reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Czesc, juz kiedys tu pisałam ale teraz chciałabym sie znowu o coś zapytać.
Mam cukrzyce ciążową- obciązenie 75g glukozy po 2 h wynik 195 mg nie pozostawił wątpliwosci.
Jestem cały czas na diecie. I jak trzymam diety to cukry są ok. Jestem juz po kryzysie 31/32 tyg gdzie faktycznie cieżko było utrzymac dobre wyniki.
No ale ja sie chciałam zapytać o ketony w moczu. Mam je prawie od samego poczatku jak zaczełam stosować diete - było ++ ale od jakiegos tyg. mam +++. Do tego mimo diety i super cukrów ( bez podjadania itd ) pojawił mi sie znowy cukier w moczu 160.
Wczoraj byłam kontrolnie u ginekologa na usg- niestety to nie mój lekarz i miał gorszy sprzet i wyszło że brzuszek dziecka ma taką samą wartośc jak miał 2 tyg wczesniej u mojego gina. Dodam ze na podstawie dł. nogi i głowy to mały jest 2 tyg do przodu. Nby obok tych wyliczen jest info ze margines błędu 3 tyg na +/- ale ja sie juz zamartwiam. Lekarz ten powiedział zeby sie nie stresować bo to usg nie pokazuje dokładnych pomiarów.Waga dziecka wg. usg prawidłowa.
Miałyscie coś takiego ? Boje sie bo własnie w cukrzycy dzieci których matki głodują ( mają ketony) mają małe brzuszki i pojawia sie hipotrofia płodu.

Ostatnia edycja:
reklama
U mnie pojawiały się ketony ale na usg dzidziuś większy i wszystkie wymiary oki. Nic mi nie mówiła pani dr żeby miało to wpływać na rozmiar brzuszka.
A probowalas jeść w nocy

Marietta jaka robisz przerwe miedzy kolacja a pobudka rano ? Moze za dluga przerwa? A po kolacji jaka mialas wartosc cukru?

Cornellka mozliwe ze juz nie starcza ja mam w tej chwili podniesione do 12j na noc i rano jest ok. Zaczynalam pierwsze 3 dni 4j, potem 6j przez tydzien, moze 2 tygodnie, potem 7j pare dni do tyg. 8j, 10j a teraz od paru dni 12j. Zapotrzebowanie sie zmienia wiec moze dodaj sobie 1 lub 2j. Ja wlasnie tak robilam jak widzialam ze przez pare dni bylo ponad norme to dodawalam sobie 1j.

Katagorka widzisz stres był nie potrzebny:-)

Aylin i to nie zagraza dziecku ze masz wyższe rano?

Kotuska skoro lekarz powiedział ze nie ma się co martwic tzn ze nie ma się co martwic chociaż stres i tak zostaje do końca. A jeśli chodzi o ketony to moze faktycznie za mało jesz albo jeszcze jedna kolacje potrzebujesz

Lucalew za tydzień mam wizytę nie będę kombinować nic nie wspominała zeby sama sobie dawkę podnosiła nie zdarza mi się to codziennie ale i tak pewnie mi podniesie o 2j od ponad miesiąca mam bez zmiany ale widzę ze juz zaczyna skakac

Katagorka ja jem ostatnia kolacje ok 23-24 bo chodze pozno spac a wstaje 7-8 i wtedy jem 1 sniadanie.
Ciesze sie ze nie dostalas insuliny bo w sumie bym sie mocno zdziwila przy takich super cukrach :-) Mam nadzieje ze Ci i corci lepiej?

Aylin mnie pewno tez czeka taka dawka. Narzie mieszcze sie w normie ale tak jak pisalam juz musialam pare razy zwiekszac ilosc jednostek.
Chociaz lekarze jak pytaja sie ile insuliny to pierwsze pytanie - na pompie insulinowej Pani jest, ja mowie ze nie to zdziwienie i jak mowie ile przyjmuje na noc i na dzien to sa w szoku ze tak malo. Wiec w sumie sie ciesze ze nie musze miec pompy i narazie mieszcze sie w normie chociaz oczywiscie zdarzaja sie czasem pomiary ponad norme.

Elmoo zdrowka zycze.

Cornellka nie zarazisz sie toksoplazmoza od tesciowej, spokojnie. Tak jak pisze Elmoo mozna sie zarazic od kota tzn jego odchodow. Moga sie tez znalezc odchody kotow na warzywach czy owocach dlatego zaleca sie bardzo dokladne mycie warzyw i owocow.

Kotuska najlepiej porozmawiaj ze swoim lekarzem diabetologiem lub ginekologiem o swoich obawach. Jesli ten lekwrz mowil ze jest ok to bym sie mocno nie martwila. Ketony sa w moczu jak wieczorem jest za malo jedzenia, mi lekarz zawsze mowila ze trzeba zjesc wtedy ten ostatni posilek tlustszy np kanapke z maslem i zoltym serem. Mowila mi rowniez ze w 3 trymestrze znow tak jak 1 trymestrze cukry szaleja i ze wzgledu na ucisk rosnacego dziecka na nerki moze pojawic sie glukoza i ketony w moczu. Zapytaj swojego lekarza zeby sie uspokoic. Trzymam kciuki.

Kurcze, a jak ja mam cukier 95 jak dzisiaj na czczo to się cieszę, że nie ponad 100, 110 jak zazwyczaj, a insuliny nie dostaje... Może powinnam sie uprzeć? Powiedzieć jej, że sie boję takich wysokich. Bo na prawdę próbowałam już wszystko robić z dietą w tym kiedunku a i tak wysoko się trzyma.
Ale musze sie pochwalic dzisiejsyzm wynikiem po obiedzie! 97! Zjadłam ziemniaczki, mięsko z szynki i duzo kapuchy kiszonej ale gotowanej, tylko że wcześniej objadłam się kiszonymi ogórkami :-D I czuję się najedzona w końcu!!!

A z tymi ketonami rano w moczu to ja właśnie miałam jak poprzedniego dnia często chodziłam głodna, albo jak nie zjadłam ostatniej kolacji przed spaniem, no i są osoby, które muszą wstawać w środku nocy żeby cos podjadły, więc na pewno trzeba coś kombinować w tym kierunku. No i mi tez diabetolog mowiła, że lepiej wyższy cukier, ale żeby ketonów nie było, bo to bardziej dziecku szkodzi.

Jimena super :-) warzywka duzo daja, zwlaszcza kiszonki. Dodawaj warzywa do kazdego posilku zebys nie chodzila glodna i napewno nie wolno nie jesc ostatniego posilku bo organizm gloduje i pojawiaja sie wtedy ketony. Mozesz poprosic o insuline ja jak mialam takie ze wiekszosc zdarzalo sie ponad 90 do 110 czy wiecj na czczo to wtedy dostalam insuline na noc.

Jimena mozesz zapytać co sadzi ja w pierwszej ciąży nie miałam a cukry bywały wysokie teraz po tygodniu od razu mi dala nawet nie zdarzylam popróbować co mogę jeść ale jeśli ma być dzięki temu dziecko zdrowe to dla niego wszystko:-)

Ja miałam wczoraj ketony ale czułam ze jestem glodna w nocy i czułam się fatalnie wiec się spodziewałam. Chyba muszę jeść ta druga kolacje wcześniej nie była potrzebna ale teraz juz tak:-)

reklama
ja od paru dni juz spokoj z ketonami, kryzys cukrow chyba tez za mna bo wyniki ostatnio dobre. jedynie dzis wstalam godzine pozniej i juz sladowe ilosci ketonow ale byly. chyba z tym tak jest ze trzeba pozno zjesc chociaz kanapke jedna, ja tez wlasnie staram sie z jakim serem, i w miare wczesnie wstawac albo wlasnie dojadac w nocy

Do góry