reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Pesq a liczyłas może ile kalorii zjadłas przez cały dzień? Bo ja to chyba więcej jem a i tak dałabym radę jeszcze dołożyć [emoji14] tylko ze ja już przed ciążą jadłam minimum 2tys kalorii

reklama
Oj Jimena - ja po tym wczorajszym żarciu ledwo żywa... Naprawde na nic juz bym nie miala sily tak mnie brzuch z przejedzenia bolał! Ja pierwsze 4 miesiące wymiotowałam, dlatego to co teraz jem to naprawde dla mnie duzo. Jem ok 1800-2000 kcal ale ciężko mi idzie.. Orzechy mi podbijają i staram sie smarować masłem, żeby troche podbić kaloryczność.

A czy mogłabym prosić, żebyście też wrzucily swoje przykladowe jadlospisy? Moze tez bym sie jakos zainspirowała :p :)

Ostatnia edycja:
owsianka na mleku 2% ugotowana, taka normalna :) tak gęsta jak lubisz - ja dodaję jeszcze wiórki kokosowe i czasami łyżeczkę tego kakao naturalnego - jak ochłodzisz to taki z tego wychodzi ala budyń - można dodać migdały, orzechy :) a błonnik to z zimnym mlekiem - zazwyczaj na podwieczorek to jem

To ja Ci piszę mój jadłospis z wczoraj np.

8:00 - jajecznica z 3 jaj z kiełbasą drobiową Morliny i szczypiorem, 2 kromki chleba zbożowego ok. 60 g, masło, pomidor i herbata

10:00 - jogurt z borówkami, orzechami i migdałami; kawa z mlekiem
11:30 - bułka z ziarnami (45 g) + dżem jabłkowy bez cukru + 2 plastry chudego twarogu i do tego 2 kostki gorzkiej czekolady
13:00 - zupa jarzynowa zabielona jogurtem z ziemniakami - miska chyba 500 ml + jabłko, kiwi albo jakieś inne owoce
15:00 - pulpety z indyka - 2 szt. (ok. 150 g) + makaron razowy + surówka z młodej kapusty z marchewką, herbata
17:00 - mleko z błonnikiem, 1 kromka chleba zbożowego + plaster pieczonego schabu i ogórek małosolny, 2 marchewki
19:00 - 2 grzanki z chleba zbożowego (60 g) z kiełbasą krakowską suchą i sałatka (sałata, pomidor - 1,5 szt., ogórek - 1 szt., rzodkiewka - 5 szt., paryka 0,5 szt., 1 jajko i sos jogurtowy)
22:00 - 1 kromka chleba zbożowego z serem żółtym i plastrem schabu

tak to mniej więcej wygląda :) jak mam dzień wyjazdowy to zamiast jogurtu i owsianki są kanapki z serem albo twarogiem...

Dzieki dzudzenka! Jutro robie owsianke :)

dziewczyny pytanie - wczoraj zjadlam na 3 sniadanie 2 kanapki z wedlina, mozarella, pomidorem salata + 75 gram borowek - cukier 100. Dzis zjadlam na 3 sniadanie 2 kanapki z ta sama wedlina, ta sama mozarella, ogórkiem cukier 118. Aktywnosc fizyczna taka sama - spacer z psem dookola bloku. Moze mi ktos powiedziec o co chodzi? Jaka jest roznica? Tak z ciekawosci..

Hej dziewczyny.
Ja nadal w szpitalu. założyli mi pessar dzisiaj. Mam nie nosić ciężkich rzeczy, mało chodzić. A jedzenie tu to masakra. Na dodatek wczoraj i dzisiaj dostałam sterydy i strasznie się źle czuje, głowa mnie boli i cały czas mi gorąco. Sprawdzali mi ciśnienie i mam super 110/69.
a cukry co mi wczoraj i dzisiaj skaczą to podobno przez te sterydy. Na szczęście ostatni zastrzyk dzisiaj miałam. I dodatkowo stres.w nocy nie spalam.
Jutro będę miała USG mam nadzieje ze z dzieckiem wszystko w porządku.
i dzisiaj dowiedziałam się że to przez sterydy skoki cukru. Tyle stresu przeżyłam i strachu ze coś się dzieje. A nikt mnie nie uświadomił wcześniej. Oby jutro było lepiej.

Ostatnia edycja:
Sylwia z dzidziusiem na pewno wszystko ok :) zamartwiałaś się biedulko niepotrzebnie.

Pesq ja dzisiaj to samo na obiad co wczoraj i też dwa różne wyniki - wczoraj 101, dzisiaj 110 - ale dzisiaj chyba trochę więcej makaronu (nie wiem bo nie ważę już) - także różnie to bywa. Może wcześniej coś zjadłaś i cukier był wyższy przed jedzeniem (najważniejsze, że w normie) :)

Po podwieczorku gdzie zjadlam tylko mizerie mam 136 :( masakra po tych sterydych. Ale te sterdydy są dla Małego na rozwinięcie płuc w razie gdyby doszło do przedwczesnego porodu.
niedługo powinnam jesc kolacje i nie wiem czy moge :(tu mało kto jest zorientowany o cukrzycy.
Masakra jakas.Diabetologa juz nie ma żeby zapytać. Aj. Boje się ze takimi podwyzszonymi cukrami mogę szkodzić dziecku. A nie ma już wizyty dzisiaj.

Sylwia jeszcze troche i Cie wypuszcza. Szpital to zawsze stres bynajmniej u mnie ale dasz rade. Z maluszkiem pewno wszystko ok.

Dziewczyny juz tu pisalysmy o tym ze po tych samych posilkach sa rozne wyniki i mysle ze nie ma co sie nad tym glowic bo najwazniejsze ze w normie. Wplyw na wynik nie ma tylko samo jedzenie ale tez aktywnosc, pora jedzenia, poziom glukozy przed posilkiem a wlasciwie to i z calego dnia takze nie ma co sie nad tym glowic :-)

reklama
Sylwia szkoda ze nie zjadlas do tej mizeri chociaz kawalek chlebz. Nie stresuj sie i zjedz normalnie kocjacje. Wynik 138 to zadne tak naprawde mocne wykroczenie. Mnie sie zdarzalo i 180. Stres robi swoje i mozliwe ze bedziesz miala wyzsze cukry ale one krzywdy dziecku nie zrobia. No nie wiem jak Cie przekonac. Nie wiem poszukac ale naukowych artkulow na ten temat. Ale zjedz ta kolacje normalnie. Glodzac sie robisz wieksza krzywde niz wyzszym wynikiem cukru powaznie. Niech ktos z rodziny Ci cos przywiezie do jedzenia co jesz w domu jak takie jedzenie beznadziejne Ci daja. Trzymaj sie.

Do góry