reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Marietta nie wolno uzywac slodzikow w ciazy zadnych!!!
Ja mam diabetologa caly czas, ciaze rowniez prowadzi mi ginekolog diabetolog i oczywiscie caly czas moge umowic sie na spotkanie do dietetyka. Ja bym na Twoim miejscu poszla do rodzinnego i poprosila o pilne skierowanie do diabetologa bo 2 broszurki to troche malo. Na czczo powinno byc do 90 a 1h po posilku do 120. Takze albo dalej kombinowac musisz z dieta albo niech lekarz przepisze Ci insuline na noc zeby zbic cukier na czczo.

reklama
Mi mimo insuliny nocnej i tak cukier do 120 wychodzi czasem. Ale diabetolog puki co nie kazala zwiekszac dawki. Jedynie po owocach o 22 schodze do 95-98

Dzięki za odpowiedź. 2 lutego mam kolejną wizytę u swojej lekarki i podpytam jeszcze raz o wszystko. A o tej stewi wyczytałam gdzieś w necie. Co do diabetologa to skoro mam lekarza prowadzącego ciąże cukrzycowe, to czy jest sens chodzić jeszcze dodatkowo do diabetologa. Już mam taki mętlik w głowie :) Może do kolejne wizyty przyłożę się do diety i zobaczę jak te cukry, jak kiepsko, to może faktycznie pozostaje insulina na te końcowe 3 miesiące.
Pozdrawiam poniżej to co znalazłam :)

Stewia – pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Jest ok. 300 razy bardziej słodka od cukru, a przy tym prawie nie dostarcza kalorii i ma właściwości obniżające ciśnienie. Do tego działa lekko przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie czym zdecydowanie wygrywa z cukrem, który jak wiadomo nie tylko fatalnie działa na zęby, ale też sprzyja powstawaniu zakażeń grzybiczych w organizmie. Według badań stewia nie ma ujemnego wpływu na przebieg ciąży ani rozwój płodu. To świetna alternatywa na czas cukrzycy ciążowej, bo stewia lekko obniża poziom glukozy we krwi po posiłku – dla porównania, cukier prowadzi do gwałtownych i groźnych dla zdrowia skoków i spadków tej substancji we krwi.

Marietta to czy jest sens czy nie zalezy od Ciebie ja tylko napisalam, ze 2 broszurki to troche malo i ja mam i diabetologa z ktorym spotykam sie co 2 tyg. i dodatkowo ginekolog diabetolog, ktora prowadzi mi ciaze. Mnie osobiscie by to nie wystarczylo wiec zasugerowalam Ci wizyte w poradni diabetologicznej.

Jesli chodzi o slodzik to jak pisalam lekarze zabronili. Zreszta ja nie mam i nie mialam potrzeby używania slodzikow bo nie slodze wiec nie ma to dla mnie znaczenia. Zapytaj swojego lekarza bo na necie to cuda pisza i bym tak nie ufala. Lekarz Ci powie czy mozesz czy nie i problem z glowy.

Luca ale stawia nie jest slodzikiem. To roślina. Ja zamiast cukru teraz do wypieków drozdzowych używam ksylitolu. Cukier mi po nich nie slacze

Ja też bym na Twoim miejscu poszła jeszcze do diabetologa a co mowi gin na to?
Mi również lekarz mowil ze żadnych słodzików. Herbaty nie skórze a kawy teraz staram się nie pic ostatnio się skusilam i przeszła bez cukru nie była taka zla:p

Ja już w końcu idę we wtorek na pierwszą wizytę do poradni diabetologicznej dostanę ten okropny glukometr i się zacznie :-(
Chociaż wszyscy mi mówią że pewnie nie mam tej cukrzycy. Bo profil w szpitalu wyszedł idealny na czczo najwięcej 80 po posiłku od90 do 110

Bo slodzikow nie wolno. Slodziki to chemia. A stawia powtarzam nie jest slodzikiem. Tak samo jakbyście do slodzikow zakwalifikowały ksylitol (cukier brzozowy). Ja,stewie próbowałam i mi smak nie pasuje ale jak komuś podchodzi to dlaczego nie. Az jutro z ciekawości Diabetolog zapytam

Aylin wiesz jak ktos pyta czy mozna stosowac slodzik sevia a mnie lekarze powiedzieli zadnych slodzikow to nie sparawdzam czy to rzeczywiscie slodzik czy nie tylko odpowiadam tak jak moi lekarze ze nie :-)

reklama
Dzięki. Mogę się obyć bez słodyczy, ale herbata gorzka mi nie podchodzi, choć dziś wypiłam dwie z cytryną i jakoś dałam radę, więc myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Co do diabetologa, to pogadam z moim gin. co ona o tym myśli. Może zasugerowała się tym, że w pierwszej ciąży też dostałam cukrzycy, ale już pod sam koniec. Minęło już ponad 5 lat i tak szczerze, to nie pamiętam jak wtedy się odżywiałam, na pewno nie za dobrze bo przytyłam ponad 17 kg a w tej niespełna 1 kg, :)
Dziś przyłożyłam się do diety i cukier idealny nie przekroczył 120 po sporych posiłkach, wręcz mniejszy niż na czczo, więc mam nadzieję, że te skoki unormuję dietą. Teraz zmykam coś zjeść, bo zazwyczaj o tej porze smacznie śpię.
Dobranoc :)

Do góry