reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia
Wstalam drugi raz. W nocy zaczelam sie budzic strasznie wyglodniala i postanowil wlaczyc kanaple.

Tylko powiedzcie mi laseczki. Jesli o 3-4jem kanapke to moge uznac,ze euthyrox ok 8 jest na czczo?

reklama
Margo myślę że tak, z tego co pamiętam musi być 3 albo 4 godziny od ostatniego posiłku żeby się tabletka wchlonela ale nie jestem pewna na 100% jeszcze to sprawdzę.
Sprawdziłam i wychodzi ze musi być 4 godziny przerwy żeby inne mikroelementy z pożywienia nie zaburzaly wchłaniania :)

Ostatnia edycja:
Sylwia ja też nie mam pojęcia jakie są normy po porodzie.

Dziewczyny, a ja znowu mam pytanie. Bo ja już głupieję, wczoraj nie dostałam tego chleba, który zwykle kupuję i kupiłam jakiś inny, ale też ciemny. No i zjadłam go nawet mniej niż zwykle na śniadanie, bo on jest generalnie mniejszy niż ten co mam zawsze, jadłam z tym samym co zwykle i nagle mi wywaliło 139. Ja nie wiem, to kwestia pieczywa właśnie czy czegoś innego? Fakt, że też gatunek szynki był inny bo zwykle biorę z kurczaka a teraz mam z indyka ale to chyba nie to no bo w końcu też drobiowa... zwariować można z tym cukrem :(

Natka to chleb Ci tak podbij cukier i niestety nie raz moze sie tak zdarzyc dopoki nie znajdziesz swoich chlebow.
Ja mam w sumie 4 sprawdzone, 2 z piekarni a jak juz nie ma to z biedronki jeden taki z formy ze slonecznikiem a drugi chleb zytni w opakowaniu z nazwa Just fit ze slonecznikiem lub bez. W wedlinie jest bardzo malo weglowodanow wiec napewno to nie wedlina tam glownie bialko i tluszcz sie znajduje.

Cornellka no juz moglaby juz corcia wyjsc :-)

MargO ja czasem jem o tej 3 w zaleznosci jaki mam cukier i wtedy rano biore normalnie tez tak o 8 euthyrox. Bralam tez tak w szpitalu i nikt nie mowil ze to zle wiec mysle ze jest ok.

Sylwia pamietaj tez ze ketony pojawiaja sie nie tylko ze wzgledu na mala ilosc weglowodanow ale tez dlatego ze nerki sa uciskane przez dziecko i nie pracuja tak jak trzeba zwlaszcza w III trymestrze i pojawiaja sie wtedy ketony.

Ostatnia edycja:
Lucalew
ale ja na szczęście nie mam ketonów. I mam nadzieje ze nie będzie.

90Natka
Dobry jest chleb probody, ja kupuję go w almie, albo a Carrefourze. Albo kupuje chleb pełnoziarnisty zytni z dużą zawartością blonnika z firmy Mestemacher, albo tak jak pisze Lucalew dobry jest ten z biedronki np ze słonecznikiem.

Jakos ostatnio strasznie ciągnie mnie do słodkiego, taka dieta w depresję może wprowadzić :) masakra.

Lucalew no ja właśnie wczoraj kupiłam z biedronki, alpejski czy jakiś taki i po nim mi tak skoczyło. Muszę spróbować jakiś inny bo coś mi się zdaje, że jak w kółko będę jeść ten co kupuję w piekarni to szybko mi się zbrzydnie... może spróbuję następnym razem ten słonecznikowy albo ten probody co sylwia pisze. Muszę mieć jakąś alternatywę do mojego wieloziarnistego:)

Witam i dołączam do grona nieszczęśliwców cukrzycowych. U mnie cukrzyca II od 2 lat w sumie jest ze mną, do tego niedoczynność tarczycy w pakiecie.

Na początku ciąży miałam cukry 93-104 bo zapisałam się do głupiej dietetyczki klinicznej która nie miała pojęcia o cukrzycy. Ostatecznie moja diabetolog jak zobaczyła moje ciążowe menu od dietetyczki to kazała mi od razu zrezygnować:) Główną radą aby mieć niskie cukru rano to jeść maksymalnie do 21-21;30 ostatni posiłek. I od tego czasu cukry rano mam idealne 75-88.

W ciągu dnia jem w sumie warzywa, mięsko, troszkę owoców (głównie rano) i cukry nie skaczą. Jak Wam skaczą po chlebie to polecam chrupkie pieczywo z Wasa na śniadanie jest super.

Mam do Was pytanie czy jeżeli miałam cukrzycę przed ciąża i moje cukry są pod kontrolą i są bardzo dobre to czy będę musiała znowu robić krzywą cukrową? Bo w sumie po jaką cholerę jeszcze raz to przechodzić? Myślałam, że umrę podczas badanie krzywej cukrowej było mi tak źle, chciało mi się wymiotować i zemdleć więc nie wyobrażam sobie robić tego badania w ciąży jeszcze raz?

Witamy nowe słodkie mamy :)

90Natka
ten chleb probody jest o niskim indeksie glikemicznym wiec na pewno będzie dobry, ale warto by było mieszać pieczywo.

Klaudixxon
nie znam się ale wydaje mi się ze skoro masz rozpoznana cukrzycę to nie powinni kierować Cię na krzywa cukrowa. Bo po co?

A tak poza tym, najlepszym sposobem na poprawienie humoru na ta cukrzycę ciążowa są zakupy dla Maluszka :)
dzisiaj trochę się podlamalam ale pocieszam się ze juz niedługo.

reklama
Do góry