reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Calineczka to nie tak :-) Jemy co 2-3h wiec jak jesz o 20 to potem o 22 a jak wstajesz tak wczesnie to ja np bym jadla o 19 i 21 chyba ze dalabys rade ten ostatni posilek jesc o tej 22 albo chociaz 21:30. W nocy mozesz jes tak o 2 najpozniej. Ja jem tylko w nocy jak mam niski cukier ale mysle ze najlepiej ustal wszystko ze swoim lekarzem. Zapisz sobie wszystkie pytania.

Odnisnie pomiarow to no stres tymbardziej ze lekarz by Ci napewno powiedzial jakby bylo cos nie tak. Moj synek tez niektore parametry ma o kilka dni roznicy i jedne o pare dni czy nawet 1 tydzien starszy a inne ze mlodszy. Pomysl ze my tez nie mamy idealnych proporcji ja np mam o 1 lub czasem 2 rozmiary miejsza gore niz dol takze no stres :-)

reklama
Lucalew dziękuję. Ja tak myślałam, żeby położyć się jeszcze rano spać jak już zmierzę cukier i zjem ale nie daję rady zasnąć.
a dziś z kolei źle chyba zmierzyłam bo mierzenie przypadło mi w samochodzie w drodze powrotnej od endokrynologa i nie miałam jak umyć rąk i wyszło 129 a to raczej niemożliwe bo zjadłam tylko jedną kanapkę z szynką i ogórkiem, a na czczo było 75.

Sylwia
jak już tak bardzo Ci brakuje, że aż po nocach Ci się śni to może faktycznie tego jednego wafelka zjedz:) sprawdzisz po godzinie dla świętego spokoju i będziesz wiedziała co i jak:)

Calineczkaa nie martw się, różnice są normalne tak jak dziewczyny piszą. Chyba nawet do dwóch tyg różnica jest ok o ile dobrze pamiętam. U mnie też jest różnica w wieku ciąży mierząc obwód główki a brzuszka. No i jest też ryzyko niedokładnoßci pomiaru a im ciąża młodsza tym bardziej każdy mm się liczy do obliczenia wieku ciąży wg danego pomiaru.

Ostatnia edycja:
Prince polo sobie odpuszcze :)Tak sobie myślę czy nie spróbować na 3 śniadanie pół drożdżówki z serem :)Zmierzyłam wczoraj po połówce białej bułki z serem i szynką na noc i miałam 89.Więc pomyślałam o drożdżówce. czy drożdżówka gorsze zło od wafelka?:)
Dzisiaj się dowiem :)A jak bardzo podskoczy to co wtedy robić?Spacer?Boje się że nie bedzie chcial spadac jak bedzie wysoki...

Odnośnie tych parametrów to się pytam, bo nie wiem, czy te wymiary nie są następstwem cukrzycy.
Dzięki dziewczynki za chęć pomocy, dziś podpytam ginekologa, jak z tymi cukrami sobie radzić. Potem napiszę Wam co i jak;-)
Lucalew, czasem jem co godzinę, bo jestem głodna:-)Nie mogę przesadzać z obfitością jednego posiłku, bo potem cukry mi skaczą:-)
Zależy mi chociaż, żeby tych 95 na czczo nie przekraczać.
Margo, Twoja diabetolog mówi, że do 100 na czczo jeszcze akceptuje ten cukier z tego co pamiętam. Ale powyżej to insulina. Ale jaka jest różnica w przekroczeniu cukru na czczo o 10 jednostek, a 15 jednostek. Tak czy siak jest to przekroczona norma. W jaki sposób można to wytłumaczyć, bo jak już masz ze 104 kilka dni, a nie np 98, to jaka jest różnica w tym wszystkim. Coś się złego dzieje w organiźmie już po przekroczeniu tej 100?Nie mogę zrozumieć, że jedni lekarze wypisują insulinę powyżej 90, inni powyżej 100, jeszcze inni powyżej np 110. Czy mierzy się jeszcze jakieś dodatkowe parametry, które mogą świadczyć na korzyść stosowania insuliny?
O co chodzi z tą hemoglobiną glikowaną?

Calineczka te pytania zadaj tez lekarzowi, wszystko co Ci przychodzi do glowy spisz i pytaj lekarza. To prawda co lekarz to inaczej troche tzn jedni bardzo rygorystycznie sie trzymaja tych norm inni mniej. Moja np diabetolog jest zadowolona z cukrow nawet tych na czczo do 110 gdzie ja sie zawsze stresuje jak takie sa. U mnie wprowadzila insuline najpier nocna wlasnie jak czesto bylo ponad 100 a potem do I sniadania i tak stopniowo do innych posilkow i zwiekszona dawka.
Hemoglobina glikolowa pokazuje jaki jest sredni poziom cukru w ostatnich 3 miesiacach i jak cukrzyca jest wyrownana. Zapytaj o to rowniez swojego lekarza.

Ewczis jak jestes u lekarza to zapytaj go tez :-)
Lekarz Ci lepiej odpowie, ilosc tych cial jest sladowy takze no stres. Rozumiem ze w moczu wyszedl? A cukier tez z moczu?

Calineczka
Ostatnio mialysmy tu dyskusje. My tego tez nie rozumiemy,ze lekarz to inna opinia. Ale trzeba zaufac jednemu prowadzacemu. Ja u mojej dr czuje sie dobrze. To moja druga ciaza prowadzona przez nia. A hemoglobina glik czyli hba1c przedstawia Ci poziom cukrow w organizmie jakie mialas przez 3 ost.miesiace czyli czy w normie czy nie.

reklama
Do góry