reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej Dziewczyny, jestem nowa na tym forum. Cukrzycę ciążową zdiagnozowano u mnie w 9 tygodniu ciąży, teraz jestem w 34. Lancety uniwersalne 250 szt. za ok. 28 zł można zamówić na stronie apteki dbam o zdrowie - nazywają się digitest i pasują do nakłuwacza od optium xido :) linka nie mogę na razie wkleić bo to mój pierwszy post :) wcześniej czytałam sobie o Waszych zmaganiach z cukrzycą ciążową, teraz postanowiłam podzielić się z Wami tym jak ja sobie z nią radzę :). Receptę na paski powinni wypisać albo lekarz rodzinny lub w ambulatorium (w razie jakiegoś wolnego dnia jakby zabrakło Wam pasków lub np. insuliny). Ja przyjmuję insulinę na noc ze względu na to, że od początku nie mogłam opanować cukrów na czczo. W dzień jest ok i raczej nie zdarza mi się przekraczać 120 po posiłkach. Mam też wrażenie, że w I i II trymestrze walka z cukrami była cięższa, teraz mogę jeść nawet ziemniaki, po których wcześniej wywalało mi po 130 :/ Dzisiaj cukry fajne rano na czczo 85, po śniadaniu 89 - jajecznica na maśle ze szczypiorem, chleb żytni zbożowy z lokalnej piekarni - 2 kromki, pomidor :) dojadłam 2 kostki gorzkiej czekolady :) niestety ja nie mogę jeść parówek żadnych - próbowałam cielęce, z szynki, drobiowe te dla dzieci z dużą zawartością mięsa ale jestem wtedy albo na granicy albo przekraczam, więc diabetolog powiedziała że parówki nie są dla mnie :)

Natka moja koleżanka ma wózek bebetto silvia - gondolka rzeczywiście duża, ładnie się prezentuje i do tej pory jest zadowolona (jest na etapie gondoli, więc nie wiem jak jest w tym wózku ze spacerówką).

Dziewczyny jak dodać suwaczek, w którym tygodniu jestem?

Pozdrawiam:-)

reklama
Dzudzenka
Witaj! Moja dr mowila mi,ze sa dziewczyny co nie moga parowek ;) Ja tez walcze z tym dziadostwem od 9tyg. Rozumiem,ze to Twoja I ciaza? Ale fajnie masz, ze Ty juz prawie na wylocie ;) Mi suwaki dodaje maz, bo ja to w ogole tej elektroniki nie ogarniam ;)

Margo dzięki. No właśnie zależy nam żeby gondola była duża bo chcielibyśmy chociaż część zimy jeszcze przejeździć. No i ogólnie to zakochana byłam w riko nano, na żywo też mi się podobał i w ogóle, a teraz mi niepewność ta dziewczyna zasiała i nie wiem już nic ;) mój mąż to podsumował że on się nie zna i sama mam wybrać bo gondole są we wszystkich trzech porównywalne tylko to oparcie w spacerówce to prawie 10 cm różnicy :p w sumie ja nie mam porównania jak to będzie, bo nie mam dzieci, więc pojęcia nie mam jak długo takie dziecko teoretycznie może jeździć w spacerówce która ma np. 40 cm oparcie. Wszyscy właśnie mówią, że pewnie i tak w końcu będzie mi ciężko pchać taki ciężki stelaż jak dziecko podrośnie i kupimy parasolkę... więc może faktycznie nie warto zmieniać decyzji tym bardziej że ten riko ma moja koleżanka (choć jej synek dopiero niecały rok ma..) więc mogę powiedzieć, że jest sprawdzony... ahh ciężki wybór :)

Natka
ja też się zastanawiałam na tym samym wózkiem co Ty :) ale kiedyś koleżanka mi polecila firmę tutek.Można sobie na ich stronie poogladac wózki. Widziałam te wózki i prawie się zdecydowaliśmy. Ale jeszcze myślimy czy to ten :)
My też łóżeczko wybieramy.a ja nie mogę się zdecydować :)
ooo a tak przy okazji może jakieś imiona dla chłopców mi podpowiecie :)

Dzudzenka
parowki te nawet dla dzieci w składzie zawierają glukoze. I dużo innych firm.Musisz czytać skład. Ja np jem jedynki z indykpolu. Te zwykłe i te z serem.Nawet dzisiaj na śniadanie zjadlam 2 i 2 kromki chleba z pomidorem i miałam 81.

dzudzenka witaj :) dzięki za info dotyczące lancetów i wózka, widziałam go na żywo i całkiem ładnie się prezentuje choć i tak najbardziej z tych trzech podoba mi się riko.

sylwia
tutka też brałam pod uwagę bo całkiem fajnie się prezentowały w sklepie np. ten tambero, ale w końcu jednak stwierdziliśmy że gondolka trochę dla nas za mała.
ciężki wybór nas czeka hehe :) choć im dłużej myślę o tym, tym bardziej skłaniam się by zostać przy riko. tylko to oparcie spacerówki ehhhh....
a jakie imiona bierzecie pod uwagę? :)
my też łóżeczko wybieramy żeby postało te zalecane 4-6 tyg rozłożone. Ale my chcemy najprostsze jakieś choć konkretnie ani model ani firma jeszcze nie wybrane:)

Hej :)
Margo25, 90_natka u mnie wynik byl 10,51 mmol/l.

Dzis tak naprawde moj pierwszy dzien z dieta, na czczo o 8:30 mialam 69, 1h po sniadaniu 61, wiec juz sama nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. Teraz czekam 1h po obiedzie, zobaczymy co wyjdzie :baffled:
Nie moge ukryc ze tesknie za chlebkiem z miodem lub dżemikiem, taki ryz na mleku tez za mna chodzi :-) To wszystko dla mnie takie nowe, a do konca jeszcze troche mi zostalo :angry:

dziewczyny a wy jakie macie wyniki ?

Ilonkaa ja miałam wyniki w mg/dl a nie w mmol/l i miałam 153 po 2 h. Twój wynik po przeliczeniu w jakimś internetowym kalkulatorze to niby 189 mg/dl czyli więcej. Ale z kolei te co mierzysz, zwłaszcza ten po śniadaniu masz zdecydowanie za niski, po posiłku powinno być według mojej diabetolog minimum 80. co jadłaś na to śniadanie?

Ja mam dziś chyba jakiś kryzys bo po obiedzie też ponad normę- 128. A nawet się nie najadłam taką małą porcję zjadłam.

Natka
a co jadlas na obiad?
z imionami to już sama nie wiem :) dla dziewczynki miałam wybrane ale dla synka musze :) nie wiem. Kornel? Dawid? Dominik? Kacper? Musze myśleć bo już niedługo mi zostało :)

Ilonka
ja ryż na mleku jem i cukry mam Ok.Kasze tez jem na mleku czy makaron.
musisz spróbować.

Ostatnia edycja:
reklama
90_natka zjadlam zaledwie pol kromki chleba z szyneczka i serem do tego cwiartke pomidora i szklanke wody, musze powiedziec ze sie najadlam, albo raczej zapchalam szczegolnie po wodzie. ciezko tez zjesc mi wiecej bo z rana zawsze chodze na cwiczenia lub pilates.
ale po zajeciach bylam odrazu glodna :tak: dobrze ze zadbalam o prowiant.

teraz po obiedzie mam 109, wydaje mi sie troche duzo. akurat juz wykozystalam wszystkie paski ktore byly w zestawie mam nadzieje ze jutro dojdzie moje zamowienie.

sylwia-89 myslisz ze budyn bez cukru tez moge zjesc czy lepiej cos samej ugotowac ?

ja dzisiaj wlasnie zrobilam przelew za mebelki, mamy dla małej wolny pokoj wiec zamowilam caly zestaw z szafa, przewijakiem, komoda, lozeczkiem i regalem. mielismy duzy problem z wyborem ale z tej kolekcji trafilismy akurat w sklepie na lozeczko i bylo naprawde super wykonane no i z DREWNA :tak: i TANIO, a wozek juz mam zamowiony, przynajmniej tyle, bo jeszcze pokoj trzeba pomalowac.

co do imienia to juz raczej zostanie Maja, nam obudwojgu sie podoba i to jest najwazniejsze. no chyba ze jescze w szpitalu poniasa mnie hormony :-)

Ostatnia edycja:
Do góry