reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witaj Klaudii.
U nas Lucalew z tych doswiadczonych :) Ja niestety musze jesc pozniej, bo mam zbyt duza ilosc ketonow i nie moge sie tak przeglodzic jak piszesz. W I ciazy tak moglam i na czczo cukry mialam idealne.

Natka
Proponuje Probody. Ja kupuje w Simply lub Almie. Na ich stronie znajdziesz dostepnosc tego chleba w piekarniach w Polsce.

Ja po imprezie. Zjadlam bezpieczny zestaw na obiad. Ryba plus kasza plus salata....no i poprawilam sernikiem, po ktorym nie mierzylam. I powiem Wam,ze teraz bardziej sie denerwuje i domyslam ile mialam niz jakbym rzeczywiscie zmierzyla i miala 200 :p no ale przepadlo. Teraz w aucie jem Probody na I kolacje :)

reklama
Natka probody tez jest dobry tylko musisz patrzec tez na sklad chlebow co by nie byly sztucznie barwione np karmelem, bez dodatku dzemow. Po prostu trzeba probowac. Nie pamietam nazwy tego chleba z biedronki to jest taki bez opakowania ze slonecznikiem, nie krojony, wiem ze nie we wszystkich biedronkach sprzedaja no i ten just fit jest dobry zytni.

Witaj Klaudixxon
Ja mialam cukrzyce przed ciaza i nie musialam robic jeszcze raz krzywej cukrowej wiec nie sadze zebys musiala.
Widze ze co lekarz to inne metody leczenia. Moja diabetolog i ginekolog diabetolog uwazaja ze nalezy jesc pozno posilek i nawet w nocy poniewaz nie moze byc za dluga przerwa miedzy posilkami bo wtedy organizm gloduje, skacze cukier i moze pojawic sie problem ketonow w moczu co jest grozniejsze niz wyzszy cukier na czczo. Twoje cukry na czczo 93 czy 104 to tez zadna tragedia.
Moja diabetolog odradza mi jesc w ogole pieczywo Wasa czy to w ciazy czy przed ciaza bo to chemia ale kazdego wybor.

Margo najwazniejsze ze impreza udana. No stes z tym sernikiem. Ja bede grzeszyc i pewno tez nie bede mierzyc zreszta zobacze jeszcze za 2 tyg. na I komuni mojego chrzesniaka :-)

Ostatnia edycja:
Gosik
Ja w zeszlej tez moglam sernik :p dlatego sie dzis pokusilam :p torty i ciasta byly dzis z oblednymi masami (moja tesciowa robila a gotuje rewelacyjnie).

Luca
Dzieki. Czuje sie rozgrzeszona :D

Dziękuje dziewczyny za informacje:) na razie nic nie zmieniam póki cukry są dobre:) Obecnie mam 4 kg na plusie, ale trochę pogrzeszyłam i folgowałam sobie (cukier okey ale to nie było nic dietetycznego) teraz wracam na dobrą drogę i koniec z oszukiwaniem:p Także, warzywka, kurak, warzywka do końca.

Lucalew
A ja mam do Ciebie pytanie. Czy jak nie bylas w ciazy to czasem sobie pozwalalas na cos wiecej? Czy taka rygorystyczna diete trzymalas caly czas? Czy po prostu jak sie zje takiego torta to sie daje wiecej insuliny??? Jak to jest??? Pytam z ciekawosci. No i wiem,ze trzeba oczywiscie tak czy siak byc na jakiejs diecie.

Margo tylko w ciazy bardzo staram sie jesc wedlug zalecen a przed ciaza pozwalama sobie od swieta na ciasto czy torta. Mam to szczescie ze na slodycze musze miec poprostu duza ochote ale tak zdarzalo sie ze jadlam i slodycze i tzw niezdrowe jedzenie.
Przed ciaza nie musialam brac insuliny bylam i nadal jestem na tabletkach teraz dodatkowo insulina. Cukry na czczo mogly byc do 110 a po posilku 2h po do 140 takze nie musialam mierzyc cukru caly dzien codziennie tylko raz w tygodniu caly dzien ale tez na czczo i po glownych posilkach takze jak widac bylo zupelnie inaczej. Przed ciaza tez staralam sie jesc zdrowo ale jak pisalam pozwalam sobie bez wiekszego stresu zjesc cos slodkiego czy niezdrowego. Nie pamietam zebym miala cukier ponad te normy moze czasem na czczo. A i przed ciaza nie trzeba jesc tak czesto jak w ciazy i tyle weglowodanow. A i osoby z cukrzyca I typu to inna historia.

Aha teraz jak jestem w ciazy to tez zdarzylo sie ze zjadlam cos slodkiego czy niezdrowego ale sprawdzam zawsze ile mam cukru zeby nie przesadzic i jak mam np 80 czy 90 to pozwalam sobie czasem zjesc np jednego cukierka czekoladowego czy np malego loda i sprawdzam po tej 1h jak to wyglada. Na tlusty czwartek zaszalalam z premedytacja i zjadlam 2 paczki ale cukier z tego co pamietam byl chyba z 140.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry