reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia forszmak super zupa, moj byly ja najsmaczniej gotowal. Ja juz dawno nie jadlam. U mnie dzis cukry jak zwykle, na czczo ponad norme a tak to super.

reklama
Gosik ja jestem zadowolona z diabetologa. Babka jest konkretna raczej. Mowila mi ze jak ok tygodnia beda wyzsze cukry to dopiero daje insuline i ze u mnie nie ma poki co wskazan ale na poprzedniej wizycie wyzsze na czczo miałam co 3-4 dni. Teraz mam co prawda niewiele przekroczone ale co 2-3 dzien.

Ja dzis oprócz 91 na czczo mialam niskie cukry. Duzo spacerowalam, wiec pewnie dlatego.

Lucalew
nom naprawdę bardzo dobry forszmak był :D

Dziewczyny da się sprawdzić czy glukometr dobrze mierzy? Bo ja zostałam przy tym optium xido neo i nie wiem czy ufam mu do końca. Wiem ze Margo chwali go sobie :) Kurde dzisiaj byliśmy u znajomych o odpuścilam kolacje o 20 zjadlam tylko pół małego piernika i herbatnika.sprawdzalam i mam cukier 77 a na noc jem o 22.30. Głodna trochę jestem ale już niedługo zostalo i nie wiem czy czekać czy coś zjeść jednak.

Sylwia ja jak mnie ściska czekajac na nastepny posiłek przegryzam rzodkiewke albo sałatę albo cos innego co mozna nie liczyc do WW.

Czy któraś z Was próbowała na zbicie porannego cukru zjesc cos w nocy?. Czytalam gdzies ze to moze pomoc i ze pozwoli to uniknac tzw efektu brzasku czyli porannego skoku cukru

Witam sie z wieczora :)

Ja dzis zaszalalam- na czczo 97, ale zauwazylam,ze jak za pozno wypije na noc maslanke to wtedy te cukry na czczo mam wyzsze. Widocznie mi ta maslana nie sluzy. Za to ketonow dzis albo nie mam albo prawie nie mam :D w zyciu nie widzialam takiego jasnego paska..no chyba ze przed obsikaniem :D

Sylwia
Ja nie moge pomidorow z puszki. Juz kilku probowalam i cos mi cukry skacza. Ale na szczescie moge zwykle malinowe w kazdej ilosci ;) Ja mam zwykly Optium Xido. Jak jestes w takiej sytuacji,ze cukier nizszy to jedz!!!

Natka
Ta gotowana ma wiecej weglowodanow wiec spoko, ze taka zjadlas i bylas prawie w normie :)

Bylasia
Ja tak robie czesto. Na walke z ketonami i cukry tez mam ok (czyli w moim przypadku ok90). Jem kanapke z maslem i czasem z szynka.

Dziewczyny. My dzis caly dzien grillowalismy z rodzina. I powiem Wam,ze strasznie duzo zjadlam i balam sie o cukry wiec zmierzylam po 1h a tu 100 wiec zmierzylam jeszcze dwa razy i nadal stowa wiec znow dojadlam i po kolejnej godzinie 101 ;)

I tak sobie jeszcze mysle o tej hb glikowanej. Jesli moj glukometr zle mierzy i sie okaze,ze wyniki hba1c mam zle??? Wiem, wiem,ze zawsze to ja Wam pisalam abyscie wyluzowaly i ze na pewno jest ok. A teraz sobie pomyslalam jakos tak realnie o sobie. Eeeech...panika..lepiej pojde spac :p

Ja od dłuższego czasu jem na noc albo pół bułki z serem żółtym albo bułkę z mlekiem i nie wiem czy dobrze robie. Czy nie lepiej kanapkę z chlebem tym zytnim jesc.a biała bułkę od czasu do czasu. Trochę późno się opamietalam chyba. Mam nadzieje ze nie robiłam dziecku tym krzywdy :(

I tez jestem ciekawa badania hemoglobiny w pon.aj.

Sylwia ja bym zjadla, cukier masz dobry a po co glodnym chodzic to tez nie dobrze. Glukometr jak glukometr musisz mu ufac, mozna sprawdzic czy dziala kupuje sie jakies plyny - powinnas miec w instrukcji obslugi jak to zrobic.
Sylwia jesli nie chcesz to nie musisz jesc tej bulki juz pisalam nie trzeba ja jem raczej ciemne pieczywo, bardzo sporadycznie ta bulke. Dla pewnosci zapytaj o to swojego lekarza.

Bylasia ja jem w nocy jak mam niski cukief tj ok 60-70 bo czuje ze jest mi slabo ale nie mialo to znaczenia na poranny cukier.
U mnie tak jak pisalam cukier zaczyna wlasnie rosnac ok 7-8 bo 6 mam jeszcze w granicach normy. Biore insuline nocna o 24 wlasnie po to zeby trzymala do rana i na sniadanie ale widze ze musze zwiekszyc dawke bo juz z tydzien skacza ponad nkrme te na czczo.

Margo ah Margo co Wy z ta hemoglobina. Ja juz Wam pisalam wczoraj to jest nie mozliwe zebyscie mialy teraz zla hemoglobine skoro miesiac temu byla bardzo dobra i raczej nie wierze tez ze Wam glukometry zle mierza. Nie szukajcie dziury w calym :-p
Ten wczorajszy artykul z Invicta warto przeczytac. Zeby wzrosla hemoglobina o 1% to srednie wyniki glukozy musialyby sid zwiekszyc bodajze o 30 mg/dl a skoro mierzysz i masz te cukry dobre to jak teraz moglaby sie ta hemoglobina zepsuc. Nie wiem jak Wam teraz nagle mialy by glukometry zle mierzyc skoro wczesniej poziomy i cukrow i tej hemoglobiny byly bardzo dobre :-)

Ostatnia edycja:
Lucalew
Ja juz przeczytalam link ;) No wlasnie...nagle wszystkim nam sie glukometry popsuly :D dobra ide dalej spac, bo strasznie stekam :p rano mam nadzieje,ze mi minie ;)

Pa!

reklama
Lucalew
Ty masz na wszystko wytłumaczenie i umiesz człowieka uspokoić :) z ta hemoglobina :)
Dzięki Kochana :)

Margo
jeśli nie możesz pomidorów z puszki to można dodać świeże :)
a i super wyniki po tym grilu:)

Kurde ale z ta bułka teraz to będę myśleć. Ja prawie miesiąc ja jem na noc.Myślałam że tak trzeba :(chociaż 3 razy sprawdzałam po godz to miałam czy to po bulce z serem czy z mlekiem poniżej 90. To chyba nie robiłam dziecku krzywdy :( musię tak myśleć. Ale od dzisiaj zwykle kanapki będę jesc. Zawsze lepiej późno niż wcale.

Do góry