reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej dziewczyny

Sylwia, Margo bo uwazam ze nie ma co na sile sie zamartwiac :-) Dbacie o siebie z malymi grzeszkami, pilnujecie cukrow, diety, chodzicie na badania i robicie co trzeba zeby dzieci byly zdrowe. Ja tez sie czasem martwie ale juz tyle razy rozmawialam z moja doktor ze wiem ze co ma byc to bedzie a robie ci trzeba zeby bylo dobrze.

Sylwia bulka jest przez niektorych lekarzy zalecana wiec jrzgwdy nie robisz tymbardziej ze po masz dobre wyniki. Zapytaj jutro lekarza najlepiej to cie uspokoi.

Milej niedzieli :-)

reklama
Oj pare dni mnie tu nie bylo ;) ciezko wszystko czasem ogarnac przy dziecku i jeszcze regularnie tu zagladac ;)

Witam nowe slodkie na forum ;) ehh dopiero co pare z nas urodzilo a juz nastepne mamusie sie pojawiaja z cukrzyca

Margo moj co prawda nie maz ;) ale tez jest fajny i pomaga ale wiadomo tez i pracuje i nie zawsze jest w domu, ja juz teraz jak mial wrocic dopracy to sie obawialam, bo pierwsze dziecko i nie wiedzialam jak sobie poradze, no ale okazalo sie ze nie jest tak zle ;) i ze instynkt macierzynski dziala :)

Cornelka no to racja, kazdy wiek ma swoje jasne i ciemne strony, dziecko rosnie zmienia sie ale w kazdym wieku potrafi przyprawic o bol glowy ;) moze niedlugo jej ta zazdrosc przejdzie
Ja krzywa mialam zalecone po 6 tyg. wiec juz niedlugo, zobaczymy co to bedzie. A myslicie ze skierowanie na to bad. to powinien mi dac gin. czy jak?

Ilonka ja budyn jadlam nie slodzony, tylko taka porcje o polowe mniejsza sobie robilam, nie z calej torebki i byl cukier ok ;)

Sylwia zazdroszcze, ja po pol drozdzowki mialam z tyle a na dodatek po 2 godz jeszcze wiekszy

Bylasia cukier chyba mierza, bo ja na wypisie nawet mialam gdzies chyba zapisany cukier Malej po urodzeniu, ale miala dobry ;)

Verna jak tam kiedy rodzisz? :D

jejku dziewczyny u mnie ehh duzo by opowiadac... lada chwila bad na ta krzywa, wcinam jak za dwoje ;D a co najlepsze ostatnio weszlam w spodnie ktore ciasne byly na mnie jeszcze przed ciaza ;) oto co ta dieta ze mna zrobila :p
Mala mozliwe ze ma skaze bialkowa, wiec okazuje sie ze teraz z jednej diety w druga... narazie przez tydz czasu ograniczenie i zobaczymy czy to faktycznie skaza czy cos innego, bo mala wysypalo na buzce i poloznej sie wydaje ze to to. Oprocz tego z Mala lekkie problemy tzn musialam ostatnio do kardiologa jechac bo pediatra wysluchala szmer nad sercem, okazalo sie ze ma przetrwaly przewod Botalla, nie wiem czy ktoras z was o tym slyszala
Ale poza tym wszystko dobrze, rosnie i juz sie zaczyna pieknie usmiechac :)

Pozdrawiam was, milego dnia i niskich cukrow zycze ;)

Aga
jak miło że się odezwałaś :)
Mi się wydaje ze powinnaś dostać skierowanie na to badanie. Daj znać jak juz będziesz po :) Chociaż na pewno wszystko jest i będzie dobrze! :)
a u Małej to nic poważnego te szmery prawda?
A poza tym dobrze ze wszystko w porządku, Mała rośnie zdrowo i się rozwija prawidlowo :) Super :)

Lucalew
ja jutro nie mam wizyty tylko idę na badania do labolatorium. Zrobię sobie hemoglobine, i morfologie i badanie moczu ;)
Co prawda nie mam zaleceń od lekarza ale sama dla siebie chce :) do diabetologa mam dopiero 18 mają. Także trochę późno żeby zapytać O tą bułkę. Ale skoro mam dobre na czczo to chyba ta bułka nic nie robi.i po godzinie mam dobry jak zjem. Chyba ze po 2 h coś się dzieje. Ale może nie :)

Sylwia no te szmery sa wlasnie spowodowane tym przetrwalym przewodem botalla, to jest taki przewod laczacy tetnice z aorta, w zyciu plodowym jest on u dziecka otwarty a zaraz po porodzie sie zamyka, a u Mojej wlasnie sie nie zamknal, przynajmniej narazie, za 3 tyg, juz wlasciwie za 2 mamy kolejna wizyte u kardiologa i bedzie sprawdzal czy ta droznosc tego przewodu cos sie zmniejsza, prawdopodobnie jesli samo sie to nie zamknie to bedzie sie to kwalifikowac do zabiegu ale narazie nie wiem na czym to polega i kiedy sie to wykonuje, tzn czy ma znaczenie wiek dziecka

aga dzięki za pamięć:) Ja w środę mam cc - proszę o kciuki, bo stresik z każdym dniem coraz większy;) Trzymam kciuki, żeby na następnej wizycie okazało się, że u Twojej Malutkiej już ten przewód zamknięty! Nie wiem jak to jest z tym skierowaniem na krzywą, ale wydaje mi się, że ginekolog lub diabetolog który Cię prowadził w ciąży mogliby bez problemu wystawić:) Pocieszające jak piszesz, że tak ładnie już schudłaś, bo u mnie już teraz jakieś 15kg na plus, więc sporo mimo diety nazbierałam... A i przed ciążą nie byłam chudzielcem, więc będzie co zrzucać. Zazdroszczę Ci tej kruszynki, ja już nie mogę się doczekać kiedy przytulę swojego synka:)

sylwia tą bułką nie masz co się stresować - raz, że niektórzy diabetolodzy nawet zalecają, a dwa, że u Ciebie cukry dobre po niej były - nie martw się tym absolutnie!:)

natka ja marchewki gotowanej nie mogę w ogóle tak samo ziemniaków - po obu wywalało mi po 140 lub więcej

Mi od 3 dni cukry wychodzą wszystkie w okolicy 100 po posiłkach i 80 na czczo - nie wiem, czy to jest to normowanie przed porodem czy o co chodzi, ale nic tylko się cieszyć;)

Dzięki dziewczyny za odp z ta bułka na noc :)
Verna
wiec juz niedługo. Zazdroszczę :) i trzymam kciuki :) daj znać juz po :)

Aga
z Twoja Mała to pewnie tylko kwestia czasu i ten przewód się zamknie. Bedzie wszystko dobrze :)

Dziewczyny jak to jest z badaniami glukozy a labolatorium a z glukometru? Bo nie wiem czy na glukometr ze powinno być wyższe a w lab niższe czy odwrotnie? Bo na pewno jakaś różnica jest w tym.

Diuska
Chyba później kolej na Ciebie jest :)

Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny!:) jeszcze jak na złość mój dziś w pracy - wraca rano, a mnie skurcze łapią - oby się nie rozkręciło, bo nie uśmiecha mi się po karetkę dzwonić:p

Sylwia generalnie z laboratorium masz dokładniejszy wynik, a z glukometru są bardziej orientacyjne i mogą się różnić troszkę od tych z lab albo w górę albo w dół

Hej dziewczyny chciałam sie pochwalić , że moja córcia juz jest na świecie :) 8.05.2015 o godz 18.17 z waga 3850 i 53 cm
cukier miała mierzony pierwszy raz miała 39, potem 69 ponoć idealnie . Jak to u Was wyglądało ?
Ja teraz po obiedzie 89 :)

reklama
ImageUploadedByForum BabyBoom1431282406.030681.jpg

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1431282406.030681.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1431282406.030681.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 33
Do góry