reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Katagorka po miedzy 21-22 bierze się ta nocna a ostatnia kolacje można nawet później przynajmniej ta moja tak mówiła. Ja zazwyczaj nie jem później bo juz spie:-)

Aylin to sporo a co mowi na to diabetolog? I jak z innymi cukrami tylko rano masz problem?

reklama
Ale ze co ze od stresu nizszy? Raczej rosnie na stres. NIE PANIKUJ!U Ciebie to bie cukrzyca a nawet jak nie beda chcieli powtorzyc badania to zostaniesz na diecie a ta tak czy inaczej na plus dziala bo opychanie sie slodkim w ciazy mimo ze fajne to niepotrzebne Rzucakjac nam tu te swoje wyniki tylko my sie w myslach zamartwiamy bo po posilkach do 120 czasem nielatwo uzyskac.
Powodzenia ja jestem mega przeziebiona :/ katar ze szok pozostaje przeczekac...coz

Elmo zdrowia życzę.

Mam pytanie z zupełnie innej beczki. Czy jeśli moja tesciowa ma toxoplazme czy ja i moje dziecko możemy sie od niej zarazić?

Cornellka raczej nie :

Toksoplazmozą nie można się zarazić podając komuś rękę, kichając czy pijąc z tego samego kubka. Wywołującego chorobę pierwotniaka można złapać od kota, a dokładnie przez kontakt z jego odchodami. Groźne więc dla ciężarnej jest wymienianie piasku z kuwety kota, zabawa z nim lub czasem głaskanie czworonożnego ulubieńca. To jednak niejedyne źródło infekcji. Znacznie częściej do zakażenia dochodzi na skutek zjedzenia surowego lub półsurowego mięsa, a także picia mleka niepasteryzowanego prosto od krowy. Zagrożenie czyha także podczas jedzenia owoców i warzyw zanieczyszczonych ziemią lub niedokładnie umytych.

katagorka20, dlaczego tak bardzo boisz się insuliny? Nie ma co się bać ;) większy stres miałam na samej diecie- chudłam, chodziłam niedojedzona, bałam się czy dostarczam wystarczające ilości pokarmu dziecku. Teraz mam minimalne dawki insuliny i w końcu odżyłam. Mogę zjeść porządne śniadanie i rano mam dobry cukier. A zaznaczam, że biorę insulinę tylko na noc (długodziałąjącą) i jeden zastrzyk przed śniadaniem. Kiedyś bałam się igieł ale te w penach insulinowych są tak krótkie i cienkie, że zastrzyk boli mniej niż ukłucie glukometru w palec :) tak więc kochane- oczywiście życzę Wam wszystkim żeby dieta była dla Was wystarczająca ale nie załamujcie się jeśli konieczna będzie insulinoterapia. To tylko przejściowe a ma ogromne korzyści dla malucha. Głowy do góry! :) pozdrawiam

To mnie uspokoilas wiem ze można od kota ale nie byłam pewna co do osób które są chore poczytałam sobie co grozi mojemu dziecku i się przerazilam ale jak bezpośrednio od niej nie to dobrze:-)

Już po wizycie narazie dieta dalej. Cukry są bardzo dobrem więcej mam jeść. I wyleczyc ta infekcję.
Wizyta za 3 tyg. Jak tak będzie jak teraz to super. Podobno największy Kryzys Przede mną w 32 tyg

reklama
Diabetolog mówi ze duże dawki i tak biorę. I mam po jednostce jeszcze zwiekszac. Na noc i do śniadania ja potrzebuje dużych dawek. Później biorę 5-7 jednostek jak jem cos nabialowego. Do reszty nie ma potrzeby.

Musli - katagorka ma cukry ok 90 po posiłkach wiec panikuje z insulinam

Do góry