reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Dudka moze po pieczywie? Ja zrezygnowałam całkowicie.

Jak mi szaleją cukry:-/ po kolacji czyli tym co zwykle dwie parówki z ogórkiem tyle ze jeszcze rzodkiewkę dodałam 137 a najwięcej miałam 90 z kawałkiem po takim jedzonku. Nie sadze zeby rzodkiewka tak podniosła cukier?.

Brak mi juz sił do tego rano mam ciągle 91-92:-/

Hej dziewczyny :-)
Duska z tymi wedlinami to niestety tak jest musisz trafic poprostu. Ja glownie kupuje chuda z kurczaka.
Nie ma co mierzyc cukru po 2h bo jak to mowi moja Pani diabetolog nam chodzi o to zeby po 1h po posilku poziom byl w normie.
A po 2h cukier moze byc duzo nizszy niz po 1h albo byc na podobnym poziomie. Co zawsze mi powtarza ze cukry/weglowodany proste powoduja szybki wzrost poziomu glukozy we krwi a potem bardzo szybko spada wiec czasem po 1h moze sie okazac ze po zjedzeniu np bulki przenndj lub chleba przennego mamy cukier w normie i nizszy niz po chlebie wieloziarnistym. Glownie chodzi o to zeby poziom glukozy nie skakal i byl na podobnym poziomie i tak naprawde trzeba wszystkiego probowac.
Duska jak jeszcze nie czytalas to polecam stronke slodkie mamy - duzo cennych informacji.

Duzo zdrowka wszystkim zycze i milejgo dnia:-)

Cornellka a ile chcialabys miec 91 czy 92 to nie jest zly wynik. Nie wiem czy przyjmujesz insuline to ja bym zwiekszyla o 1j. Jesli nie przyjmujesz to w ogole szacun za wynik i mozd 30 minut wczesniej wstawać albo pozniej jesc zeby nie bylo za dlugiej przerwy.
Nie wiem jak masz ustawione ilosci WW na posilki. Nie rezygnuj z weglowodanow. Moze zamiast parowek zdrowsze jajko. Ja po jajkach mam bardzo dobry cukier. Mozna tez zrobic sobie salatke z gotowanym lub grilowanym kurczakiem na kolacje z warzywami z kawalkiem razowego chleba - cukier mam tez super. Polecam tez zapiekana piers z kurczaka z mozzarella i pomidorem i mozna do tego tez kawalek chleba razowego lub bez i tez mam super cukier. Polecam goraco :-)

Lucalew super te przepisy - ja na pewno wypróbuję, bo coś mi cukry zaczęły skakać, a jem praktycznie ciągle to samo... Nie wiem czy w taki okres wpadłam czy co się dzieje...

Jajka i mięso w ogóle mi nie podbijają, więc też polecam - głównie bazuję teraz na kurczaku i indyku i jest ok;)

Cornellka ja już tez nie mam siły powoli do tej diety - też cukry mi skaczą jak głupie coś i chyba w tym tyg podjadę do mojej diab żeby oceniła czy to już na insulinę się nadaje... A z wagi znów zleciałam - co prawda niedużo, bo pół kilo, ale tak chyba być nie może... Jeszcze rozumiem jakby ta waga stała w miejscu, no ale ciągle systematycznie leci w dół od kiedy jestem na tej diecie...

Katagorka dobrze, że już lepiej - oby szybciutko przeszło do końca to choróbsko, bo coś długo Cię meczy...

Ogólnie ja to mam chyba teraz jakiś kryzys, bo tak mnie ciągnie na słodkie, że nie wyrabiam normalnie... od kilku dni nie myślę o niczym innym tylko chce mi się coś słodkiego:/

Lucalew chciałabym zeby były 90 tak jak być powinno zwiększyłam o 1j. Bo juz do 100 dochodziło. Czasem jem różnego rodzaju sałatki ale ostatnio i ich mam dość a chleb odpada całkowicie czasem sobie pozwolę ale wtedy cukier wysoki. Jajka bleeee nie lubie:p.

Verna to normalne ze lecisz z wagi ale nie groźne dla dziecka bo pytałam. Mi też ciągle chce się coś słodkiego i nie mogę przestać o tym myśleć tragedia:-/

Cornellka a długo jeszcze ta waga może mi tak spadać? I ile kg to norma a ile to już trzeba się martwić? Tobie też tak spada?

Dziewczyny a rzućcie jeszcze jakiś pomysł na obiad proszę, bo u mnie teraz na tapecie kasza - albo gryczana albo jaglana z jakimś sosem/mięsem i kapustą kiszoną - to jedyne co w miarę mi nie podbija... A ziemniaków niestety nie mogę w ogóle, bo jakbym ich nie zrobiła cukier ponad 140 za każdym razem:/

Dziewczyny ja i tak Wam zazdroszcze bo ja po ciazy dalej bede mierzyc cukry i brac leki bo cukrzyce mialam przed ciaza takze jeszcze troche dziewczyny i bedziecie mogly jesc swoje ulubione potrawy. Rozumiem Was doskonale jesli chodzi o slodycze jak mnie sie barxzo bardzo chce to albo sid skusze na odrobine albo jem owoce i to mi wystarcza, kwestia przyzwyczajenia.
Mam jeszcze kilka sprawdzonych przepisow jakby ktoras chciala oczywiscid mozna pod siebie modyfikowac np tez polecam pol brokolu lub tyle ile kto lubi, 1 pomidor, ulubione jajko gotowane a do tego jogurt maly np 1-2 lyzki i np 1 mala lyzka majeonezu, moze byc sam jogurt. Zapiekane lub grilowane warzywa ok 500 gram roznych uwielbiam w wersji brokol, paryka czerwonz, zolta po pol wystarczy, pol lub jesli jest malutka cukinia, pol cebuli do tego tymianek, rozmaryn, curry i troche oliwy z oliwek i mozna osobno w jakims malym naczyniu piers z kurczaka ok 130-150 gram pokrojone w kostke i wymieszane/wysmarowane z curry i oliwa z oliwek, wczesniej kurczaka solimy i pieprzymy do smaku. Warzywka grilowane czy zapiekane mozna pod koniec tez troche posolic. Ja sole przed zapiekaniem troche cukinie. Mozna warzywka piec, grilowac na blaszcze albo np zrobic taki mix z kurczakiem jako szaszlyk.
Ja tez takie warzywka robie ze na koncu dodaje do miseczki lub na talerzu pare kosteczek fety poltlustej i z 2 lyzki octu jablkowego, mozna tez cytryne zamiast octu. A i polecam rowniez tzw leczo z warzyw i do tego oczywiscie piers z kurczaka i mozna do tego kasze gryczana albo makaran razowy czy ryz brazowy kto co lubi. Ja uzywam papryke czerwona, zolta, cukinie jedna lub dwie w zaleznosci ile chce czy na kilka dni i dla ilu osob, seler naciowy, cebula, pomidory moga byc tez z puszki, moznz dodac tez marchewke albo brokol zle jak kto lubi lub co ma. Przyprawy to sol, pieprz, papryka slodka, moznz ziola prowansalskie lub oregano, bazylie co kto lubi czy ma. Robie to w woku lub garnku i tak smaze cebule 1 lub 2 jam kto lubi i wtedy jak juz robi sie miękka to wrzucam pokrojone warzywa, troche tak trzymam i wtedy dolewam wode i dusze na mniejszym ogniu jak robia sie al dente to dodaje przyprwy i jeszcze troche dusze. Miekkos warzyw zalezy co kto lubi czy al dente czy bardzo miękkie. W miedzy czasie robie kurczaka grilowanego i gotuje co akurat chce czy kasze, makaron, ryz i gotowe :-)

Verna rozumiem ze od nie dawna jestes na diecie? Waga moze spadac i czesto sie tak dzieje. Pilnujesz co jesz itd wiec tak sie dzieje. Ja na dzien dobry nie bedac w ciazy jak stwierdzono u mnie cukrzyce i otrzymujac leki schudlam w 2 tyg. ponad 10kg a teraz jak zaszlam w ciaze to 4kg chociaz juz 2,5 przybralam ale u mnje to inna historia. Jak bardzo Cie to martwi to porozmawiaj ze swoim lekarzem.

reklama
Lucalew dzięki za przepis:D Będę testować... Na diecie jestem 3 tygodnie i póki co 4 kg spadło, z czego 3 w pierwszy tydzień, teraz leci wolniej na szczęście...

Do góry