reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Margo no wiem, że dziwna dawka ale zaczynałam od 25, później po półtorej tabletki 25, ale po jakimś czasie to znowu było za mało a z kolei codziennie 50 to za dużo i tak mi lekarz wymyślił naprzemiennie hehe ;) zobaczymy jak teraz będzie, czy coś się znowu zmieni czy zostanie jak jest.
tak to jest, że czasem wydaje się że coś załatwi się szybko, a potem wychodzi jak wychodzi... ale dobrze że już się najadłaś. Choć rzeczywiście lepiej chyba nie dopuszczać do tego żeby tak zgłodnieć w przyszłości bo to niezdrowo w naszym przypadku..

Ewel szybko miałaś to obciążenie robione, miałaś cukrzycę przed ciążą że tak szybko Ci zlecili? Ten wynik nie wskazuje na cukrzycę, a że się zmienił to może np. w ciągu tego pół roku zmieniłaś dietę. Choć ten poprzedni wynik chyba też na cukrzycę nie wskazywał bo po godzinie jest mniej niż 140, a po dwóch też w normie.

Dziewczyny skusiłam się dziś na lody z kilkomakawałkami owoców i jestem pozytywnie zaskoczona bo po nich tylko 92 :) a już się bałam jaki wynik będzie!

Natka taki wynik ten 93 nad czczo mialam w poprzedniej ciazy ktora poronilam i doktorka uwazala ze to za duzo bo jest norma do 90. A teraz wlasnie dlatego mi zlecila obciazenie zeby zobaczyc jak to wygląda...

Natka ja tez mam chora tarczyce a dokladnie niedoczynnosc tarczycy Hashimoto i biore euthyrox na przemian 100 i 125.
Badania na tarczyce zawsze robie na czczo. Nic sie nie stanie jak nie zjesz odrazu sniadania ale badanie i wynik tarczycy bardzo wazny w ciazy. Wez tak jak dziewczyny pisza najwyzej kanapke to po badaniu zjesz. Ja sie ratuje woda po badaniu zanim dojade do domu zeby zjesc sniadanie.

Werci witaj i smialo pytaj :-)

Ewel wynik na czczo zależy też w dużej mierze od tego co zjadło się na kolację poprzedniego dnia i ile godzin przed badaniem. U nas mówią, że norma na czczo jest do 100, ale może co laboratorium to mają trochę inne widełki. W każdym razie obciążenie masz ok, także myślę, że i lekarka Cię na wizycie uspokoi bo to nie cukrzyca:)

Lucalew to widzę, że nie tylko mój endokrynolog tak kombinuje z tymi różnymi dawkami co drugi dzień:) ja sobie kanapkę na pewno zrobię bo do endokrynologa muszę dojechać jakieś 15km więc zanim wrócę do domu to lepiej sobie po drodze już coś przegryzę :)

Ja sobie przyszykowalam kanapke na noc i ide spac :)

Jutro mierze tylko z rana, bo mamy impreze rodzinna, zamowilam rybe wiec cos do tego delikatnie podjem i nie bede mierzyc. Tak mi kazala lekarka. Moze sie skusze na kawaleczek sernika (znaczy sera z sernika;) )

Pa!

Hej:-)
Z ranca 82:-)
wczoraj pojadlam grilla ale nie mierzylam bo nie miałam glukometru w sumie to kielbaska i skrzydelka:-) opalilam buziaka wygrzalam się na słońcu pospacerowalam ale młodej się nie spieszy:-( insuulina mi się kończy jak tak dalej bedzie uparta to muszę po receptę lecieć eh:-)

Witam nowe mamy :-)

Margo udanej imprezki rob odstępy miedzy jedzonkiem i bedzie dobrze:-)

Dzien dobry.

U mnie kolejny szał :D Po nocnej kanapce z rana mam 80 :D nie widzialam juz od tygodni takiego wyniku ;)

Ewel
Nowa norma na czczo jest 93 wiec na pewno ominela Cie cukrzyca :)

Margo
To teraz w nocy tez wstajesz i jesz? O 3? Ja przez wczorajszy dzień jedzenia nieregularnie i dużo chodzenia myślałam że nabawie się ketonów a tu sprawdzam i na szczęście nie ma.

Ja na czczo 73.Zjadlam śniadanie i dzisiaj cały dzień odpoczywam :)

Cornellka
Coś ta Twoja Mała uparta :) a jeździsz na ktg?:)

Dziewczyny a jakie są normy po obciążeniu juz tym co się wykonuje po porodzie? Bo chyba inne niż w ciazy.

reklama
Sylwia uparta oby do piątku wyszla:-) nie wysłała mnie:-/ dziwne ale skurczy nie mam nic się nie dzieje.
Nie wiem jakie są normy nawet nie myślę teraz o tym;-)

Do góry