reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No ja mierzę różnie w sumie bo szczerze mówiąc mam problem żeby wstać codziennie o tej samej porze.. mam problem ze spaniem w nocy więc rano jestem nieprzytomna ;) ale zawsze mieszczę się w tym przedziale żeby do po 8 zmierzyć.
Już się boję jak jutro wstanę bo po 8 mam endokrynologa...

reklama
Dziewczyny testuję nowy chleb.Znalazłam jakiś gryczany z prażoną cebulką,do tego serek wiejski i pomidor.
Mam nadzieję,że będzie dobrze :)i nie będę miała skoku.
A to prince polo darowałam sobie,już wytrzymam....

Po tym chlebie nowym 95.wiec mogłam spokojnie 2 kromki, chociaż jedna wystarczająca bo spore są te kromki.a jaki pyszny :)

Ostatnia edycja:
Mi maz dzis kupil chleb z orzechami, suszona zurawina i morelami...pycha! Oczywiscie cukier ladny wiec i ten moge podjesc. No i ma duuuuuuzo weglowodanow.
Dzis zjadlam na obiad 4 duze pierogi..2 z miesem i 2 ruskie plus pol jablka i cukier ledwo, ale w normie no i jaka dawka weglowodanow :D a pozniej ketonow prawie nie bylo..wow :D

Przygotowuje nocna kanapke i ide spac :)

Sylwia to co czekasz z prince polo do konca diety? ;)

Ja dzis sobie z ciekawosci wyjelam glukometr, po zjedzeniu dwoch buleczek drozdzowych z jakblkiem i dzemem, i dwoch rogalikow tez drozdzowych z dzemem popijanych slodzona herbata mialam 88 po godz ;) chyba moge spokojnie isc na bad. krzywej juz nie dlugo :)

Calineczka w I trymestrze cukry skacza tak samo po 20 tc bo hormony szaleja. 105 tez mam nie raz, mimo brania insuliny i pilnowania posilkow. Tak czasami jest. Sprobuj moze jesc ta ostatnia kanapke troche pozniej np 22 lub 23 i zobaczyc przez tydzien czy cos sie zmienilo. Insuliny sie nie boj ja tez biore clexane i jestem pokuta i igielki do penow do insuliny sa duzo mniejsze i ciensze niz clexane i jak czesto sie wymienia to praktycznie nie czuje ze sie kluje. Jak zjesz ta ostatnia kanapke, nie musi byc bulka moze byc ciemne pieczywo tak zeby nie bylo wiecej niz 2 ww to rano jak wstaniesz o 7 czy 8 bedzie ok.
Calineczko Margo dobrze pisze jak musisz wstawac tak wczesnie to rzeczywiscie ta kanapka o 21 jest ok a potem sprawdz sobie przez pare dni w nocy jaki masz cukier tak o 2czy 3 - prawidlowo powinno byc 60-90 ale jak bedzie 95 to no stres i jak czujesz sie glodna to zjedz cos. A jak bedziesz na L4 to tak jak pisze Margo zjedz o 22 czy 23 kanapke ostatnia, potem o 3 wstan zmierz cukier i jak dobry i jestes glodna to cos zjedz i wtedy rano 7 czy 8 wstajesz mierzysz, jesz i mozesz isc spac na godzinke :-) Ja tak robie z tym ze ostatnia kanapke jem o 23-24 i o 3 nie zawsze cos jem.

Sylwia jak mnie mocno kusi na slodkie to cos ugryze malegk np cukierka, pol wafelka czasem wiecej takze sie nie stresuj jak masz ochote to zjedz czasem moze nie codziennie ale raz w tyg.

Natka daj sobie czas z tymi cukrami. Nje sadze zeby bialy ser Ci podbil bo to nie ostatnie jedzenie podbija cukier tylko wyrzut insuliny nad ranem i organizm albo radzi sobie z ta insulina albo nie. U mnie np ja widze roznice czy mierze o 6 czy o 8 o 6 zawsze mam duzo nizszy niz o 8 ale u dziewczyn jest np odwrotnie wiec co organizm to inaczej. Rzeczywiscie sa zalecenei zeby max o tej 8 mierzyc na czczo cukier. Ja wstaje rano tak 7-7:30, mierze cukier, biore leki i insuline, jem sniadanie i ide spac :-) Przyzwyczaisz sie i organizm do stalych por to i cukfy sie tez unormuja

Ostatnia edycja:
Aga
jakoś boje się zaryzykować z tym wafelkiem. Chociaż nie jest on duży tylko to ten malutki taki.:)
Piszesz o drozdzowkach, rogalikach. Mi to już po nocach się śnią.

Dzien dobry.

Ja standardem 91 :)
Dzis w nocy dziecko-budzik mnie zawiodlo i przespalo cala noc w zwiazku z tym pominelam nocna kanapke. Musze znow prawdziwy budzi ustawiac.

Maz nam wlasnie robi jajecznice :)

Sylwia
Zjedz pol takiego wafelka i mysle,ze nie masz sie o co bac. Ja I ciazy jadlam paluszek twixa i bylo ok. Moja dr mi zalecila tego twixa albo kawalek snickersa...

Lucalew, dzięki za wyczerpującą odpowiedź;-)
Dziś idę go ginekolog-diabetolog, zobaczymy co mi powie, a 5 maja idę do diabetologa.
Wczoraj o 20 zjadłam 2 kanapki na kolację, na posiłek nocny o 21 zjadłam pół białej bułki z masłem i dżemem, wstałam o 1 w nocy na siku, to zjadłam pół bułki białej z masłem i serem żółtym i rano o 5.30 cukier miałam 98.
Rozumiem, że jak posiłek nocny zjem o 22 albo 23, to już nie trzeba jesć kanapki w nocy?

Odnośnie słodyczy, to tez mam stale ochotę na słodkie i np. zjadłam ostatnio dwa ciasteczka pieguski Milki z czekoldą (uwielbiam) i cukry miałam ok. Tak samo zjadłam 4 cząstki czekolady, takiej gurbej mlecznej z nadzieniem capuccino i też cukry ok.
Ostatnio zdarzało mi się nie jeść co 2 godziny przez wypadki losowe i cukry szalały. Więc regularność posilkow to podstawa;-)
A jeszcze miałam się Was spytać, moja dzidzia na ostatnim USG była mierzona i wg CRL jest starsza o dwa dni, a wg, pomiarów głowki i brzuszka o ok. 8 dni. Czy to jest normalne?Mój lekarz nie przywiązuje wagi do pomiarów części ciała, ale chciałam się Was jeszcze podpytac:happy:

reklama
Calineczka
Wyniki dzidzi sa prawidlowe. Jakby bylo cos nie tak to lekarz na pewno zwrocilby uwage. Ja jestem ciekawa czy przez ta 5:30 nie masz takich wysokoch cukrow, ale nie wiem...ja juz chyba wiecej nie pomoge..

Do góry