reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Wiecie - dzis mijaja 2 tygodnie mojej diety i tez sie już troche mniej martwie.. Coraz mniej.. Minal ten pierwszy szok... Bolesny bardzo, same wiecie... Jeszcze jutro zadzwonie w sprawie tych ketonow czy moze mnie jutro przyjac czy czekac do poniedzialku, niech daje insuline, niech znikna czarne paski ketonowe i bede spokojniejsza.. Coz no ja sie boje nadal ze zostanie, ale w sumie przeciez o wiele bardziej prawdopodobne ze nie.. I przez te dwa tygodnie jakos troche sie juz uspokoilam... Przywyklam.. Bedzie coraz lepiej..

A dziewczyny! Na nogach z 3 tygodnie temu zrobily mi sie dwa takie wypryski, ktore pokazalam ginekologowi - powiedzial ze to albo ugryzienia albo uczulenie.. Wypryski nie zniknely, robia sie takie nawet troszke ropne.. Moze to kwestia cukrzycowa? Pokazac diabetologowi? Ktos slyszal o czyms takim?

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny. Produkujecie niezwykle duzo :D nie nadazam :D i przyznam,ze mam straaaaaszne dolegliwosci z ta rwa kulszowa. Z dnia na dzien jest tylko gorzej :( zamierzam isc z tym na masaz, bo trudno mi juz dziecko obslugiwac :(

Pesq
Doczytalam Twoj jadlospis i powiem Ci szczerze,ze ja po tym w wiekszosci mialam ketony, ale oczywiscie nie chce sie wymadrzac, bo moze jest jak u Gosik i musisz przyjac insuline by je wypedzic. Chodzi o to,ze ja po takim chlebie w I ciazy mialam ketony non stop, tak samo nie jem cytryny (w sensie nie pije wody z cytryna w nadmiarze) i pomaranczy, bo mimo opinii, mam wrazenie,ze cytrusy mnie zakwaszaja. Tak naprawde dziwi mnie tylko,ze po tej zupie z warzywami Ci tak wywala tych ketonow??? Moze sprobuj jeszcze ten chleb czystoziarnisty, ktory zalecila moja dr??? Chociaz w sumie jakby nie bylo dorzucasz jakies weglowodany...Moja dr powiedziala jeszcze,ze jak po kanapce o 22-23 bede miala ciemny pasek na czczo to mam zjesc dwie takie kromki na noc. No to tylko moje rady :) nic nie chce narzucac :)

Margo absolutnie się nie narzucasz - jestem wdzieczna za wszelkie rady. Ja odstawilam juz zakwaszacze wszelkie, co do chleba to go szukalam ale nie znalazlam - kurcze gdzie go znalezc? Jem puki co żytni ze spolem (żyto, woda, sól w składzie)... Cukry sa naprawde ok, ketony niestety nie.. Wczoraj zjadlam na noc dwie kanapki i dzis raniutko o 5 (bo tak wstalam po raz 1) ketony okropne, i cukier 90..:crazy::crazy: Zaczynam sie niecierpliwic i myslec czy nie trzeba tego jakos insulina raz dwa ukrócić bo ile ta ketonuria moze trwac..

A Gosik dostała insuline na ketony wlasnie?

Ostatnia edycja:
Sylwia, no widzisz uspokoiłaś się trochę - to dobrze :) Margo - współczuję tej rwy kulszowej... Pesq - spróbuj takiego chleba z ziarnami jak Margo Ci radzi, a jak nie to zobaczysz co lekarz Ci powie na te ketony ;-)

Natka trzymaj sie kochana, wiem co przezywasz, mnie to znow czeka w lipcu ;-(

Sylwia mysle ze dziecko tez odczuwa stres to sie chowa i siddzi cicho ja tak u siebie zauwazylam i tez jak lezalam w szpitalu to az zaczelam panikowac ze nie czuje synka ze usg mi zrobili.

Dzudzenka dobrze piszesz nie sluchac glupich komentarzy. I tak dieta cukrzycowa i normy po ciazy sa inne. Podobna dieta aczkolwiek inaczej z weglowodanami i iloscia jedzenia ale normy inne itd ale nie myslcie teraz o tym.

Pesq to nie cukrzyca to najprawdopodobniej alergia. Idz do dermatologa ale pokazac diabetologowi mozesz.

Margo mnie na rwe kulszowa pomaga cieple gacie, wygrzanie plecow w tej chwili.

Dobry wieczor kochane ... Zauwazylam cos u siebie z cukrami ... Ze same mi skacza teraz mam 150 a zjadlam tylko dwie gotowane parowki na kolacje ...z herbata gorzka ... I czekam do wizyty z diabetolog bo strasznie sie boje ze jak yaki cukier ze moze cos sie dziac z malym w brzuszku.... Bo ja insuliny niee biore ...byl taki okres ze cukry mi staly na 100 i slodycza jadlam raz dzienie i zawsze nie bylo przekroczen ... A teraz dzis naczczo mialam 118 i caly dzien wysokie cukry nie moglam spowodowac zeby spadly ... Boje sie straszmie

Ewczis nie denerwuj sie tylko napisz czy te parowki same jadlas czy z chlebem? Ja na czczo mimo insuliny czasem tez takie mam cukry i jak sie zalilam lekarce to powiedziala obserwujemy najwyzej dolozymy insuliny. Na pewno warto poradzic sie diabetologa czy masz obserwowac dalej czy moze jednak insulina albo modlifikacja diety. Takie wyskoki nawet przez jeden dzien nje zaszkodzi dziecku. Pytalam o to maja doktor. Oczywiscie staramy sie trzymac w normie ale pojedyncze wyskoki nie zrobia krzywdy.

Ewczis
Moja dr tez uwaza,ze takie wyskoki nie zrobia krzywdy. Oczywiscie trzeba to obserwowac. Zobaczymy co bedzie jutro. Koniecznie daj znac.

Lucalew
Pamietam o Twoich cieplych gaciach i mam je na uwadze :D staralam sie to rozgrzac, ale nie za bardzo pomaga. Moja kuzynka jest super super rehabilitantka i dzis mi kazala z tym isc do lekarza skoro to wygrzanie nie pomaga. Jesli dr da zielone swiatlo to kuzynka bedzie mi to delikatnie masowac.

reklama
Margo idz idz a jak dostaniesz zielone światło i kuzynka rehabilitantka to tylko bede zazdroscic :-) Mnie narazie cieple gacid pomagaja ale bywaja dni ze bym po scianach chodzila nic jeszcze troche i bede mogla w razie ataku cos mocniejszego zastosowac.
Ja sie boje masazy co by mi sie skurcze znow nie pojawily i szyjka nie skrocila takze jak masz mozliwosc to korzystaj :-)

Do góry