sylwia ja pessar miałam ściągnięty w 37tc i widzisz już jestem 1 dzień po terminie :) mały wyjść nie chce ;) tak więc różnie to bywa ;)

Werci ja też mam po grzeszkach wyrzuty sumienia a i tak jakoś coś podjem. Ehhh zero silnej woli ;)

Jeszcze nie ma 8 a Wy juz tak piszecie ;)

Calineczka
Ketchup to raczej nie. Przeciez nie jesz calej butli. Ja jem zawsze do parowek i jest ok :) a cukry ja mierze 7-8 i dr mowila,ze to ok.

Sylwia
Tak czy owak zycze bys dotrwala do 38tygodnia przynajmniej :)

Mialam Wam napisac ostatnio,ze te cukry podnosil mi chleb. Za duzo go jadlam ;) Jedna kromka miala przeszlo 80gram :p i teraz waze i kroje i do 60gram moge zjesc tego czystoziarnistego plus ProBody plus dodatki i wtedy jest ok 100-115, zalezy od dodatkow :)

Wzielam euthyrox i dosypiam. Mezus wstal z Mala :) ot taki mi robia Dzien Matki :)

My też już wyjeżdżamy, jedziemy najpierw do mojej Mamy :)
a co do grzeszków, to już zapowiedziałam mojemu M., że na porodówkę ma mi przywieźć najwiekszą bombonierkę jaką znajdzie w sklepie z najbardziej różnorodnymi czkoladkami i niech sobie też coś kupi, bo go nie poczęstuje!

Diuska
Ja mam baaaardzo krótka szyjkę juz od dłuższego czasu i lekarz powiedział ze w porę mi założyli pessar bo do dzisiaj było by już po wszystkim, wczoraj też mnie badal i mówił ze tylko ten pessar trzyma i żeby się oszczędzać. wiec myślę że jak mi zdejmie to poród będzie lada chwila :D

Werci
Dobry pomysł z tymi czekoladkami :)

Mi się marzy twix cappuccino :)
Ale nie grzeszek juz, bo w szpitalu po sterydach miałam przez 2 dni podwyższony cukier a to 165 a to 137. Wiec oszczedze Małemu juz takich atrakcji :)
Jestem prawie w 36 tyg a nic nie tyje, nic. Chyba nawet schudłam. Ale najważniejsze że dziecko zdrowe :)

Margo ja myślę, że trochę tej botwinki możesz spróbować.
co do poronień to powiem Ci z własnego doświadczenia-ja jak moje kuzunki były w ciąży a byłam krótko po stracie to po prostu starałam się sama z nimi nie spotykać żeby one nie czuły się niezręcznie... zresztą bałam się, że coś głupiego powiem (nieświadomie oczywiście) albo co gorsza się popłaczę.

Calineczkaa ja nie pomogę z tą insuliną bo nie wiem. Ale co do cukru to myślę, że prędzej keczup niż indyk ten cukier podnosi. Choć taka ilość jaką zapewne zjadłaś to raczej podnieść nie powinna.

Sylwia super, że po wizycie wszystko dobrze!

Werci banan to niezbyt wskazany bo cukru dużo ma.

Hej dziewczyny, ale się rozpisałyście :) ja dzisiaj cukry w normie. Calineczka mi też się wydaje, że to ketchup :/ a co do tej insuliny to może to jest po prostu za mała dawka (u mnie mi dała 3 j (cukry na czczo na poziomie 92-97) i powiedziała, że jak 3 razy będzie przekroczenie to mam zwiększyć o kolejną jednostkę). Spróbuj tak zrobić jak lekarz Ci powiedział. Ja mierzę zazwyczaj 7-8 (jak głodna jestem wcześniej i się obudzę to i o 6 potrafię się zabrać za śniadanie). Te dwie jednostki to niewiele - ja w 36 tygodniu biorę 10 na noc (co prawda teraz to już tą dawkę biorę ponad miesiąc i jest ok, ale na początku to musiałam zwiększać dawki średnio co 1-2 tygodnie, na początku najbardziej skakało). Może też być tak, że ta insulina akurat dla Ciebie jest nieodpowiednia - też się tak zdarza. Postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza, jak coś będzie nie tak to zmieni insulinę albo dawkę... Pozdrawiam i nie martw się

Ja mam insulinę Insulatard - a Ty?

Ostatnia edycja:
reklama
Dudzenka, wielkie dzięki;-)
Ja mam insulinę Humulin, dziś zapisałam się do tej mojej diabetolog, bo w panikę wpadłam, może dopiero po np. 15 jednostkach mi się obniży cukier?
A co będzie, jak nawet insulina nawet nie będzie na mnie działać;-(Już mnie boli trochę trzustka po lewej stronie pod sercem, może mam raka trzustki?
Wy mówiłyście, że jesteście panikarami, ja Was przebiję.

Do góry